RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/rss.html Vlada će pomoći projekte u glavnom gradu http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/215351/vlada-ce-pomoci-projekte-u-glavnom-gradu.html Vlada će preduzeti sve za brzu i kvalitetnu realizaciju kapitalnih projekata u glavnom gradu saopštio je premijer Duško Marković nakon sastanka sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem. ]]>

Marković i Vuković na sastanku su analizirali  status svih kapitalnih projekata koji se realizuju u glavnom gradu i to: Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda vrijednog 50,5 miliona eura, Jugozapadne obilaznice – projekta vrijednog 15 miliona eura, Zapadne obilaznice, bulevarā prema Danilovgradu i Tuzima u nastavku Bulevara Vilija Branta na Zlatici.

Premijer Marković je izrazio punu podršku Vlade realizaciji tih projekata rekavši da će Vlada preduzeti sve aktivnosti iz svoje ingerencije kako bi u saradnji sa upravom Glavnog grada ovi projekti bili što brže i kvalitetnije izvedeni sa ciljem nastavka razvoja Podgorice kao modernog grada i boljeg i kvalitetnijeg života građana.

Bilo je riječi i o daljem unapređenju određenih zakonskih rješenja koja se tiču modernizacije naplate poreza od strane lokalnih organa vlasti.

Sastanku su prisustvovali ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, ministarka javne uprave Suzana Pribilović, državna sekretarka u Ministarstvu finansija dr Nina Vujošević, i zamjenici gradonačelnika dr Slađana Vujačić i Časlav Vešović.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 13:32:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/215351/vlada-ce-pomoci-projekte-u-glavnom-gradu.html
Kolektor prioritet za razvoj Podgorice http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/215335/kolektor-prioritet-za-razvoj-podgorice.html Crna Gora je primjer u regionu i jedna od najuspješnijih zemalja u okruženju u privlačenju sredstava EU fondova, a projekat Sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Podgorici je dio te priče koji potvrđuje taj uspjeh. To je ocijenjeno na sastanku gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića sa predstavnicima KfW banke na čelu sa Kirkom Mildnerom, šefom kancelarije za Jugoistočnu Evropu i Tursku. ]]>

Gradonačelnik Vuković je istakao da je proces izbora stručnog konsultanta za pripremu tenderske dokumentacije i monitoring međunarodnog tendera pri kraju, a da je gradska uprava uporedo sa tim radila i na ostalim pitanjima od značaja za realizaciju ovog važnog infrastrukturnog projekta.

„Ovaj projekat je prioritet razvoja grada, koji generiše i druge aktivnosti. On će odrediti dalji pravac razvoja Podgorice u zaštiti životne sredine, prvenstveno ekosistema Morače i Skadarskog jezera, ali i podzemnih voda koje su jedno od najvećih bogatstava Podgorice” naglasio je gradonačelnik Vuković. On je istakao ulogu Vlade Crne Gore kao i gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija, zahvaljujući čijem radu je obezbijeđeno povjerenje kredibilnih partnera i povoljni uslovi za dalji nastavak projekta.

Kirk Mildner, šef kancelarija KfW-a za Jugoistočnu Evropu i Tursku je podsjetio da je podrška EU i Njemačke razvojne banke potvrda kvalitetu dokumentacije koje su uradile stručne službe Vodovoda i Glavnog grada.

"Projekat Sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Podgorici je od krucijalnog značaja ne samo za Podgoricu i Crnu Goru, već za cijeli region, jer ćemo uspostaviti standarde i nove tehnnologije koje do sada nijesu korištene u ovom dijelu Evrope“ istakao je Mildner.

On je ponovio da je ovo zajednički projekat EU u koji su bile uključene različite intsitucije, i naglasio da je Crna Gora najbolji primjer u regionu u privlačenju sredstava EU fondova.

Saradnja KfW banke i Glavnog grada Podgorice nastaviće se, posebno ako se imaju u vidu pozitivna iskustva i intenzivan razvoj Podgorice, zaključeno je na sastanku.

Podsjećamo da je procijenjena vrijednost projekta Sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Podgorici 50,35 miliona eura.

Obezbijeđena su tri izvora finansiranja – grant sredstva u iznosu od 10,15 miliona eura, zatim sredstva iz kredita u iznosu od 35 miliona eura sa KfW bankom, dok će preostale finansijske potrebe u iznosu oko 5,2 miliona eura obezbjediti Glavni grad Podgorica iz sopstvenih izvora sredstva i/ili bespovratnim sredstvima iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan za koja bi aplicirali u narednom pozivu.

Ovo je prvi projekat u regionu u oblasti zaštite životne sredine koji je dobio grant sredstva investicinog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

]]>
Fri, 21 Sep 2018 12:06:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/215335/kolektor-prioritet-za-razvoj-podgorice.html
Sjutra manifestacija za djecu "Dan sunca" http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/215327/sjutra-manifestacija-za-djecu-dan-sunca.html U podgoričkom šoping molu Delta City sjutra će biti organizovana omiljena dječija manifestacija "Dan sunca". ]]>

Mališani će uživati u cjelodnevnom programu tokom kojeg će se smjenjivati različiti programski segmenti koje je pripremio organizator, agencija Memento marketing i komunikacije, u saradnji sa brojnim učesnicima.

