RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/rss.html Vatrogasci u Piperskoj spriječili požar http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/231121/vatrogasci-u-piperskoj-sprijecili-pozar-.html U jednom stanu, u Piperskoj ulici u Podgorici, zapalila se na terasi kanta za smeće. ]]>

Kako nam je saopšteno iz Službe zaštite i sapšavanja, intervencija nije bila zahtjevna, ali je vatrogasacima oduzela mnogo vremena, jer u stanu nije bilo nikoga, pa su morali uz odobrenje policije da reaguju.

"Reagovali smo na vrijeme, sve je dobro prošlo. Taj stan je bio napušten, ali građani nek povedu računa jer sa vatrom se nikad ne zna", apelovali su vatrogasci.

]]>
Sun, 17 Feb 2019 14:52:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/231121/vatrogasci-u-piperskoj-sprijecili-pozar-.html
"Dan raštana" doprinosi turističkoj ponudi grada http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/231021/dan-rastana-doprinosi-turistickoj-ponudi-grada.html Turistička organizacija Podgorice i Tržnice i pijace Glavnog grada, treću godinu zaredom organizuju "Dan raštana" na zelenoj pijaci u okviru Tržnog centra "Mall of Montenegro". ]]>

Posjetioci su bili u prilici da degustiraju tradicionalna jela od raštana, a doživljaj je upotpunjen zvucima starogradske muzike.

Događaj se organizuje u saradnji sa JU Školom za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ i restoranom „Radovče“.

Nina Pajović iz Turističke organizacije Podgorice je kazala da organizacijom ovakvih događaja žele da dodatno doprinesu promociji gastro ponude podgoričkog regiona, te afirmaciji zelene pijace, kao mjesta gdje se najbolje oslikava duh grada kroz ponudu lokalnih proizvoda.

"Veliki je broj naših sugrađana danas ovdje, veliki broj posjetilaca. Svi uživaju u programu koji smo pripremili. Nije tu samo degustacija raštana i tradicionalnih jela od raštana već ima i priganica i kukuruznog hljeba, a zvuci starogradske muzike upotpunjuju sadržaj.

Svi projekti ovog tipa umnogome doprinose unapređenju ukupne turističke ponude i još boljem pozicioniranju Podgorice kao atraktivne turističke destinacije.

Prema statistici Monstata u 2018 godini Glavni grad je posjetilo preko 160 hiljada turista a ostvareno je blizu 270 hiljada noćenja" kazala je Pajović.

"Cilj ovakve manifestacije jeste promovisanje naših tradicionalnih jela a raštan jeste jedno od njih. Zahvaljujem se TO Podgorice koja je zajedno sa nama organizovala ovaj događaj i dala svoj puni doprinos da današnja manifestacija izgleda ovako" izjavila je Marijana Petranovic pomocnik izvrsnog direktora Trznica i pijaca.

]]>
Sat, 16 Feb 2019 14:03:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/231021/dan-rastana-doprinosi-turistickoj-ponudi-grada.html
Sjutra "Dan raštana" http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230903/sjutra-dan-rastana.html Turistička organizacija Podgorice i Tržnice i pijace Glavnog grada, treću godinu zaredom organizuju „Dan raštana”, u subotu, 16. februara, sa početkom u 10 sati, na zelenoj pijaci u okviru Tržnog centra „Mall of Montenegro“. ]]>

Svi posjetioci biće u prilici da degustiraju tradicionalna jela od raštana, a doživljaj će biti upotpunjen zvucima starogradske muzike.

Događaj se organizuje u saradnji sa JU Školom za srednje i više stručno obrazovanje "Sergije Stanić" i restoranom "Radovče".

"Organizacijom ovakvih događaja želimo dodatno doprinijeti promociji gastro ponude podgoričkog regiona, te afirmaciji zelene pijace, kao mjesta gdje se najbolje oslikava duh grada kroz ponudu lokalnih proizvoda", saopšteno je iz TO Podgorica.

"Dan raštana" dio je manifestacije „Pijačni karavan“ koja je započeta prije tri godine organizacijom „Dana patišpanja“ na glavnoj gradskoj pijaci.

 

]]>
Fri, 15 Feb 2019 21:16:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230903/sjutra-dan-rastana.html
Snežani Burzan drugi mandat na čelu KIC-a http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230873/snezani-burzan-drugi-mandat-na-celu-kic-a.html Dosadašnjoj direktorici Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović" Snežani Burzan biće povjeren još jedan mandat. ]]>

"U narednom periodu nastaviću istim tempom, da kuća i srce kulture i dalje budu otvorena kao tokom mogo prethodnog mandata. Prezadovoljna sam i drago mi je što je ponuđen još jedan mandat, želim da nastavim započeto", navela je Burzan, prenosi Dan.

Burzan je za direktora predložio savjet ustanove, a o njihovom predlogu danas će se izjasniti članovi Odbora za izbor i imenovanje.

"Imamo predlog za imenovanje izvršnog direktora Vodovoda, v.d. izvršnog direktora Čistoće i Zelenila, kao i umjetničkog direktora Gradskog pozorišta. Na dnevnom redu su i dopuna rješenja i imenovanju odbora direktora Vodovoda, izmjena rješenja o imenovanju Odbora za izbor i imenovanje, Odbora za društvene djelatnosti, međuopštinsku i međunarodnu saradnju. Takođe, na dnevnom redu je izmjena rješenja o imenovanju odbora direktora Parking servisa, ali i savjeta KIC-a 'Budo Tomović'. Imamo i predlog za izmjenu zaključka o imenovanju predstavnika Glavnog grada u Skupštinu akcionara FK Budućnost", saopštio je Mihailo Anđušić, predsjednik odbora.

