RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/rss.html Bemax gradi I i III dionicu saobraćajnice http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/200721/bemax-gradi-i-i-iii-dionicu-saobracajnice.html Glavni grad Podgorica odabrao je najpovoljnijeg ponuđača, kompaniju Bemax doo, za izgradnju I i III dionice saobraćajnice "Jugozapadna obilaznica" – od magistralnog puta Podgorica-Petrovac do mosta na Morači i od mosta do puta Podgorica-Cetinje. ]]>

Kako navode, tender je bio raspisan na vrijednost do 15.918.653,00 eura, a ponuda kompanije Bemax doo je 9.870.035,75 eura.

"Na tender je stiglo pet ponuda, od čega su tri ocijenjene kao neispravne. Ponuda kompanije Bemax je povoljnija za 3.918.898,78 eura od drugog ponuđača, čija je ponuda ocijenjena kao ispravna", saopštio je PG Biro.

Rok za žalbu je, kako navode, deset dana od dana prijema odluke.

"Obilaznica je dužine 3.621,07m, podijeljena je na 3 dionice i sadrži dva objekta: most preko rijeke Morače, dužine cc 150m i nadvožnjak u zoni KAP-a, dužine 29,4m. Poprečni profil saobraćajnice definisan je sa dvije kolovozne trake od po 7 m, razdjelnim ostrvom širine 2m i obostranim pješačkim stazama dužine po 2m", dodaju u saopštenju.

Od prateće infrastrukture, navode da je predviđena izgradnja atmosferske kanalizacije, TK kanalizacije, javne rasvjete i vodovoda.

"Vodovod se na desnoj obali Moraće spaja sa novoprojektovanim vodovodom duž Cetinjskog puta, a na lijevoj obali će se spojiti sa postojećim vodovodom duž magistranog puta M-2 preko cjelovoda planiranog DUP-om 'KAP'. Duž najvećeg dijela trase biće izgrađen i kolektor fekalne kanalizacije koji ide ka budućem uređaju za prečišćavanje otpadnih voda", piše u saopštenju.

Prema tenderskoj dokumentaciji, navode da je izvođač radova dužan da izvrši predmetne radove u roku od 540 kalendarskih dana, od dana uvođenja izvođača u posao.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 10:39:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/200721/bemax-gradi-i-i-iii-dionicu-saobracajnice.html
Danas Sajam poljoprivrede u PG http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/200597/danas-sajam-poljoprivrede-u-pg.html Sajam poljoprivrede na temu “Domaći poljoprivredni proizvodi u turističkoj i trgovinskoj ponudi Crne Gore” održaće se danas na Trgu nezavisnosti u Podgorici, sa početkom od 11 sati. ]]>  

U okviru Sajma poljoprivrede biće održan Okrugli sto na temu: "Mogućnost razvoja poljoprivrede kroz saradnju sa turističkim i trgovinskim sektorom" koji će se održati u zgradi Biblioteke "Radosav Ljumović" sa početkom u 09:30, najavljeno je iz PG Biroa.

Nakon završetka Okruglog stola, biće otvoren Sajam poljoprivrednih proizvoda na Trgu nezavisnosti u Podgorici u 11:00h.

"Cilj organizovanja ovog događaja jeste promocija domaćih poljoprivrednih proizvoda i inteziviranje saradnje poljoprivrednih proizvođača i predstavnika turističkog i trgovinskog sektora. Sajam poloprivrede će biti prilika da se nastavi i osnaži saradnja među ovim sektorima, što je veoma važan uslov ne samo za razvoj poljoprivrede, već i ukupne ekonomije", navodi se u saopštenju.

Organizatori su, kako se dodaje, obezbijedili prostor i štandove na kojima bi se izložili poljoprivredni proizvodi, uz napomenu da poljoprivredni proizvođači nemaju obavezu plaćanja bilo kakve nadoknade.

"Sajam organizuju Montenegro Biznis Alijansa u saradnji sa Glavnim Gradom Podgorica i Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, a uz podršku Ministarstva ekonomije i Ministarstva održivog razvoja i turizma".