„Pozivamo sve mališane i njihove roditelje da ovu subotu provedu sa nama, jer smo pripremili najbogatiji program do sada. Na parkingu ispred Delte biće organizovano deset kreativno-edukativnih i tri sportske radionice, u terminu od 10 do 13 sati. Radionice su raznovrsne i tematski i po koncepciji, a organizuju ih: Ekološki pokret Ozon, Crnogorsko društvo ekologa, Montenegro Jewellery, Animatori Zabavljatori, Udruženje Roditelji, NTC Centri Crna Gora, provatne predškolske ustanove Pinokio iz Podgorice, Vini Pu iz Budve, Svetionik i Mravinjak iz Bara i Osmijeh iz Kotora, Mamina kreativna radionica, Turistička organizacija Podgorice, Alfa centar, Dijamant, Fudbalski klub Calcio, Atletski klub Budućnost i Ženski rukometni klub Podgorica 2013”, najavljuje Danijela Knežević iz agencije Memento.

U centralnom atrijumu Delte od 10:30 sati na programu je trinaesto izdanje Sunčane Pampers puzijade, a trke će biti organizovane i popodne od 17:30 sati.

Osim u puzijadi, posjetioci manifestacije će u atrijumu Delte uživati i imati priliku da učestvuju u kreativnim radionicama „Moj prvi izbor je Nuk”, „Dijamant fabrika majoneza” i „Budi dijete uz Imlek”. Od 12:30 sati na programu je nastup Gimnastičkog kluba Enigma nakon čega će mališani uživati u druženju sa popularnim dječijim animatorom Žarkom Žapcem tokom Sportskih igrarija.

„Nakon popodnevnog dijela takmičenja beba u puzanju uživaćemo u zabavnom programu tokom kojeg će naši gosti biti Malo pozorište za djecu „MoPed”, koji će izvesti predstavu „Pčelica Maja”, namijenjenu mališanima starijim od tri godine. Nakon predstave, NVO Blago djeci će održati kolažni zabavno-edukativni program, a na kraju programa ćemo uživati u šou programu plesne škole Beauty”, dodaje Knežević.

U atrijumu će se predstaviti i Angie&Me, Bio Save, IDEA online trgovina i Helen Doron Montenegro.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 11:18:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/215327/sjutra-manifestacija-za-djecu-dan-sunca.html
Francuska zainteresovana za valorizaciju Duklje http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/215131/francuska-zainteresovana-za-valorizaciju-duklje.html Kultura, ekonomija i obrazovanje oblasti su u kojima će Glavni grad nastaviti saradnju sa Ambasadom Francuske, saopštio je gradonačelnik Ivan Vuković nakon sastanka sa ambasadorkom Kristin Tudik. Vuković i Tudik su istakli da bi stručnjaci iz Francuske trebalo da budu angažovani na valorizaciji Duklje. ]]>

Ambasadoraka Tudik je izrazila uvjerenje da će Glavni grad i ambasada Francuske u Podgorci učvrstiti i intenzivirati veoma dobru i uspješnu saradnju, naglašavajući da je za francusku Ambasadu posebno važna otovorena i konstruktivna saradnja sa Glavnim gradom u cilju promocije i afirmacije zajedničkih projekata koji su od obostranog nteresa.

Ambasadorka je informisala gradonačelnika da je od nedavno Francuska agencija za razvoj dobila mandat od predsjednika Francuske da svoje aktivnosti proširi i na prostor Balkana, što je dobra prilika da se kroz različite modele intenzivira ekonomska saradnja, imajući u vidu da Agencija realizuje značajne investicije u oblasti infrastrukture, održivog razvoja i zaštite životne sredine.

Ona je iskazala posebno interesovanje za Duklju i dalja arheološka istraživanja na tom lokalitetu u cilju razmatranja mogućnosti angažmana francuskih stručnjaka za dalju valorizaciju Duklje, za šta je od Gradonačelika dobila punu podršku i uvjerenje da će se Glavni grad dodatno posvetiti tom prostoru i kroz otvaranje budućeg Centra za posjetioce učiniti ga dostupnijim građanima.

Intenziviranje saradnje u oblasti kulture i ekonomije kroz realizaciju konkretnih aktivnosti i zajedničkih projekata zaključak je današnjeg sastanka gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića i ambasadorke Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo veoma uspješnom saradnjom Glavnog grada i Ambasade Francuske i naglasio da će gradska uprava nastaviti da još bliže sarađuje sa Ambasadom Francuske naročito u oblasti kulture, ekonomije i obrazovanja, ali i da će intenzivno raditi na širenju saradnje i na ostalim poljima.

On je ocijenio da će gradska uprava u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti unapređenju i jačanju kulturne saradnje Glavnog grada i Ambasade Francuske u cilju podizanja kvaliteta i širenja ponude kada su u pitanju kulturni sadržaji koji će biti dostupni građanima Podgorice tokom čitave godine.

Gradonačelnik je Ambasadorku upoznao da gradska uprava planira da intenzivira aktivnosti i na polju širenja ekonomske saradnje i da će jedna od prvih aktivnosti u tom pravcu biti organizacija prezentacije investicionih potencijala Glavnog grada predstavnicima diplomatskog kora u Podgorici, od koje se očekuje podrška u realizaciji projekata koje gradska uprava planira da realizuje u narednom periodu.