Na sjednici Skupštine Glavnog grada u ponedjeljak će biti verifikovane ostavke odbornicima DPS-a Marjanu Junčaju i Džemalu Lekiću, koji su imenvoani za menadžera Glavnog grada i v.d. direktora CIS-a. Novi odbor nicisu Tijana Vidaković i Tea Babić. 

]]>
Fri, 15 Feb 2019 07:15:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230873/snezani-burzan-drugi-mandat-na-celu-kic-a.html
Djeca Podgorice u projektu "Crna Gora u ritmu Evrope" http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230770/djeca-podgorice-u-projektu-crna-gora-u-ritmu-evrope.html Zamjenica gradonačelnika Podgorice Slađana Vujačić potpisala je Ugovor kojim je Podgorica prihvatila učešće u projektu "Crna Gora u ritmu Evrope", koji okuplja više od 20 opština Crne Gore, kao i učešće više ambasada. ]]>  

Direktor projekta David Makević izložio je ovogodišnji koncept projketa, pa je naglašeno da će djeca iz Glavnog grada Podgorica nastupiti na jeziku jedne od zemalja Evrope, Australije ili Izraela koja im bude dodijeljena od strane organizatiora, a takmičenje Crna Gora u ritmu Evrope 2019. održaće se krajem maja ili početkom juna u Tivtu, koji je pobjedom na posljednjem takmičenju i dobio titulu domaćina u novoj sezoni.

Audicija će se, u saradnji sa direktorima osnovnih i srednjih škola, održati do kraja februara, gdje će biti izabrani najtalentovaniji učenici koji će predstavljati Podgoricu na ovogodišnjem takmičenju.

Podsjećamo, na audiciju se mogu prijaviti djeca uzrasta od petog razreda osnovne škole zaključno sa četvrtim razredom srednje škole. Nagrada za djecu pobjednike je putovanje u jednu od zemalja koje podržavaju ovo takmičenje, a za opštinu čija će djeca pobjediti benefit je finalni televizijski prenos iz te opštine i organizacija novih projektnih aktivnosti.

]]>
Thu, 14 Feb 2019 10:23:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230770/djeca-podgorice-u-projektu-crna-gora-u-ritmu-evrope.html
Pravo na subvenciju pri kupovini bicikla za 142 građana http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230753/pravo-na-subvenciju-pri-kupovini-bicikla-za-142-gradjana.html Na osnovu konkursa Glavnog grada za subvencije kupovine bicikala u okviru projekta Podgorica na dva točka, pravo na povoljnije uslove za kupovinu dvotočkaša dobila su 142 građanina, navodi Pobjeda. ]]>

“Komisija je otvorila sve pristigle prijave i konstatovala da se radi o 163 prijave građana. Od tog broja, 21 je ocijenjena kao neispravna ili nepotpuna. Nakon što je komisija ocijenila sve pristigle prijave, konstatovano je da je planirani broj od po 50 prvih prijavljenih građana i građanki dostavio fakture na iznose manje od 200 eura, pa će priliku da koristi subvenciju dobiti više od 100 građana, na naše veliko zadovoljstvo”, rečeno je njihovoj redakciji iz Glavnog grada.

Komisija je prvorangirane građane pozvala da dostave dopunu dokumentacije, odnosno uvjerenje o kućnoj zajednici i prebivalištvu.

“Ukoliko ispune uslove i u ovoj drugoj fazi projekta, građani će biti pozivani da dođu u zgradu Glavnog grada da potpišu ugovor, dostave račun od kupovine bicikla, njegov serijski broj i žiro račun na koji će im biti izvršena uplata subvencije najkasnije u roku od 15 dana”, najavili su iz podgoričke uprave.

Građani kojima bude odobrena subvencija sklopiće sa Glavnim gradom ugovor o dodjeli sredstava, kojim će biti regulisana međusobna prava i obaveze. Sastavni dio ugovora biće i klauzula o evaluaciji, budući da će pola godine nakon realizacije projekta Glavni grad započeti evaluaciju projekta, u sklopu koje će biti ispitana opravdanost njegovog nastavka.

U skladu sa tim, neophodno je da korisnici subvencije dostave kontakt telefon i adresu stanovanja.

“Kako bi bile spriječene eventualne zloupotrebe, a projekat zaživio na pravi način, neophodno je sastaviti registar serijskih brojeva subvencioniranih bicikala koji će biti dostavljen Upravi policije, da bi se u slučaju krađe moglo blagovremeno reagovati i pronaći bicikla”, poručili su iz Glavnog grada, uz uvjerenje da će se projekat pokazati kao uspješan i opravdan i, kao takav, biti nastavljen i sljedeće godine.

]]>
Thu, 14 Feb 2019 07:28:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230753/pravo-na-subvenciju-pri-kupovini-bicikla-za-142-gradjana.html
Sporan citat o Ivanu Crnojeviću http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230749/sporan-citat-o-ivanu-crnojevicu.html Komisija Ministarstva kulture, koja daje saglasnost na program podizanja spomen-obilježja, traži od Glavnog grada da iz dokumenta o podizanju spomenika Ivanu Crnojeviću, izbaci citat istoričara Dragoja Živkovića. ]]>

U tom citatu, kako piše Dan, Ivan Crnojević se u više navrata naziva gospodarom Crne Gore, a ne Zete dok se u odluci navodi "Ivan Crnojević, najistaknutiji vladar treće crnogorske dinastije, gospodar Zete od 1465. do 1490. godine i osnivač Cetinja".