]]>
Wed, 18 Apr 2018 09:57:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/200597/danas-sajam-poljoprivrede-u-pg.html
Taksisti: Riješiti nagomilane probleme http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/200647/taksisti-rijesiti-nagomilane-probleme.html Nevladina organizacija (NVO) Unija taksi prevoznika Crne Gore apelovala je na nadležne da preduzmu adekvatne mjere u cilju rješavanja nagomilanih problema u oblasti auto-taksi prevoza. ]]>

Predstavnici NVO Unija taksi prevoznika Crne Gore kazali su da je njihovo poslovanje otežano i da je nezadovoljstvo radom nadležnih organa u toj oblasti kulminiralo.

“Donijeli smo odluku da ćemo u narednom periodu preduzeti radikalnije mjere, jer je to očigledno jedini način da se nadležni javno izjasne i konačno krenu rješavati ova pitanja”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici te NVO sastali su se krajem marta sa gradonačelnikom Glavnog grada, Slavoljubom Stijepovićem, na kojem je dogovoreno da će se o zahtjevima Unije rješavati u narednih deset dana.

„Međutim, do danas nijesmo dobili nikakav odgovor iz Stijepovićevog kabineta“, dodaje se u saopštenju.

Neki od članova Unije taksi prevoznika ranije su podnijeli krivičnu prijavu Osnovnom i Specijalnom državnom tužiocu protiv sekretara Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj u Podgorici zbog zloupotrebe službenog položaja, a tiče se kriterijuma dodjele licenci i izvoda licenci.

“Postavlja se pitanje po kom osnovu se jednim taksi prevoznicima dodjeljuju licence i izvodi licenci, a drugi ostaju uskraćeni za ta prava. Stoga smo i prinuđeni da se odlučujemo za ovakav vid djelovanja kako bismo omogućili jednake uslove rada za sve”, zaključuje se u saopštenju.

]]>
Wed, 18 Apr 2018 15:04:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/200647/taksisti-rijesiti-nagomilane-probleme.html
EU gubi uticaj na Balkanu http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/200629/eu-gubi-uticaj-na-balkanu.html Protivrječna terminologija u Izvještaju o napretku Crne Gore, pokazuje da Evropska unija (EU) gubi autoritet ne samo kao geopolitički igrač nego i kao regionalni na Balkanu, ocijenio je predsjednik Centra za političku edukaciju, Dragiša Janjušević. ]]>

On smatra da je Izvještaju Evropske komisije (EK) pokazao da Crna Gora, u tom procesu ne pregovara nego ispunjava velike obaveze i to izuzetno usporenim tempom "na način kao loš đak koji teško rješava najobičnije zadatke".

"Protivrječna terminologija EK, koja iskazuje istovremeno i ozbiljnu zabrinutost i govori o napretku, pokazuje da EU gubi autoritet ne samo kao geopolitički igrač, već, kao regionalni i Balkanski autoritet", rekao je Janjušević agenciji Mina.

On je kazao da umjerene kritike u Izvještaju u vezi sa višegodišnjim tapkanjem u mjestu u poglavljima 23 i 24, stanjem u medijima, neotvaranje bitnih poglavlja kao što je ekologija, depolitizacijom uprave, izbornim procesom, govore da je EU prinuđena da trpi "strategiju pauka".

"Zato što se njen autoritet topi već dvadeset godina, a u posljednje vrijeme pogotovo, zbog Bregzita i propalih pregovora sa Islandom", rekao je Janjušević.

On je ocijenio da na Balkanu postoje mnogo veći autoriteti koji kreiraju procese, kojima se EU samo prilagođava, a ne utiče u njihovom osmišljavanju.

"Kada slušamo Žan-Kloda Junkera, stiče se utisak da je prioritet EU mir i bezbjednost na Balkanu i da se ostali problemi mogu maskirati, kada je pristupni proces u pitanju", ocijenio je Janjušević.

On je kazao da način na koji je pregovarala Bugarska govori o pomjerenim pravilima, spuštenim kriterijumima i novim licem EU koji govori da Unija nije više skup i zbir vrijednosti, nego više "zbir partikularnih interesa koji sve teže funkcionišu zajedno".