On je saopštio da je jedna od ideja i formiranje Biznis kluba koji bi činili domaći i inostrani preduzetnici i investitori koji bi bili spremni da podrže projekte iz oblasti društvenih djelatnosti koji bi značajno doprinijeli održivom razvoju i urbanizaciji Podgorice.

 

]]>
Wed, 19 Sep 2018 17:20:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/215131/francuska-zainteresovana-za-valorizaciju-duklje.html
Edukacijom protiv nepropisnog odlaganja otpada http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/215126/edukacijom-protiv-nepropisnog-odlaganja-otpada.html Uključivanjem što većeg broja građana u sistem primarne selekcije, kao i uz prihvatanje poštovanja mjesta predviđenih za pravilno odlaganje otpada, zajedno ćemo doprinijeti da ružne slike nepropisno odloženog otpada postanu prošlost na našim ulicama, obalama rijeka, u parkovima, poručili su iz Glavnog grada. ]]>

U saradnji gradskih preduzeća Čistoća i Deponija, uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, danas je organizovana posjeta učenika osnovnih i srednjih škola reciklažnim dvorištima i gradskoj deponiji.

Posjeta je organizovana u susret obilježavanja najznačajnijeg ekološkog datuma u Crnoj Gori – 20. septembra, Dana ekološke države Crne Gore.

Učenici OŠ ’’Milorad Musa Burzan’’ i članovi Odreda izviđača Stara Varoš, posjetili su reciklažno dvorište u Ulici Iva Vizina na Zabjelu, dok je posjeta učenika OŠ ’’Božidar Vuković Podgoričanin’’ organizovana na reciklažnom dvorištu u Ulici Husinskih rudara na Koniku.

Učenici su, zajedno sa nastavnicama, obišli su prostore reciklažnih dvorišta, gdje su im predstavnici Čistoće i Ministarstva govorili o važnosti reciklaže i pravilnog odlaganja otpada, a kroz praktične primjere selektovanja otpada pokazali su koje vrste otpada se mogu odlagati na ovim prostorima.

Reciklažno dvorište u Ulici Husinskih rudara na Koniku posjetili su i učenici Gimnazije ’’Slobodan Škerović’’ sa profesorima.

Gimnazijalci su nakon dvorišta obišli i prostor gradske deponije, gdje su predstavnici Deponije govorili o pogonima u kojima se vrši odlaganje i tretman pojedinih vrsta otpada: sanitarne kade – u kojima se vrši odlaganje komunalnog otpada; Regionalni reciklažni centar za čvrsti komunalni otpad – najsavremeniji sistem predtretmana komunalnog otpada i odvajanja sekundarnih sirovina; pogon za tretman vozila van upotrebe – koji posjeduje najsavremeniju opremu za obradu ove vrste opasnog otpada, kao i kolektor za pročišćavanje ocjednih voda iz sanitarnih kada.

“Podgorički osnovci i srednjoškolci pokazali su izuzetno visok nivo svijesti o značaju zaštite životne sredine, kao i spremnost da ličnim primjerom pokažu koliko je bitno da svako od nas da svoj doprinos zaštiti životne sredine”, saopšteno je iz Glavnog grada.
Glavni grad i Ministarstvo, kako poručuju, sa kroz brojne aktivnosti rade na podsticanju podizanja ekološke svijesti građana, a najmlađi su svakako budućnost svakog društva i nosioci razvoja, zbog čega ćemo sa sličnim aktivnostima nastaviti i u narednom periodu.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 15:27:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/215126/edukacijom-protiv-nepropisnog-odlaganja-otpada.html
Održavanje javne rasvjete redovno http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/215101/odrzavanje-javne-rasvjete-redovno.html U toku prethodnih nekoliko dana, ekipe službe održavanja javne rasvjete u dvije smjene, intervenisale su na više lokacija na teritoriji Glavnog grada. ]]>

Kako je saopšteno iz preduzeća Komunalne usluge DOO, u okviru tekućeg održavanja objekata javne rasvjete, ekipe su vršile kontrolu, registovanje i otklanjanje uočenih nedostataka i to kako po osnovu neposrednog obilaska terena, prijava građana i nadležnih organa tako i po osnovu prijava koje nam stižu preko call centra "Sistema 48".

"Tom prilikom izvršeno je premještanje svjetiljki na nove distributivne stubove u Ulici Bora i Ramiza. Na Bulevaru Jola Piletića usljed saobraćajne nezgode došlo je do oštećenja i pada stuba javne rasvjete. Isti je uklonjen sa pomenute lokacije, a rasvjeta je dovedena u funkcionalno stanje", navodi se u saopštenju.

Zamjena oštećenog stuba, kako su kazali, očekuje se u narednih nekoliko dana, nakon završetka neophodnih građevinskih radova.

"Takođe, u sklopu redovnog održavanja ekipe su osposobile rasvjetu u parku Dvorca Petrovića na Kruševcu. Na sljedećim lokacijama vršena je popravka svjetiljki: Ulica Koste Racina, Ulica Kadinjača, Ulica Dalmatinska, Put za aerodrom i dr.Naše ekipe za danas planiraju premještanje svjetiljki na nove distributibne stubove u Ulici Raka Mugoše. Na teritoriji Tuzi izvršiće se opravka javne rasvjete na više lokacija", kazali su iz tog preduzeća.