Kada je preuzeo dužnost gospodara Crne Gore... počinje sporni citat. Stav Ministarstva saopštila Ana Medigović, v.d. sekretara za kulturu i sport, na jučerašnjoj sjednici odbora za društvene djelatnosti, međuopštinsku i međunardonu saradnju.

"Imali smo sugestiju predsjednika komisije koja daje saglasnost na program podizanja spomen-obilježja, a koja se odnosi na biografiju Ivana Crnojevića. Sugerisano je da iz trećeg pasusa izbacimo citat, da ga modifikujemo te da skratimo navode koje smo koristili za biografiju", saopštila je Medigović.

Predsjednik odbora Vladimir Vojinović saopštio je da se ne raduje sugestiji Ministarstva kulture.

"Ovo je moj lični stav, nekog ko poštuje djelo Dragoja Živkovića i za kojeg smatram da je jedan od utemeljivača savremene Crne Gore. Budući da sam profesor, nisam od onih koji bi modifikovali citate, ali ono što smo dužni da učinimo, poštujući zakone, uradićemo", naveo je Vojinović.

]]>
Thu, 14 Feb 2019 06:55:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230749/sporan-citat-o-ivanu-crnojevicu.html
Počinje manifestacija “Podgorica na snijegu” http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230706/pocinje-manifestacija-podgorica-na-snijegu.html Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada i podgorički savez “Sport za sve” organizuju sportsko-rekreativnu manifestaciju “Podgorica na snijegu”. Manifestacija počinje u subotu, 16. februara kada je je planirano zvanično otvaranje skijališta 1600 na Bjelasici. Ski pass za sve goste skijališta biće besplatan tog dana. ]]>

Planirano je da manifestacija traje tokom februara i marta, svake subote, zavisno od vremenskih uslova.

Obezbijeđen je besplatan prevoz autobusom od Podgorice do skijališta 1600 na Bjelasici i nazad, uz povoljnosti cijene ski pass-a i iznajmljivanja opreme.

 

 

]]>
Wed, 13 Feb 2019 16:55:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230706/pocinje-manifestacija-podgorica-na-snijegu.html
Stav o Koverti saopštiće na sjednici http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230542/stav-o-koverti-saopstice-na-sjednici-.html Predstavnici opozicije u Skupštini Glavnog grada na zajedničkom sastanku usaglasili su nastup na sjednici lokalnog parlamenta, koja je zakazana za 18. februar. ]]>  

"Oko načina nastupa na sjednici postignut je potpuni konsenzus. Predstavnici klubova Demokrata, DF, URA i SNP, će tokom skupštinske rasprave saopštiti javnosti svoje jedinstvene stavove oko novonastale političke krize izazvane aferom Koverat", saopšteno je iz odborničkih klubova ovih stranaka.

Podsjećaju javnost da je glavni akter afere "Koverat" Slavoljub Stijepović "nažalost biran u Skupštini Glavnog grada za gradonačelnika".

"Za očekivati je da mi kao pošteno izabrani predstavnici građana Podgorice iskažemo jasan stav oko ovako skandaloznih postupaka tadašnjeg prvog čovjeka grada", navode oni u saopštenju.

]]>
Tue, 12 Feb 2019 12:09:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230542/stav-o-koverti-saopstice-na-sjednici-.html
Počelo rušenje Sitija http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230388/pocelo-rusenje-sitija.html Rušenje hotela "Siti" u Podgorici počelo je danas. Nemanja Nikolić iz UTIP Crna Gora kazao je da će rušenje trajati oko 40 dana. ]]>

"Nije u pitanju jednostavan posao, kako se to možda čini. Trenutno uklanjamo sadnice koje su bile zasađene oko hotela i sve, koje se budu mogle sačuvati, mi ćemo to i uraditi. Inače smo sačuvali sve što smo mogli", rekao je Nikolić za Dan.

On je naveo da su već prijavili gradnju višenamjenskog stambeno-poslovnog objekta.

Iz UTIP-a Crna Gora, čiji je većinski vlasnik Žarko Burić, ranije su saopštili da usljed značajnih promjena na tržištu hotelijerstva u Podgorici, koje se prije sve ga ogledaju u značajnom padu cijena uslugau zbog otvaranja većeg broja hotela u gradu i lošeg stanja u kojem se sam Hotel Siti nalazi, investi tor A.D. UTIP Crna Gora je na Skupštini akcionara održanoj 10. novembra 2017. godine donio odluku o izgradnji višenamjenskog stambeno-poslovnog objekta na lokaciji na kojoj se trenutno nalazi Hotel Siti.

 

]]>
Mon, 11 Feb 2019 14:01:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230388/pocelo-rusenje-sitija.html
Za 280 grobnica opredijeliće 200.000 eura http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230113/za-280-grobnica-opredijelice-200000-eura.html Pogrebne usluge raspisale su tender za izgradnju 280 grobnica različitih tipova u sklopu drugog dijela šeste faze proširenja gradskog groblja Čepurci. ]]>  

Procijenjena vrijednost radova na izgradnji grobnica je 200.000 eura.