Janjušević smatra da takav ambijent odgovara Crnoj Gori.

"Čija vlast slikovito izgleda kao hirurg koji u svom organizmu ima veliki kancer i koji ubjeđuje EK da može izvesti hirurški zahvat na vlastitom organizmu, iako u istoriji medicine nije zabilježen taj poduhvat). EU ga kurtoazno gleda i čeka taj poduhvat koji nikako da se desi dok se tumor širi ogromnom brzinom, a hirurški zahvat nikako da otpočne", zaključio je Janjušević.

 

]]>
Wed, 18 Apr 2018 13:45:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/200629/eu-gubi-uticaj-na-balkanu.html
Gotova krovna konstrukcija, radovi po planu http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/200505/gotova-krovna-konstrukcija-radovi-po-planu.html Postavljena je krovna konstrukcija na Gradskom pozorištu u Podgorici, a radovi teku planiranom dinamikom, saopšteno je iz PG biroa. ]]>

"Čelična konstrukcija na krovu Gradskog pozorišta je postavljena i trenutno se vrši njeno pričvršćivanje i spajanje profila. Uporedo se radi na razvođenju instalacija hidrotehnike, termotehnike, jake i slabe struje, kao i malterisanju zidova i ugradnji bravarije", saopšteno je iz PG Biroa.

Za uređenje i opremanje enterijera biće raspisani tenderi za odabir najpovoljnijih izvođača. Takođe, biće raspisan i posebni tender za scensku tehniku. Iz PG biroa poručuju da radovi teku po planu, a očekuje se da sve biti gotovo do novembra ove godine.

"Na neto površini od 3.560 kvadratnih metara predviđene su podzemne etaže, prizemlje i tri sprata. U objektu će biti dvije scene glavna će imati ukupno 250 mjesta, od čega 198 u parteru, sa dva mjesta za osobe sa invaliditetom i 53 na galeriji. Mala scena, sa 146 mjesta biće smještena u podrumskoj etaži i raspolagaće sa 132 mjesta u parteru i 16 na galeriji", navodi se u saopštenju.

Buduća zgrada gradskog pozorišta imati sve sadržaje koji su neophodni za rad savremenog teatra, a radovi na izgradnji teku planiranom dinamikom.

Vrijednost radova na izgradnji Gradskog pozorišta iznosi 3.905.450 eura, bez scenske tehnike i opreme, koje će biti predmet posebnog tendera, čija je priprema u toku. Ukupna vrijednost radova će iznositi oko šest miliona eura, a sredstva za izgradnju i opremanje obezbijeđena su u budžetu Glavnog grada.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 11:13:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/200505/gotova-krovna-konstrukcija-radovi-po-planu.html
Sređivali žbunje, sadili cvijeće http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/200496/sredjivali-zbunje-sadili-cvijece.html Ekipe gradskog Zelenila proteklih nekoliko dana intenzivno su radile na održavanju javnih zelenih površina u Glavnom gradu. ]]>

"Najobiniji radovi obavljeni su na košenju trave i grabuljanju na sljedećim saobraćajnicama: Bulevar Josipa Broza, put Radomira Ivanovića, Bulevar Georgija Žukova, putni pravac Podgorica-Petrovac, Ulica Luke Boljevića, porostor oko MZ „Donja Gorica“, Ulica Rista Stijovića, Bulevar Ivana Crnojevića, Bulevar Mihaila Lalića, Tološka šuma, Putni pravac Podgorica-Petrovac, prostor oko zgrade Ministarstva prosvjete, prostor oko KIC-a „Budo Tomović“, Ulica Marka Miljanova, Ulica Bratstva i jedinstva, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog i Ivanov park", saopšteno je iz DOO Zelenilo.

Jedna od ekipa Zelenila bila je angažovana za sadnju biljnog materijala na Ćemovskom polju i u Ulici. Bratstva i jedinstva, dok je druga zasadila setonsko cvijeće u Njegoševoj ulici (prostor oko zgrade Glavnog grada) i Njegoševom parku.