Ekipe Komunalnih usluga DOO su, dodaju, svakodnevno na terenu i raspoređene su na više lokacija na teritoriji Glavnog grada, kako bi se objekti javne rasvjete i svjetlosne signalizacije održavali na kvalitetan i efikasan način.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 13:45:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/215101/odrzavanje-javne-rasvjete-redovno.html
Slovenci obučavaju podgoričke spasioce http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/215089/slovenci-obucavaju-podgoricke-spasioce.html Dva člana alpinističkog tima Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada, sa kolegom iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a, pohađaju specijalisticku obuku za spasavanje u ekstremno nepristupačnim terenima, liticama i jamama u Sloveniji. ]]>  

"Ovo je petnaesta specijalistička obuka koju spasioci Službe zaštite Glavnog grada pohađaju od početka godine, a više od polovine bile su u inostranstvu", saopštio je PG Biro.

Navode da Služba zaštite i spasavanja Glavnog grada nastoji da prati korak sa savremenim razvojem i napretkom u savladavanju najsloženijih vještina iz oblasti zaštite i spasavanja, kako bi naši spasioci bili osposobljeni da po potrebi ukažu pomoć i prilikom nekih složenijih nesreća koje nijesu česte, ali se događaju u urbanim sredinama i u ruralnim područjima, kao sto je teritorija Podgorce.

"Uporedo sa jačanjem kapaciteta po pitanju sticanja znanja i vještina spasilaca, u saradnji sa upravom Glavnog grada konstantno radimo i na jačanju tehnickih kapacita i nabavki najsavremenije opreme i sredstava za sve vrste spasilačkih akcija", navodi se u saoptšenju.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 12:13:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/215089/slovenci-obucavaju-podgoricke-spasioce.html
Podgorica će dobiti prvu solarnu elektranu http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/215086/podgorica-ce-dobiti-prvu-solarnu-elektranu.html Ukoliko odbornici u gradskom parlamentu usvoje Odluku o donošenju lokalne studije lokacije "Velje brdo - solarna elektrana", glavni grad će u budućnosti dobiti prvi solarnu elektranu. ]]>  

Naime, odluku o izradi Lokalne studije lokacije (LSL) "Velje brdo-solarna elektrana" donio je gradonačelnik Podgorice u aprilu 2016. godine, a površina zahvata je oko 69 hektara u zahvatu katastarske opštine Velje brdo, a predviđenoo je 152.000 solarnih modula.

"Planirana namjena u okviru zahvata predmetnog Plana je 'objekti elektroenergetske infrastrukture - lokacija za solarne elektrane'", navodi se u dokumentu koji je dostavljen Skupštini Glavnog grada.

U dokumentu se navodi da se područje obuhvaćeno Lokalnom studijom lokacije u PUP-u Podgorica nalazi u namjeni – šumske površine.

"Analizom planirane namjene površina u zoni zahvata predmetne LSL i postojećih i planiranih namjena u kontaktnim zonama konstatovano je da je buduća namjena ovog prostora u funkciji svih namjena sa zonama u okruženju. Planirana namjena u okviru zahvata predmetnog Plana je objekti elektroenergetske infrastrukture ( lokacija za solarne elektrane). Ukupan prostor, zahvaćen ovom LSL-om, obuhvata jednu urbanističku parcelu", navodi se u dokumentu.

Prema pravilniku o bližem sadržaju i formi planskog dokumenta, u objekte elektroenergetske infrastrukture spadaju objekti za proizvodnju elekteične energije (HE, RHE, MHE, TE), solarne i vjetroelektrane, trafostanice svih nivoa transformacije, nadzemni i podzemni dalekovodi i niskonaponska mreža.

"Solarna elektrana proizvodi električnu energiju fotonaponskim kolektorima. Fotonaponski kolektori pretvaraju sunčevo zračenje u električnu energiju. Paneli su montirani na metalnu konstrukciju koja obezbeđuje odgovarajući nagib. Solarni paneli se postavljaju po grupama u pravilnim razmacima, po pravcu istok-zapad i orjentišu prema jugu. Predviđeno je ukupno 151.844 solarnih modula", stoji u predlogu odluke. 

]]>
Wed, 19 Sep 2018 11:59:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/215086/podgorica-ce-dobiti-prvu-solarnu-elektranu.html
Počinje uklanjanje grafita neprimjerenog sadržaja http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/215061/pocinje-uklanjanje-grafita-neprimjerenog-sadrzaja.html U Podgorici je počela akcija uklanjanja grafita sa stambenih zgrada. ]]>  

Naime, Glavni grad, u saradnji sa Agencijom za stanovanje, u narednim danima će realizovati akciju uklanjanja grafita neprimjerenog sadržaja.

"Radovi će se realizovati u centru grada, u Ulici 13.jula, Ulici Svetozara Markovića, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, Bulevaru Ivana Crnojevića... Grafiti koji imaju neku umjetničku vrijednost neće biti uklonjeni", saopštio je Glavni grad.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 09:04:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/215061/pocinje-uklanjanje-grafita-neprimjerenog-sadrzaja.html
Agencija za stanovanje završila radove u SC "Morača" http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214953/agencija-za-stanovanje-zavrsila-radove-u-sc-moraca.html Ekipa molera i fasadera Agencije za stanovanje završila je radove u SC "Morača". ]]>

Ova gradska služba je tako dala značajan doprinos novom i ljepšem izgledu SC "Morača".