Javni poziv otvoren je do 1. marta.

 

]]>
Fri, 8 Feb 2019 09:11:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230113/za-280-grobnica-opredijelice-200000-eura.html
Izraelci zainteresovani za kapitalni razvoj Podgorice http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230048/izraelci-zainteresovani-za-kapitalni-razvoj-podgorice.html Izraelske kompanije zainteresovane su za kapitalni razvoj Podgorice, a upravi Glavnog grada je ponuđena podrška u procesu održivog urbanog planiranja i upravljanja prostorom, saopšteno je nakon sastanka zamjenika gradonačelnika Časlava Vešovića i zamjenice šefa misije ambasade Izraela Dženi Sedov. ]]>

Podgorici je, navode iz PG Biroa, ponuđena razmjena iskustava u razvoju koncepta bezbjednog i pametnog grada i iskazano interesovanje za investivcije, naročito u dijelu tretmana otpadnih voda.

"Na temelju odličnih političkih odnosa Crne Gore i Izraela imamo obavezu da unaprijedimo ekonomsku saradnju. U tom pravcu Podgorica je spremna da pruži konkrertan doprinos i kroz formalizaciju odnosa sa gradovima u Izraelu", istakao Vešović.

On je gošći predstavio razvojne potencijale i planove Glavnog grada, uz poseban osvrt na izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i iskazao spremnost za saradnju na razvojnim projekatima u Podgorici, dodajući da očekuje da će u njihovoj realizaciji učestvovati i izraelske kompanije.

Vešović je naglasio da je koncept bezbjednog i pametnog grada karakteristika budućeg razvoja Podgorice i izrazio uvjerenje da na tom polju u narednom periodu postoji širok prostor za uspostavljanje saradnje i realizaciju aktivnosti sa zainteresovanim partnerima iz Izraela.

Sedov je naglasila da će se izraelska ambasada u narednom periodu fokusirati na unapređenje saradnje na nivou lokalnih uprava u okviru koje postoji dosta prostora za konkretizovanje i realizaciju zajedničkih dogovorenih aktivnosti.

"Imamo ambiciju da radimo na jačanju ekonomske saradnje, jer smo upoznati sa projektima i potencijalima Glavnog grada i želimio da izraelske kompanije uzmu učešće u realizaciji kapitalnih projekta u Podgorici" , istakla je Sedov.

Sedov je izrazila posebno zadovoljstvo kulturnom saradnjom i istakla da je za njihovu državu posebno značajna sve veća prisutnost sadržaja iz bogate kulturne ponude Izraela u Podgorici. Ona se posebno zahvalila upravi Glavnog grada na podršci za izgradnju prve sinagoge u Podgorici.

]]>
Thu, 7 Feb 2019 13:45:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230048/izraelci-zainteresovani-za-kapitalni-razvoj-podgorice.html
Medun - usnulo ilirsko utvrđenje http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230006/medun---usnulo-ilirsko-utvrdjenje.html Fond za razvoj Kuča, a ranije Udruženje Medun, godinama pokušava da u dogovoru sa nadležnima pokrene rekonstrukciju utvrđenja Medun. No, pitanje je kada će se steći uslovi za realizaciju projekta. Prvo je potrebno obaviti arheološka istraživanja koja do sada na tom prostoru nijesu rađena. Tek nakon toga moći će da se zna kako i kada Medun ponovo može zaživjeti. Iz JU Muzeji i galerije Podgorice najavljuju da će na proljeće krenuti prva istraživanja. ]]>  

Medun - usnulo ilirsko utvrđenje - mjesto je koje se u istorijskim spisima pominje i prije Duklje. Djelić utvrđenja koji je danas vidljiv potiče, većinom, iz rimskog perioda.

"Gro vidljivih ostataka potiču iz rimskog perioda, s tim da ima dosta ostataka iz ilirskog perioda, posebno ispod Muzeja Marka Miljanova", kazala je Magdalena Radunović iz JU Muzeji i galerije Podgorice.

U Medunu više nema vojnika koji nadgledaju karavanski put. Nema puškarnica, nema stražara... No, ima onih koji, okupljeni u Fondu za razvoj Kuča, pokušavaju da ovaj kamen probude iz sna.

"Sedam godina postoji projekat i sve što je potrebno za ocjenu projekta da bi se vidjelo šta ćemo s medunskim gradom. Predlažemo da se rekonstruiše Medun izgledom iz 17. i 18. vijeka", rekao je Momčilo Laković iz Fonda za razvoj Kuča.

Prema procjeni Fonda za taj posao bi bilo potrebno oko milion eura.

Iako su, kaže Momčilo, do sada imali nekoliko razgovora sa nadležnima u vezi sa ovom temom, napretka nema. Iz Javne ustanove Muzeji i galerije Podgorice pozdravljaju inicijativu Fonda za razvoj Kuča, ali kažu da ona mora da zadovolji određene zakonske propise. 

Nemanja Živaljević, RTCG

]]>
Thu, 7 Feb 2019 09:04:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/230006/medun---usnulo-ilirsko-utvrdjenje.html
Skuplja voda za sigurnije snabdijevanje http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/229999/skuplja-voda-za-sigurnije-snabdijevanje.html Ukoliko Podgorica želi da obezbijedi dovoljne količine vode i da ljetos ne ostanemo bez nje mora se povećati cijena kubika, smatra Petar Živković, predsjednik od borda direktora Vodovoda. ]]>

On ističe da je mreža razvijena, i da će se desiti problem od juna do septembra. Skuplja voda će više da se štedi.