"Posebna ekipa Zelenila orezivala je žbunje i živu ogradu u Ulici Marka Miljanova, Ulici Bratstva i jedinstva i na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. Podizanje i formiranje krošnje vršeno je na Bulevaru Mitra Bakića, dok je na bulevaru V Proleterske (kružni-tok) rađeno na plijevljenju žbunja i perena. Redovno su sprovođene aktivnosti čišćenje i održavanja gradskih parkova", poručuju iz Zelenila.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 10:05:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/200496/sredjivali-zbunje-sadili-cvijece.html
Krađe učestale, sami "hvataju" lopove http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/200396/kradje-ucestale-sami-hvataju-lopove.html Stanari kompleksa zgrada u Ulici 4. jula u Podgorici, od useljenja muku muče sa krađama, koje posljednih dana postaju učestale. ]]>

Kako su nam saopštili stanari kompleksa zgrada Zetagradnje, kulminacija krađa se ogleda i po broju ukradenih bicikala, dječjih trotineta, crijeva od hidranata, djelova sa automobila iz podzemne garaže, ali i po drskosti lopova koji tokom noći ne prezaju da ulaze i u ulaze i šetajući po spratovima pregledaju i uzimaju šta im se sviđa kao u samoposluzi.

Iako svaku krađu uredno prijave, kako kažu stanari, ne postoji nikakva reakcija nadležnih.

“Jedina reakcija je „nemamo dovoljno ljudi“ i „nemojte oko bicikala da nas gnjavite“, a „naravno podnesite prijavu, ali sjutra na arhivu“. Policija takođe sugeriše da, kad su bicikla u pitanju, da se bivši vlasnici interesuju na stočnom pazaru, gdje se navodno rano ujutro prodaju polovna bicikla, ili „na Tuški put“(?) i pijaci u Tuzima, ali da je mala vjerovatnoća da će se pronaći”, navodi zabrinuti upravnik zgrade Danilo Ivanović, kao i stanari Igor Jovićević i Kerim Međedović.

U proteklih nekoliko godina, sami stanari su kako kažu “uhvatili dva lopova i predali ih sistemu pravde”, i oni su i osuđeni.

“Postavlja se pitanje da li je to jedino što preostaje: da se organizuju „noćne straže“, „milicije stanara“, „paravojne formacije“ kao devedesetih, da se građani naoružavaju i da sami preuzimaju u ruke svoju sigurnost i zakon? Za stanare koji su u komunikaciji ovim povodom to je neprihvatljivo, i obratiće se svim naležnim organima da ih zaštite, odnosno tražiti odgovornost. Govori se da do vrijednosti od 150 eura policija i tužilaštvo ne preduzma ništa zbog odredbi Zakona, ali ako bi se sabrala vrijednost ukradenih stvari samo u toku Uskrsa, došli bi do iznosa od 3000 do 4000 eura”, navode stanari.

Oni apeluju na institucije da uvedu red i zaštite imovinu građana.

]]>
Mon, 16 Apr 2018 09:50:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/200396/kradje-ucestale-sami-hvataju-lopove.html
Ograđeno još jedno atomsko sklonište http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/200048/ogradjeno-jos-jedno-atomsko-skloniste.html Agencija za stanovanje ogradila je još jedno atomsko sklonište na Starom aerodromu, za šta je izdvojeno 4,9 hiljada eura, saopšteno je iz PG Biroa. ]]>

"Na taj način je zaštićeno i drugo sklonište na Starom aerodromu, jer su radovi na prvom realizovani ranije", navodi se u saopštenju.

Iz PG Biroa su kazali da je cilj da na tom mjestu nema odlaganja otpada i da se kada se za to steknu uslovi stavi u funkciju.

Investitor je, kako se zaključuje, bila Uprava za imovinu.

 

]]>
Thu, 12 Apr 2018 17:56:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/200048/ogradjeno-jos-jedno-atomsko-skloniste.html
Počela akcija "Za ljepše lice Podgorice" http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199982/pocela-akcija-za-ljepse-lice-podgorice.html Akcija "Za ljepše lice Podgorice" počela je uređenjem fasade na zgradi u Hercegovačkoj ulici. ]]>  

Akcija se realizuje četvrtu godinu za redom, a gradskim budžetom je za tu svrhu opredijeljen iznos od 300.000.