Osim na tom sportskom objektu fasaderi su radili na još tri stambena objekta. Kroz akciju "Za ljepše lice Podgorice" privodi se kraju uređenje fasade na objektu Balšića 52-54.

U sklopu akcije "Poboljšanja uslova stanovanja" uređuju se fasade objekata u Ulici Bracana Bracanovića 80 i Džordža Vašingtona 51, a u toku je sanacija ravnih krovova na više objekata. U narednim danima počeće radovi na dva nova objekta.

Na sportskim terenima u Tomiću Uba postavljene su tribine koje su izradili zaposleni u građevinsko-zanatskoj operativi Agencije za stanovanje.

U ulici Oktobarske revolucije ograđeno je dječje igralište a u Aerodromskoj ulici izvršena je zaštita zelene površine.

Tokom prethodne sedmice Služba servisa i hitnih intervencija Agencije za stanovanje na zahtjev građana intervenisala je 36 puta. U pitanju sa intervencije koje realizuju električari, vodoinstalateri, kanalizatori.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 10:08:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214953/agencija-za-stanovanje-zavrsila-radove-u-sc-moraca.html
Glavni grad dio kampanje za borbu protiv Alchajmera http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214501/glavni-grad-dio-kampanje-za-borbu-protiv-alchajmera.html Glavni grad će i ove godine biti dio kampanje za borbu protiv alchajmerove bolesti, a vrata gradske uprave širom su otvorena za sve inicijative te vrste, saopštila je zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić na sastanku koji je održan sa predstavnicima NVO „Futura“ i Udruženja penzionera. ]]>

Ističući da akcije svih relevantnih institucija moraju biti kontinuirane, a ne samo bazirane na jedan mjesec u godini, zamjenica Vujačić je dodala da će uložiti sve lične i profesionalne kapacitete da se kampanja, koja ima za cilj da probudi svijest građana ne samo o alchajmerovoj bolesti, već i o važnosti prevencije i metodama poboljšanja života oboljelih i njihovih porodica, i ove godine realizuje uspješno i kvalitetno.

Zahvaljujući se na dobroj saradnji koju organizacija ima sa gradskom upravom, predstavnica NVO „Futura“, Alma Orahovac prezentovala je plan aktivnosti koje su poredviđene za 21. septembar, kojima će se u Podgorici obilježiti Dan Alchajmerove bolesti. Osim dijeljenja promo materijala, planirano je i organizovanje mini turnira u šahu, na kojem bi učestvovali profesionalni šahisti i penzioneri kao predstavnici populacije koju, nažalost, ova bolest najčešće i pogađa.

Ona je izrazila posebnu zahvalnost što će za organizovanje navedenih događaja, kao i prethodnih godina, NVO „Futura“ dobiti punu logističku podršku Glavnog grada.

Orahovac je istakla da je organizacija „Futura“, osim članstva u Alzheimer Europe, nedavno postala i član ADI Alzheimer Disease Internation i da je samim tim prva u Crnoj Gori koja se našla na svjetskoj mapi organizacija koje se bave problemom demencije.

Ilija Stanišić, predsjednik Udruženja penzionera istakao je da se i u samom Udruženju, zahvaljujući bliskoj saradnji sa zadravstvenim institucijama, u kontinuitetu sprovode predavanja koja se odnose na rano prepoznavanje simptoma alchajmerove bolesti i demencije.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno pripremiti Memorandum o saradnji kojim će se aktivnosti na polju borbe protiv Alchajmerove bolesti intenzivirati.

]]>
Thu, 13 Sep 2018 17:14:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214501/glavni-grad-dio-kampanje-za-borbu-protiv-alchajmera.html
Procesuiraće svako namjerno izazivanje požara http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214481/procesuirace-svako-namjerno-izazivanje-pozara.html Posljednjih dana u Glavnom gradu registrovan je nagli porast broja požara, a Služba zaštite je evidentirala i nekoliko slučajeva namjernog paljenja. Kako poručuju iz tog sektora, svako namjerno izazivanje požara biće procesuirano. ]]>

Kako se navodi u saopštenju Službe zaštite, posljednja dva dana registrovan nagli porast broja požara na teritoriji GO Tuzi i Golubovci.

Specijalistički tim Službe zaštite Glavnog grada za upravljanje dronom i danas je snimao te teritorije, pri čemu su registrovali nekoliko slučajeva namjernog paljenja.

“Služba zaštite će o tome izvijestiti nadležne institucije i dostaviti snimke i fotografije sa lica mjesta”, navodi se u saopštenju.

Osim toga, snimana je teritorija Glavnog grada sa posebnom pažnjom na najkritičnije lokacije.

“Osmatranje terena nastaviće se i u narednom periodu, posebno na onim lokalitetima gdje se registruje porast broja požara”, poručuju iz Službe zaštite.