"Vodovod stalno ulaže u mrežu. Podižemo kredite da bi je proširili, a godinama nam je cijena kubika vode ista. Maltene su svi dobili vodu, a to se mora vraća ti. Pravio sam analize poskupljenja vode, ali o njima ću govoriti kad dobijem odobrenje da vodu možemo poskupiti. Preuzeli smo seoske vodovode, a to niko uradio ne bi. Narod sa punim pravom traži da u selima dobiju vodu, jer i oni su građani Podgorice. Ne mislimo da astronomski povećamo cijenu vode. U pitanju je mala cifra", rekao je Živković za Dan.

Živković strahuje da će se Podgorici ponoviti 2003. godina kada su građani ostajali bez vode tokom ljeta. Zbog toga i traži poskupljenje vode.

"Samo neka vide koliko smo povećali broj priključaka u poslednjih pet godina. Sa ovom cijenom plašim se da ćemo kao 2003. godine ostati bez vode", kaže Živković.

On navodi da je potrošnja ljeti tri puta viša, a da kubik sa podgoričkog vodovoda košta koliko flaša vode u prodavnici.

"Rezervoare nijesmo uradili, jer nemamo sredstava. Ako neko misli da mi ljeti možemo poboljšati pritisak to ne može, jer bi sve popucalo, cijevi su stare", kazao je Živković. 

]]>
Thu, 7 Feb 2019 07:29:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/229999/skuplja-voda-za-sigurnije-snabdijevanje.html
Do kraja godine spomenik Ivanu Crnojeviću http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/229874/do-kraja-godine-spomenik-ivanu-crnojevicu.html Ukoliko odbornici u Skupštini Glavnog grada na sjednici gradskog parlamenta 18. februara daju saglanost na program podizanja spomen-obilježja za 2019. godinu, Podgorica će do kraja godine dobiti spomenik Ivanu Crnojeviću. ]]>

Inicijativu za podizanje spomenika vladaru treće crnogorske dinastije, vladaru Zete od 1465. do 1490. godine i osnivaču Cetinja, podnijela je kompanija Zetagradnja.

Vlasnik Zetagradnje Blagota Radović saopštio je da ne treba mnogo govoriti koliko je Ivan Crnojević zaslužan za istoriju.

"Živim i radim na Bulevaru Ivana Crnojevića, vezan sam za stari dio grada i osjetio sam želju i potrebu da budem taj koji će da isprati projekat od početka do kraja, osim po pitanju lokacije. Na lokaciju ne utičem, o toj temi nisam pričao nikada. Na organima Glavnog grada je da donesu odluku jer je to njihov dio posla, a moj dio je tehnički dio i finansiranje", saopštio je Radović, piše Dan.

Radović navodi da će se potruditi da spomen-obilježje bude autentično.

"Tražio sam da se istraži sve što postoji o Ivanu Crnojeviću. Malo postoji dokumenata, ali na osnovu toga što postoji od dokumentacije trudićemo se da ga napravimo da bude autentičan", naveo je Radović.

U obrazloženju odluke koja ide u skupštinsku proceduru koju potpisuje Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, piše da je Ivan Crnojević započeo svoju političku karijeru kao gospodar koji se ne koleba, kao državnik koji želi da nastavi započeto djelo svojeg oca.

Čitavu njegovu vladavinu obilježila je mudrost i hrabrost u interesu održavanja države, koja se nalazila između dvije sukobljene sile, Venecije i Turske.

Izgradnjom dvora i manastira udareni su temelji gradu Cetinju, prijestonici i sjedištu mitropolije Crne Gore. Imajući u vidu da je Ivan Crnojević jedna od najznačajnijih ličnosti crnogorske istorije, posebno zaslužna za državni, društveni, ekonomski i kulturni razvoj Crne Gore, što je u skladu sa članom 5, stav 1, tačka 2 Zakona o spomen-obilježjima, pristupilo se izradi programa piše uodluci.

Crnogorci su vjekovima držali u pamćenju i slavili svoga zaslužnog gospodara, piše u odluci.

"Ostala su brojna svjedočanstva u istoriji, poeziji i narodnoj tradiciji, narodnim pjesmama, legendama i brojnim toponimima. Po njemu su nazivani izvori, rijeke, šume, vinogradi, putevi i prolazi, pećine, utvrđenja, dvorovi, crkve, mlinovi, ribolovi, kamene stolice na brdima, lovišta i katun. U početku vladavine sukobio se sa Mletačkom Republikom oko posjedau okolini Kotora, ali pod pritiskom direktnih prijetnji Osmanlijskog carstva morali su se izmiriti. Međutim, sporazum koji je crnogorski vladar sklopio sa Republikom nije mu pružao dovoljno sigurnosti kada su u pitanju Turci. Zbog toga je na prvi ozbiljniji turski pritisak morao odgovoriti prihvatanjem vazalnog položaja. Već 1471. godine Ivan Crnojević je pristao na isplatu godišnjeg danka Turcima u iznosu od 700 dukata", navodi seuodluci.

U odluci je naznačeno da će sredstva za za podizanje spomenika obezbijediti Zeta gradnja, te da je rok za podizanje spomenika decembar 2019. godina.