"Nakon završetka radova na objektu Hercegovačka 70-72 ekipe fasadera počeće sa radom na objektu Hercegovačka 88,90,92 i 94, a nakon toga i na drugim objektima koji su Planom za 2018.godinu predviđeni", navode iz PG Biroa.

 

]]>
Thu, 12 Apr 2018 09:45:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199982/pocela-akcija-za-ljepse-lice-podgorice.html
Radovi na više lokacija, osam ekipa na terenu http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199818/radovi-na-vise-lokacija-osam-ekipa-na-terenu.html Radnici gradskog preduzeća Putevi danas su izvodili radove na više lokacija na području Glavnog grada, za šta je angažovano osam ekipa. ]]>

Radovi se izvode na mašinskoj ugradnji asfalta na pripremljenoj podlozi na proširenju lokalnog puta Vukovci-Ponari u Opštini u sastavu Glavnog grada Golubovci, kao i na pripremi makadamske saobraćajnice za asfaltiranje u M.Z.Konik.

"Nekoliko ekipa Puteva danas radi na pripremi oštećenog asfalta za sanaciju udarnih rupa u M.Z.Botun, Opštini u sastavu Glavnog grada Golubovci, centralnom dijelu grada i Opštini u sastavu Glavnog grada Tuzi", saopšteno je iz Glavnog grada.

Rezanje i raskopavanje spojeva starog i novog asfalta izvodi se na proširenju lokalnog puta Vukovci-Ponari u Opštini u sastavu Glavnog grada Golubovci, dok jedna ekipa Puteva radi na pripremi makadamske saobraćajnice za asfaltiranje u Opštini u sastavu Glavnog grada Tuzi.

"Takođe, posebna ekipa našeg društva danas je zadužena za izradu prelaza i prilaza za lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom u M.Z.Zagorič", poručuju iz tog preduzeća.

]]>
Tue, 10 Apr 2018 16:55:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199818/radovi-na-vise-lokacija-osam-ekipa-na-terenu.html
Za prva tri mjeseca 678 zahtjeva http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199805/za-prva-tri-mjeseca-678-zahtjeva.html Za prva tri mjeseca ove godine Biro za komunikaciju i koordinaciju odnosa sa građanima Glavnog grada - Sistem 48, primio je 678 zahtjeva građana, od čega je na 95,13 odsto odgovoreno u roku od 48 sati. ]]>  

"U periodu od nastanka do danas Biro za komunikaciju i koordinaciju odnose sa građanima Glavnog grada primio je oko 10.904 zahtjeva", saopštio je PG Biro.

Podsjećaju da je Biro formiran na inicijativu gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića u martu 2015. godine sa ciljem da se stvore uslovi za brz i efikasan način komunikacije građana i organa lokalne uprave, da se gradska uprava približi građanima i da građani na jednostavan i efikasan način rješavaju svoje zahtjeve.

"Rad Biroa je organizovan svakog dana, uključujući dane vikenda i praznika u periodu od osam do 24 h. Funkcioniše po principu Sistema 48 u koji su umreženi svi organi lokalne uprave i kao takav je prva služba koja je uvedena u rad jedne lokalne samouprave u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

]]>
Tue, 10 Apr 2018 14:33:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199805/za-prva-tri-mjeseca-678-zahtjeva.html
U Podgorici pet novih sportskih poligona http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199796/u-podgorici-pet-novih-sportskih-poligona.html Radnici Puteva asfaltirali su pet novih sportskih poligina, po jedan na Zlatici, Koniku, Starom aerodromu i dva na području opštine u okviru Glavnog grada Golubovci. ]]>  

Nakon asfaltiranja i obilježavanja poligona, radnici Agencije za stanovanje izvršiće njihovo ograđivanje i postavljanje pratećeg mobilijara.

Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 120 hiljada eura.