]]>
Thu, 13 Sep 2018 14:20:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214481/procesuirace-svako-namjerno-izazivanje-pozara.html
Raspisan tender za Dnevni centar u Golubovcima http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214468/raspisan-tender-za-dnevni-centar-u-golubovcima.html UNDP je raspisao tender za izgradnju Dnevnog centra za djecu sa smetanjama u razvoju Golubovci. ]]>

UNDP koji je Glavnom gradu partner na ovom projektu, zadužen je za tehničku podršku i njegovu implementaciju.

Procijenjena vrijednost projekta je 250.000 eura, a rok za dostavljanje ponuda 03. oktobar 2018. Godine, saopšteno je iz Glavnog grada.
Podsjećamo da je riječ o objektu ukupne neto površine 340 m² i bruto razvijene površine 388 m².

Što se tiče ostvarenog kapaciteta, objekat je dimenzionisan za boravak optimalno 28 lica obije starosne grupe, po osnovu normativa u Pravilniku “O bližim uslovima za pružanje i korišćenje, normativima i minimalnim standardima usluga podrške za život u zajednici.

“Kapacitet je definisan ukupnom neto površinom svih prostorija za boravak i aktivnosti štićenika isključujući prostorije za specijalističke terapije, kao i prostorije za zaposlene, a po normativu 10m2 po osobi. Dnevni boravci su dimenzionisani da zadovolje standard minimalne površine od 30m2 po prostoriji”, saopšteno je iz Glavnog grada.

]]>
Thu, 13 Sep 2018 12:42:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214468/raspisan-tender-za-dnevni-centar-u-golubovcima.html
Kreće pojačana kontrola nepropisnog parkiranja http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214442/krece-pojacana-kontrola-nepropisnog-parkiranja.html Službenici podgoričke Komunalne policije od danas počinju pojačanu kontrolu nepropisnog parkiranja i zaustavljanja vozila, kao i parkiranja na zelenim površinama, kontrolu plaćanja parkinga na mjestima gdje je to saobraćajnom signalizacijom predviđeno, najavljeno je iz Glavnog grada. ]]>

„U narednom periodu biće inteziviran rad Pauk službe, naročito na lokacijama koje su u prethodnom periodu prepoznate kao kritične s obzirom na nepropisno parkiranje i ugrožavanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju“, poručuju iz Glavnog grada.

Glavni grad je konstatovao da nepropisno parkiranje i zaustavljanje, proizvodi realne smetnje u odvijanju saobraćaja, te da utiče na ukupnu situaciju bezbjednosti saobraćaja, uništavanja zelenih površina, biciklističkih staza, saobraćajne signalizacije te parkovskog i drugog mobilijara.

„Posebna pažnja će biti posvećena sankcionisanju pojave uzurpacije parking mjesta rezervisanih za osobe sa invaliditetom“, navodi se u saopštenju.

Pored preduzimanja mjera iz svojih nadlenosti službenici Komunalne inspekcije, Komunalne policije i Parking servisa, radiće preventivno na razvijanju svijesti vozača i društva i podizanju nivoa saobraćajne kulture svih učesnika u saobraćaju.

„Stoga Glavni grad apeluje na građane da veću pažnju posvete parkiranju svojih vozila kako bi izbjegli neminovne novčane kazne koje će se izricati svim vozačima koji se ne budu pridržavali zakonskih propisa i kako ne bi ugrožavali nesmetano odvijanje saobraćaja i bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju“, poručuju iz Glavnog grada.

]]>
Thu, 13 Sep 2018 10:16:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214442/krece-pojacana-kontrola-nepropisnog-parkiranja.html
Vešović i Vujačić zamjenici gradonačelnika Podgorice http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214400/vesovic-i-vujacic-zamjenici-gradonacelnika-podgorice.html Slađana Vujačić i Časlav Vešović izabrani su za zamjenike gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića na današnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada. ]]>

Iz Biroa za odnose s javnošću Glavnog grada je saopšteno da je za njihovo imenovanje glasao 31 odbornik.

Vešović je diplomirani inženjer elektortehnike. Funkciju zamjenika gradonačelnika Podgorice obavljao je u periodu od 7. novembra 2014. do 31. jula ove.

"Radno iskustvo je započeo u Atlasmont banci, a u periodu od 2002. do ove godine pet puta je biran za odbornika u Skupštini Glavnog grada Podgorica", navodi se u saopštenju.

Obavljao je i funkciju direktora Javnog preduzeća Sportski objekti Podgorica od decembra 2010. do aprila 2012. godine, nakon čega je izabran za portparola Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz Glavnog grada su kazali da je Vujačić Medicinski fakultet završila u Podgorici 2011. godine, čime je stekla zvanje doktora medicine.

Radni odnos je zasnovala 2012. u Domu zdravlja Podgorica, nakon čega, 2013. radni angažman nastavlja u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore - Podgorica.

"Doktorske studije upisuje na Medicinskom fakultetu u Podgorici, a specijalizaciju iz oblasti urgentne medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu", navodi se u saopštenju.

Angažovana je kao edukator na velikom broju stručnih seminara i kurseva. Učesnik je mnogobrojnih domaćih i međunarodnih kongresa.

Jedan je od osnivača Društva ljekara urgentne medicine Crne Gore, stručni saradnik u Ministarstvu zdravlja i član komisija i radnih tijela.