Na Cetinju je 1983. godine podignut spomenik Ivanu Crnojeviću, rad vajara Anta Gržetića. 

]]>
Wed, 6 Feb 2019 07:25:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/229874/do-kraja-godine-spomenik-ivanu-crnojevicu.html
Počinje realizacija kapitalnog projekta u Glavnom gradu http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/229817/pocinje-realizacija-kapitalnog-projekta-u-glavnom-gradu.html Ugovor između Glavnog grada Podgorica i Konsultanta za podršku u pripremi Glavnog projekta Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom kolektorskom mrežom, njemačkom kompanijom „Fichtner Water and Transport GmbH Stuttgart, Germany“ potpisali su danas u Podgorici V.D. direktora D.O.O „Vodovod i kanalizacija“ Filip Makrid i ovlašćeni predstavnik konsultanske kuće “Fihtner”Stéphane Meistermann, čime počinje realizacija najznačanijeg kapitanog projekta u Glavnom gradu. ]]>

Potpisivanju ugovora za najveći infrastrukturni projekat na teritoriji Glavnog grada prisustvovali su gradonačelnik dr Ivan Vuković, zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović i predsjednik Upravnog odbora preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ prof. Dr Petar Živković.

Gradonačelnik Vuković je kazao da je postojanje ovakve vrste infrastrukture ono što, između ostalog, pravi razliku između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

„Za tri ili četiri godine, kada ovaj projekat bude finalizovan, moći ćemo da kažemo da se Crna Gora svrstala u red razvijenih zemalja. U tom smislu, naše zadovoljstvo je ogromno, mi smo danas ušli u posljednju fazu realizacije ovog projekta koji je vrlo kompleksan, koji je podrazumijevao višegodišnji rad na pripremi dokumentacije. Zahvaljujući današnjem potpisivanju ugovora mi smo dobili renomiranog partnera, kompaniju „Fihtner“, koja će nam pomoći da pripremimo tendersku dokumentaciju i već u narednim mjesecima uđemo u konkretnu realizaciju projekta Sistema za prečišćavanje otpadnih voda, koji podrazumijeva ne samo izgradnju samog postrojenja, već i kolektorsku i mrežu fekalne kanalizacije. Na taj način Podgorica dobija ono o čemu su njeni stanovnici sanjali nekoliko decenija, mi dobijamo postrojenje koje je projektovano maksimalnoza 275.000 stanovnika i na taj način se obezbjeđuju preduslovi za ubrzani razvoj našeg grada za narednih 50 godina. Zahvaljujući tome, mi smo danas veoma ponosni. Ponosni smo i na činjenicu da je ovaj projekat podržan i od strane Evropske Komisije grantom od preko 10 miliona eura, i takođe da zahvalim Vladi Crne Gore na razumijevanju, pošto je Vlada naš partner u dijelu finansiranja ovog projekta. Dakle, sve ono što je bilo posao Glavnog grada, mi smo na vrijeme doveli do kraja i sada je na ljudima iz „Fihtnera“ i iz preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ da u tehničkom smislu ovu priču finalizuju onako kako treba. Na kraju, zahvalnost i predhodnoj upravi Vodovoda i aktuelnoj upravi Vodovoda na posvećenom radu jer bez njihovog doprinosa ni ovo ne bi bilo moguće“, kazao je gradonačelnik Glavnog grada.

„U ime preduzeća Vodovod i kanalizacija, zadovoljstvo mi je da smo danas potpisali ugovor o implementaciji projekta, jedan ugovor koji smo u grubim crtama definisali još prošle godine, ali danas imamo potpunu realizaciju i zahvalio bih se kompaniji „Fihtner“ koja je ukazala povjerenje i koja je praktično dva predhodna mjeseca radila na ovom prpojektu faktički bez ugovora, kao da je potpisan. Za nas je ovo veliki datum, mi krećemo naprijed da implementiramo ovaj projekat u svim fazama. Nadamo se da ćemo u toku ovog mandatnog perioda uspjeti da ovaj kompleksan projekat dovedemo do kraja“, kazao je Filip Makrid, V.D. direktora D.O.O „Vodovod i kanalizacija“.

Ovlašćeni predstavnik kompanije „Fihtner“ Stéphane Meistermann je istakao da u kompaniji dobro znaju koliko je ovaj projekat važan ne samo za Glavni grad, već i za državu Crnu Goru. „Zbog toga smo veoma posvećeni tome da isporučimo dobar kvalitet posla, i da to bude obavljeno u predviđenom vremenskom rasporedu“, zaključio je on.

Izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom kolektorskom mrežom prevazilazi okvire Podgorice i po značaju se može definisati kao državni i regionalni projekat, koji je direktno vezan za očuvanje životne sredine na širem području Glavnog grada Podgorice.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 50 miliona eura i finansiraće se iz tri izvora: grant sredstava u iznosu od 10,15 miliona eura obezbijeđena iz Investicionog okvira za zapadni Balkan- WBIF; zajma od KfW banke u iznosu od 35 miliona eura i, ukoliko se ukaže potreba za obezbjeđenjem nedostajućih finansijskih sredstava za realizaciju projekta, ostatak će biti obezbijeđen iz Budžeta Glavnog grada Podgorica.

Između KfW-a i Ministarstva finansija Vlade Crne Gore potpisana su dva ugovora o kreditu u 2017. godini, i to jedan na iznos od 30 miliona eura, a drugi na iznos od pet miliona eura, za koje je Vlada Crne Gore dala garanciju.