Novosagrađeni poligoni nalaze se u Ulici španskih boraca na Koniku, Ulici Vlaha Bukovca na Starom aerodromu, na Staroj Zlatici i dva kod Tomića Uba u opštini u okviru Glavnog grada Golubovci.

 

]]>
Tue, 10 Apr 2018 13:37:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199796/u-podgorici-pet-novih-sportskih-poligona.html
Oživjela podgorička izletišta http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199746/ozivjela-podgoricka-izletista-.html Brojni Podgoričani i turisti iskoristili su lijepe praznične dane za uživanje na gradskim izletištima, koja su sve popularnija. ]]>  

Jedno od omiljenih u Podgorici su Nijagarini Vodopadi na Cijevni. Mnogi su produženi vikend iskoristili za predah od gradske gužve i svakodnevnih obaveza.

Ovo mjesto, koje se nalazi na četiri kilometra od centra Podgorice, godišnje posjeti više hiljada ljudi. Dolaze ne samo iz zemalja iz okruženja, već i Evrope i Amerike.

Ugostitelj Nikola Ujkić kaže da stranci mnogo cijene prirodu na Nijagaru.

"Ovo je spoj prirode i usluge. Ljepše je popiti kafu ovako u prirodnom ambijentu nego da dobijete gratis ručak u sred Podgorice", kaže on.

I Konjički kljub i mini zoo vrt na Vranjskim njivama vrvio je od posjetilaca, a najviše su uzivajli najmlađi.

Biljana Rovčanin, RTCG

]]>
Tue, 10 Apr 2018 08:02:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199746/ozivjela-podgoricka-izletista-.html
U Podgorici 50% više turista http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199526/u-podgorici-50-vise-turista.html Podgoricu je u prva dva mjeseca ove godine posjetilo 16,65 hiljada turista, 50,11 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. ]]>

Iz podgoričke Turističke organizacije (TO) su saopštili da je prema podacima Monstata u prva dva mjeseca ostvareno 28,2 hiljade noćenja, 27,5 odsto više u odnosu na uporedni period.

"Raduje nas što se i u ovoj godini nastavlja trend rasta broja dolazaka i noćenja turista u odnosu na rekordnu prošlu, a posebno to što kontinuirano raste i trend zadržavanja turista u Podgorici", kazali su agenciji Mina biznis predstavnici TO Podgorica.

Oni su naveli da je veliki broj faktora uticao na takve rezultate.

"Prije svega to su pojačane promotivne aktivnosti u regionu i na značajnijim emitivnim tržištima, otvaranje novih smještajnih kapaciteta i visokokvalitetnih i brendiranih ugostiteljskih objekata, sve više sadržaja u gradu, kao i veliki broj manifestacija i događaja lokalnog, regionalnog i međunarodnog karaktera", rekli su iz TO.

Podgorica je, kako su saopštili, grad koji nema izraženu sezonalnost i jednako je posjećen tokom čitave godine.

"Dominantni su biznis turisti, pa se grad sve više profiliše kao MICE destinacija", kazali su iz TO i dodali da se Podgorica i njen turizam u velikoj mjeri razlikuju od sjevera i juga zemlje.

Iz TO su dodali da rade na izgradnji potpuno drugačijeg imidža.

"Osim velikih potencijala za razvoj biznis turizma, radimo na tome da Podgorica postane još atraktivnija turistička destinacija. U posljednje vrijeme veliku pažnju posvećujemo očuvanju i isticanju kulturnog nasljeđa, dodatnoj turističkoj valorizaciji prirodnih resursa, promociji potencijala za razvoj vinskog turizma i formi aktivnog odmora", rekli su predstavnici TO.

Oni su saopštili da sve gradske službe aktivno rade kako bi Glavni grad spremno dočekao predstojeću ljetnju turističku sezonu.

"Već četvrtu godinu uzastopno, u Podgorici će biti otvoreni info punktovi, na najfrekventnijim lokacijama u gradu, kako bi turistima bile dostupne sve neophodne servisne i informacije o turističkim lokalitetima ne samo u gradu, već i u čitavoj Crnoj Gori", dodali su predstavnici TO.