]]>
Wed, 12 Sep 2018 17:57:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214400/vesovic-i-vujacic-zamjenici-gradonacelnika-podgorice.html
Anđušić šef Kluba odbornika DPS u Skupštini Glavnog grada http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214383/andjusic-sef-kluba-odbornika-dps-u-skupstini-glavnog-grada.html Novi šef odborničkog kluba DPS-a u Skupštini Glavnog grada u narednom, četvorogodišnjem mandatu biće Mihailo Anđušić, odlučeno je na sjednici Izvršnog odbora Glavnog grada te partije. ]]>

Anđušić je odbornik u aktuelnom Sazivu lokalnog parlamenta.

Anđušić je kazao da će odbornički klub DPS-a sa svojim koalicionim partnerima nastojati da u naredne četiri godine bude aktivna podrška u radu izvršne vlasti Glavnog grada u cilju zajedničke, uspješne realizacije izbornog programa te partije kao i otvoreni za komunikaciju sa građanima i javnošću.

U sastavu novog odborničkog kluba DPS-a je veliki broj novih, kvalitetnih, mladih ljudi koji će se truditi da u narednom periodu rad odborničkog kluba izdignu na još viši nivo.

Nakon podnošenja ostavki jednog broja odbornika sa liste, novi odbornici DPS-a u Skupštini Glavnog grada biće: Stefan Šaponjić, Marijana Petranović, Džemal Lekić, Andrija Klikovac, Vladan Arsović, Marija Đuričković Gojčević, Zdravko Burzanović, Ana Knežević, Nenad Vujošević, Nataša Gazivoda, Ivan Jeknić, Lilanda Ćorović, Milan Vulević, Slobodanka Marković i Dunja Vuković.

]]>
Wed, 12 Sep 2018 15:18:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214383/andjusic-sef-kluba-odbornika-dps-u-skupstini-glavnog-grada.html
Podgorica nastavlja da bude lokomotiva razvoja http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214340/podgorica-nastavlja-da-bude-lokomotiva-razvoja.html Podgorica nastavlja da bude lokomotiva razvoja i modernizacije savremene Crne Gore i slijedimo našu viziju da glavni grad izgrađujemo u evropskom duhu, čuvajući njegovu tradiciju i autentičnost, poručio je gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković. ]]>  

On je, predstavljajući Izvještaj o radu Gradonačelnika i radu organa uprave Glavnog grada i službi za 2017. godinu na sjednici lokalnog parlamenta, podsjetio da su u saradnji sa Vladom Crne Gore stvorene neophodne pretpostavke za početak realizacije projekta Uređaja za prečišćavanje otpadnih voda i tretmana kanalizacionog mulja.

Vrijednost investicije je više od 50 miliona eura.

"Potpisani su ugovori o finansiranju i ugovor o grantu, kojima je zaokružena finansijska konstrukcija, a slijedi raspisivanje međunarodnog tendera za izbor izvođača radova", istakao je Vuković.

Obezbijeđena su, kako je rekao, sredstva za izgradnju Jugozapadne obilaznice, kapitalnog projekta vrijednog oko 22 miliona eura, kojim će Podgorica dobiti modernu saobraćajnicu bulevarskog tipa i tako povezati magistralni put Podgorica-Cetinje i Podgorica-Petrovac.

"A uveliko teku i radovi na Donjogoričkom bulevaru, vrijedni oko 10 miliona eura, koji se nadovezuje na obilaznicu. Na taj način Podgorica će dobiti novi saobraćajni prsten kojim će se tranzit izmjestiti iz grada i omogućiti brži protok saobraćaja na gradskim saobraćajnicama” naglasio je Vuković.

On je podsjetio da je u saradnji sa Direkcijom javnih radova počela izgradnja druge faze obilaznice oko Golubovaca, od kružnog toka ka aerodromu do kružnog toka u Mojanovićima, čija vrijednost iznosi 6,3 milona eura, a izvođeni su i radovi na rekostrukciji putnog pravca Golubovci – Mataguži – Tuzi, vrijedni sedam miliona eura.

"Pored navedenih krupnih infrastrukturnih projekata tokom protekle godine radili smo i na unapređenju i širenju putne infrastrukture na teritoriji cijele Podgorice, u skladu sa planovima i potrebama građana. Asfaltirane su mnogobrojne ulice u svim djelovima grada, prigradskim i seoskim područjima. Sve ukupno, u prethodnoj godini na teritoriji glavnog grada, asfaltirano je oko 52 km novih saobraćajnica, a u saradnji sa Vojskom Crne Gore probijeno je 32 km puteva na seskom području", rekao je Vuković.

 

]]>
Wed, 12 Sep 2018 11:05:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214340/podgorica-nastavlja-da-bude-lokomotiva-razvoja.html
Zbog finansija otkazani Dani Turske u Podgorice http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214321/zbog-finansija-otkazani-dani-turske-u-podgorice.html Kulturna manifestacija "Dani Turske", koja je trebalo da bude održana 15. i 16. septembra u Podgorici, otkazana je zbog nedostatka finansijskih sredstava, saopšteno je iz Turskog kulturnog centra. ]]>

Iz Turskog kulturnog centra su saopštili da žale zbog otkazivanja manifestacije, uz zahvalnost gradskom Sekretarijatu za kulturu i sport na dugogodišnjoj saradnji i podršci.