Takođe, KFW banka je u prethodnom periodu obezbijedila i donacije za projekat: 200.000,00 eura za izradu Studije izvodljivosti za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i proširenje kanalizacione mreže i 85.000,00 eura za izradu Studije predizvodljivosti za izgradnju postrojenja za spaljivanje kanalizacionog mulja u Podgorici. Donacije iz Investicionog Okvira za zapadni Balkan (WBIF) od 10,15 miliona eura za tehničku podršku (nadzor za izgradnju) i za realizaciju investicionih aktivnosti, obezbijeđene su kroz grant, zahvaljujući zalaganju preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o i Glavnog grada Podgorica.

Jedan od osnovnih zahtjeva Glavnog grada prema kolsutantu Fichtner GmbH i KfW banci bio je paralelno odvijanje više aktivnosti sa ciljem što brže i kvalitetnije realizacije samog projekta. To podrazumijeva raspisivanje tendera i izbor izvođača radova, izgradnju sekundarne kanalizacione mreže i predkvalifikacioni postupak koji se odnosi na izvođenje radova za izgradnju primarnog kolektora, mostovske konstrukcije i samog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

Završetak radova na projektu se očekuje 36 mjeseci od dana zaključivanja ugovora sa izvođačem radova, nakon čega će građani Podgorice biti u prilici da budu svjedoci realizacije jednog veoma značajnog ekološkog projekta, koji će zasigurno prevazići očekivanja i najvećih skeptika.

Jedna od značajnih dimenzija ovog projekta, svakako je zaštita režima podzemnih voda zetske ravnice, a samim tim očuvanje postojećih vodoizvorišta na teritoriji Glavnog grada, kao i smanjenje rizika od njihovog zagađenja, s obzirom na to da je položaj vodoizvorišta, u procesu širenja grada u velikoj mjeri narušen nelegalnim objektima. Značajna posljedica ovog projekta biće uklanjanje septičkih jama kod velikog broja stanovnika koji će u budućnosti biti priključeni na mrežu fekalnih kolektora, što će u mnogome imati direktan uticaj na zdravlje stanovnika i kvalitetnije uslove života na definisanom području. Takođe, izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom kolektorskom mrežom direktno će uticati na smanjenje zagađenja voda rijeke Morače. Samom zaštitom rijeke Morače i njenih pritoka, štiti se Skadarsko jezero kao najveća akumulacija vode za piće, Nacionalni park Skadarsko jezero, kao i postojeće vodoizvorište Bolje sestre i buduće vodoizvorište Karuč.

Prvi put, ne samo u Crnoj Gori već i šire, biće riješen tretman kanalizacionog mulja, kroz dva postrojenja. Upravo značaj ovog projekta je opredijelio Vladu Crne Gore da kroz kreditni aranžman sa KfW Bankom podrži njegovu realizaciju.

 

]]>
Tue, 5 Feb 2019 14:25:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/229817/pocinje-realizacija-kapitalnog-projekta-u-glavnom-gradu.html
Prva kazna za nelegalno odlaganje i paljenje guma http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/229774/prva-kazna-za-nelegalno-odlaganje-i-paljenje-guma.html Komunalna policija Glavnog grada napisala je prvu kaznu za nelegalno odlaganje i paljenje guma i novčano kaznila jednu osobo sa Konika. ]]>

“Juče formirani operativni tim za rješavanje problema paljenja guma u popodnevnim časovima identifikovao je jednu osobu u naselju Konik koja je nelegalno sakupljala gume i pokušala da ih spali”, saopštila je Komulana policija.

Toj osobi je, u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, određena novčana kazna, i proslijeđeno je na dalje postupanje Ekološkoj inspekciji.

“Operativni tim za rješavanje problema nelegalnog odlaganja i paljenja guma na teritoriji Glavnog grada nastaviće, u skladu sa važećom zakonskom regulativom, sa instenzivnim aktivnostima na suzbijanju ove pojave”, poručuju iz Komunalne policije Glavnog grada.

]]>
Tue, 5 Feb 2019 09:00:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/229774/prva-kazna-za-nelegalno-odlaganje-i-paljenje-guma.html
Kompanije iz SAD zainteresovane za ulaganja u PG http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/229725/kompanije-iz-sad-zainteresovane-za-ulaganja-u-pg.html Američke kompanije zainteresovane su za investicije u glavni grad Crne Gore, saopštili su njihovi predstavnici na sastanku gradonačenika Podgorice, Ivana Vukovića i ministra održivog razvoja i turizma, Pavla Radulovića. ]]>

Interesovanje američkih kompanija za Podgoricu na sastanku su prenijeli suosnivač kompanije Ice Gliders Sevastjan Ploščanski i potpredsjednik IBG & Plate grupe Farzad Kaj.

Iz PG Biroa je saopšteno da je Vuković kazao da gradska uprava ima ambiciju da realizuje značajne kapitalne projekte.

„U tom dijelu nam je veoma važno što postoji interesovanje potencijalnih partnera koji su spremni da na efikasan i kvalitetan način zajednički ostvarimo zacrtane ciljeve”, rekao je Vuković.

On je goste upoznao sa projektima koje realizuje gradska uprava, kao i sa planiranim investicijama za naredni period koje će obilježiti novu razvojnu etapu Podgorice.