U prethodnom periodu je, kako su podsjetili, uspješno realizovana obuka turističkih vodiča specijalizovanih za teritoriju Glavnog grada.

"U narednom periodu slijedi niz već tradicionalnih manifestacija poput dana patišpanja i krapa, koje već poprimaju regionalni karakter", rekli su iz TO.

Nastaviće se, kako su najavili, i projekat uvezivanja sa glavnim gradovima regiona, koji je počeo 2016. godine, u cilju razmjene iskustava, uzajamnog predstavljanja turističke ponude i kreiranja zajedničkog turističkog proizvoda.

U toku je i realizacija RiTour projekta prekogranične saranje, koji obuhvata pet radnih paketa.

Oni podrazumijevaju turističku valorizaciju arheološkog nalazišta Duklja, nabavku i instalaciju solarnih info panela na dvije lokacije u gradu sa turističkim sadržajem na više jezika, turističku valorizaciju vodenih staza u Podgorici, obuku turističkih vodiča specijalizovanih za teritoriju Glavnog grada i izradu strategije razvoja turizma Podgorice.

]]>
Sat, 7 Apr 2018 11:54:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199526/u-podgorici-50-vise-turista.html
Dežuraće pet domova zdravlja http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199437/dezurace-pet-domova-zdravlja.html Domovi zdravlja u Bloku pet, Novoj Varoši, Koniku, Tuzima i Zeti biće dežurni tokom vaskršnjih praznika. ]]>  

Iz Doma udravlja Podgorica saopšteno je da će izabrani doktori za odrasle raditi u zdravstevnim objektima Blok pet, Nova Varoš i Konik, svih dana praznika od sedam do 21 sat.

Izabrani doktori za djecu radiće u zdravstvenom objektu Nova Varoš 24 sata dnevno.

Navodi se da će tokom praznika objekti u Tuzima i Zeti raditi od sedam do 15 sati.

Centar za laboratorijsku dijagnostiku u zdravstvenom objektu Blok pet radiće svih dana praznika od sedam do 21 sat.

Jedinica za patronažu radiće po ustaljenom rasporedu, pa će se i tokom vaskršnjih praznika nalozi primati u objektima u Bloku pet i Koniku, od sedam do 19 sati.

Terapija, po nalogu izabranog doktora, u stanu pacijenata davaće se svakog dana od sedam do 19 sati.

 

]]>
Fri, 6 Apr 2018 12:01:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199437/dezurace-pet-domova-zdravlja.html
Dežuraće pet domova zdravlja http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199380/dezurace-pet-domova-zdravlja.html Domovi zdravlja u Bloku pet, Novoj Varoši, Koniku, Tuzima i Zeti biće dežurni tokom vaskršnjih praznika. ]]>

Iz Doma udravlja Podgorica saopšteno je da će izabrani doktori za odrasle raditi u zdravstevnim objektima Blok pet, Nova Varoš i Konik, svih dana praznika od sedam do 21 sat.

Izabrani doktori za djecu radiće u zdravstvenom objektu Nova Varoš 24 sata dnevno.

Navodi se da će tokom praznika objekti u Tuzima i Zeti raditi od sedam do 15 sati.

Centar za laboratorijsku dijagnostiku u zdravstvenom objektu Blok pet radiće svih dana praznika od sedam do 21 sat.

Jedinica za patronažu radiće po ustaljenom rasporedu, pa će se i tokom vaskršnjih praznika nalozi primati u objektima u Bloku pet i Koniku, od sedam do 19 sati.

Terapija, po nalogu izabranog doktora, u stanu pacijenata davaće se svakog dana od sedam do 19 sati.

]]>
Thu, 5 Apr 2018 19:28:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199380/dezurace-pet-domova-zdravlja.html
Višenamjenski dom na Zlatici prije roka http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199318/visenamjenski-dom-na-zlatici-prije-roka.html Višenamjenski dom na Zlatici trebalo bi da bude bude završen i prije predviđenog roka - u septembru ove godine, saopštio je PG Biro. ]]>

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 470.000 eura koji se gradi na urbanističkoj parceli veličine 1.660 m2.