"Razlog otkazivanja manifestcacije je, nažalost, nedostatak finansijskih sredstava u stavci za program 'Dani Turske', koji proizilaze iz rebalansa budžeta Instituta Yunus Emre", navodi se u saopštenju.

Želja im je, kako su istakli, da sa svim ustanovama Glavnog grada Podgorica u 2019. godini nastave saradnju na obostrano zadovoljstvo s ciljem upoznavanja i predstavljanja turske kulture građanima Podgorice. 

]]>
Wed, 12 Sep 2018 09:45:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214321/zbog-finansija-otkazani-dani-turske-u-podgorice.html
Planirano rušenje kuća iza Vampirice http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214203/planirano-rusenje-kuca-iza-vampirice.html Sve kuće u Ulici kralja Nikole, iza zgrade Vampirica, po onome kako je osmišljeno DUP-om Pobrežje - zona A, B i C, biće porušene. ]]>

U tom kvartu napravljeno je malo naselje koje broji na desetine kuća i svi objekti su starijeg datuma.

Umjesto njih u plan su ucrtani objekti porodičnog stanovanja sa poslovanjem, tereni za sport i rekreaciju, parkovske površine, površine za turizam, te saobraćajnice sa parkinzima, piše Dan.

Prostor ovog planskog dokumenta ograničen je ulicama 4. jula na istoku, Ulicom Bracana Bracanovića na sjeveru, ulicama Radosava Burića i kralja Nikole na zapadu i Ulicom 27. marta na jugu.

Firma Euromiks trejd planirala je da gradi zgrade u blizini Elevatora. Međutim, novi planski dokument im je parcele umanjio za više od pola, a preko nekih prolaze saobraćajnice. Milica Popović iz ove firme kazala je da su im izdati uslovi za neke parcele, ali da se pojavio problem sa garažom. Stari plan, kako ona navodi planirao je šire saobraćajnice, drvorede, te da je sada sve uže. Popović kaže da im je nanijeta velika šteta.

“Parcele su umanjene, kao i koeficijent zauzetosti. Parcela sa 10.000 kvadrata došla je na 4.000. Mi smo 2017. godine tražili dopunu urbanističkotehničkih uslova za garažu. Recimo ta parcela za koju smo dobili tehničko urbanističke uslove sada prelazi saobraćajnica. Ovo je sve da se nauštrb naših parcela da se nekome po red nas da više. Tu se svi ko deksi pomjeraju. Recimo Elevator nije ugrožen. On je sačuvao parcele”, rekla je Popović.

Obrađivač plana Predrag Bulajić istakao je da su okviri koji traže da se indeksi smanje predviđeni PUP-om. On je demantovao da iko ima ikakve privilegije.

“Svi su ravnopravni i imaju iste indekse izgrađenosti. Pokušali smo da svima damo mak simum. Stari plan je nevažeći, a on je bio samo smjernica”, kaže Bulajić.

Firma Okov u oviru ovog plana posjeduje dvije parcele. Njih je interesovao indeks zauzetosti. Oni smatraju da je indeks zauzetosti na svim drugim parcelama veći nego što je na njihovoj.

Predrag Bulajić objasnio je da je njihova parcela katastarski nezgodna za urbanizaciju, ali da je mnogo bitniji indeks izgrađenosti nego zauzetosti.

“Na vašoj parceli planiran je objekat sa podzemnom garažom i 12 etaža, tako da ćete moći da valorizujete vaše parcele”, rekao je Bulajić.

]]>
Tue, 11 Sep 2018 07:28:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214203/planirano-rusenje-kuca-iza-vampirice.html
Dobra saradnja Podgorice i Turskog kulturnog centra http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214163/dobra-saradnja-podgorice-i-turskog-kulturnog-centra.html Glavni grad Podgorica i Turski kultuni centar imaju kvalitetnu saradnju koja će se nastaviti i u narednom periodu, ocijenjeno je na sastanku gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića i v.d. direktora Instituta, Đana Guraija. ]]>

Na sastanku je potvrđena obostrana spremnost da se saradnja, koja doprinosi razvoju kultura dvije prijateljske države, dodatno produbi kroz zajedničke aktivnosti i u partnerskom odnosu.

Vuković je saopštio da je Institut Yunus Emre od prvog dana partner na Sajmu knjiga, kao i kroz projekte KIC-a Budo Tomović, a saradnja sa organizacijama i Ambasadom Turske je za rezultat imala, između ostalih, i rekonstrukciju Sat Kule i Trga Bećir bega Osmanagića, uz podršku Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

"Institut Yunus Emre ima za cilj da kroz obučavanje akademičara i istraživača na polju turskog jezika, istorije, kulture, umjetnosti i muzike da svoj doprinos i sertifikovanim programima realizuje primjere obrazovne prakse. Posredstvom naučnih projekata, kulturnih aktivnosti i kurseva Turski kulturni centri Yunus Emre nude mogućnost upoznavanja turske kulture, jačanja prijateljskih odnosa između Turske i drugih zemalja", istakao je Gurai.

Na sastanku je zaključeno da postoji prostor za produbljivanje saradnje, kandidovanjem projekata i razvojnih prioriteta od obostranog značaja.

]]>
Mon, 10 Sep 2018 14:51:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/214163/dobra-saradnja-podgorice-i-turskog-kulturnog-centra.html