Predstavnici američkih kompanija, poznati po brojnim realizovanim građevinskim projekatima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), posebno kada je u pitanju izgradnja održivih projekata i inplementacija politika iz oblasti zaštite životne sredine, posebnu zainteresovanost su iskazali za izgradnju sajamskog centra u Podgorici.

Oni su, prezentujući potencijalna rješenja, ponudili mogućnost Glavnom gradu da po modelu javnog privatnog partnerstva izgrade expo centar, akva park i mnoge druge sadržaje.

Vuković je rekao da je gradska uprava otvorena da se u predviđenoj zakonskoj proceduri uspostavi partnerstvo koje će omogućiti realizaciju kapitalnih projekata i izgradnju sadržaja koji trenutno nedostaju Podgorici.

Radulović je saopštio da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma spremno da sa aspekta svoje nadležnosti stvori planske preduslove za realizaciju biznis ideja koje će povećati kvalitet života i obogatiti turističku ponudu Glavnog grada.

]]>
Mon, 4 Feb 2019 16:56:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/229725/kompanije-iz-sad-zainteresovane-za-ulaganja-u-pg.html
Timovi za suzbijanje paljenja guma i vanpijačne prodaje stoke http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/229704/timovi-za-suzbijanje-paljenja-guma-i-vanpijacne-prodaje-stoke.html Glavni grad formirao je operativne timove za rješavanje problema paljenja guma i vanpijačne prodaje stoke, a za njihovog koordinatora imenovan je načelnik Komunalne policije Goran Janković. ]]>

Zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić, razgovarala je sa predstavnicima Direkcije za upravljanje otpadom Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ekološke, Veterinarske i Komunalne inspekcije, Centra bezbjednosti (CB) Podgorice, Komunalne policije i Tržnica i pijaca u cilju rješavanja problema paljenja starih automobilskih guma i prodaje stoke van Stočne pijace.

"Budući da je paljenje guma u prethodnom periodu posebno izraženo, zaključeno je da je neophodno, kao kratkoročan odgovor na taj problem, napraviti operativni tim koji će se svakodnevno sistemski baviti tom problematikom i suzbiti problem u mjeri u kojoj je to moguće", saopšteno je iz PG Biroa.

Tim će, prema njihovim riječima, biti sastavljen od nadležnih prestavnika Ekološke i Komunalne inspekcje, zatim pripadnika Uprave policije koji će biti zaduženi za legitimisanje i eventualno privođenje počinioca.

"Komunalna policija će dati svu neophodnu logističku pomoć, kako bi zajedničkim djelovanjem ovakvi postupci bili adekvatno kažnjeni", kaže se u saopštenju.

Iz PG Biroa su kazali da je na sastanku dogovoreno i da se nadležne državne i gradske službe nastave sastajati na mjesečnom nivou kako bi se trajno rješio taj problem, pronalaženjem obezbijeđene lokacije za njihovo deponovanje i mogućnošću izgradnje postrojenja za njihovu preradu.

Dodaju da su predstavnici Direkcije za upravljanje otpadom istakli i da je izmjenama Zakona uspostavljen sistem proširene odgovornosti, koji obuhvata i proizvođače i uvoznike, što ide u prilog iznalaženju trajnog rješenja.

Kako se napominje u saopštenju, raspisivan je tender za registrovane sakupljače otpadnih guma, na koji nije bilo zainteresovanih ponuđača, pa se trenutno radi na njegovoj reviziji i popisu lokacije.

Za problem prodaje stoke van Stočne pijace, kako su istakli, takođe je formiran operativni tim koji će svakodnevno obilaziti tu lokaciju, a kontrola će biti posebno izražena ponedjeljkom i četvrtkom.

Navodi se da će tim biti sastavljen od predstavnika Veterinarske inspekcije, CB Podgorice, Komunalne inspekcije, Komunalne policije i Tržnica i pijaca.

"Biće uspostavljen i kontrolni punkt na Bioču koji će zaustavljati kamione radi utvrđivanja da li transportovana stoka ima svu neophodnu dokumentaciju za prodaju samo i isključivo u krugu Stočne pijace", precizira se u saopštenju.

Iz PG Biroa su poručili da će svaka prodaja van kruga pijace biti strogo sankcionisana.

Kako su kazali, nakon potpisivanja sporazuma između Glavnog grada i ovlašćenih uzgajivača stoke sa teritoriji Podgorice, biće stvorene i neophodne pretpostavke za oduzimanje stoke i njihovo zbrinjavanje.

"Konstatujući da se radi o veoma kompleksnim problemima na čijem su rješavanju pomenute državne i gradske službe, već tijesno sarađivale, prisutni su izrazili uvjerenje da će zajedničko djelovanje posredstvom rada operativnih timova suzbiti ove pojave u granici u kojoj je to moguće", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Mon, 4 Feb 2019 14:10:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/229704/timovi-za-suzbijanje-paljenja-guma-i-vanpijacne-prodaje-stoke.html
Dio centra Podgorice dobio struju http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/229641/dio-centra-podgorice-dobio-struju.html Ulice u centru Podgorice, koje su više sati bile bez struje, dobile su je večeras oko 22 sata, saopšteno iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS). ]]>

Navodi se da su, zbog problema na mreži, bez napajanja bile ulice Novaka Miloševa, Marka Miljanova, Vuka Karadžića i dio oko hotela Hilton.

 

]]>
Sun, 3 Feb 2019 21:42:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/229641/dio-centra-podgorice-dobio-struju.html