"Projektom je predviđeno da taj objekat ima oko 600 metara kvadratnih bruto. Dom zdravlja će obezbjeđivati primarnu zdravstvenu zaštitu za 15 hiljada građana, u sklopu kojeg će biti prostorije za izabranog ljekara za odrasle i djecu, patronaža, savjetovalište, ginekologija, laboratorija i ostale prateće prostorije", navodi se u saopštenju.

Tako će građani Zlatice i okoline dobiti adekvatan prostor primjeren zahtjevima građana koji gravitiraju na ovom području grada.

"Prema planu, u predviđenom objektu će raditi dovoljan broj ljekara – šest izabranih doktora za odrasle, dva izabrana doktora za djecu, ginekolog, a planirano je da u sklopu tog objekta budu i služba za uzorkovanje laboratorijskih analiza, patronaža i državna apoteka. Objekat će posjedovati sve neophodne sadržaje i stručne ljude za brigu o zdravlju i medicinsku njegu mještana Zlatice. U okviru višenamjenskog objekta će se nalaziti pošta, apoteka, prostorije za klub penzionera, prostorije za udruženja građana", saopštio je PG Biro.

]]>
Thu, 5 Apr 2018 11:14:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199318/visenamjenski-dom-na-zlatici-prije-roka.html
Za dezinsekciju grada 31.000 eura http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199311/za-dezinsekciju-grada-31000-eura.html Glavni grad Podgorica zaključio je ugovor sa Institutom za javno zdravlje za sistematsku dezinsekciju na području grada i dezinsekciju, dezinfekciju i deratizaciju u izbjegličkom kampu Konik 1. ]]>  

Iz PG Biroa podsjećaju da Glavni grad kontinuirano sprovodi Program sistematske dezinsekcije na području grada i dezinsekcije, dezinfekcije i deratizacije u izbjegličkom kampu Konik sa užom okolinom, kako bi se broj insekata i glodara sveo na biološki minimum.

"U tu svrhu su i ove godine izdvojena sredstva u iznosu od 31.000 eura", saopštio je PG Biro.

 

]]>
Thu, 5 Apr 2018 10:36:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199311/za-dezinsekciju-grada-31000-eura.html
Ekipe Zelenila uređuju Podgoricu http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199077/ekipe-zelenila-uredjuju-podgoricu.html Ekipe gradskog preduzeća, Zelenilo, u proteklom periodu uređivali su zelene površine u svim djelovima Glavnog grada. ]]>

"Košenje, detaljno grabuljanje, orezivanje žbunja i žive ograde vršeno je na prostoru oko MZ 'Jedinstvo', na bulevarima Džordža Vašingtona i Svetog Petra Cetinjskog, u ulicama Svetozara Markovića, Ljubomira Rašovića, Moskovskoj i 13. jula", saopšteno je iz DOO Zelenilo.

Na podizanju i formiranju krošnje, kako su kazali, ekipe su radile na Bulevaru Ivana Crnojevića, prostoru oko MZ "Jedinstvo", Ulici arh Milana Popovića, Ulici Ivana Vujoševića, Vijenac Danile Kiša i Ulici Ivana Milutinovića.

"Na prostoru oko MZ 'Jedinstvo' radilo se i na sječi suvih stabala, kao i u Ljubljanskoj ulici i na Bulevaru Mihaila Lalića. Ekipe Zelenila su sadili drveće na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, kao i orezivali žbunje i uklanjali samoniklo rastinje u Aerodromskoj ulici. Opravka hidrantske mreže vršena je na Trgu Bećir Bega Osmanagića", navodi se u saopštenju.

U okviru tekućih aktivnosti ekipe Zelenila održavale su i čistile parkove od papira i drugog otpada.

]]>
Tue, 3 Apr 2018 11:55:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199077/ekipe-zelenila-uredjuju-podgoricu.html
Veliki dio Podgorice bez vode http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199067/veliki-dio-podgorice-bez-vode-.html Zbog izvođenja radova na glavnom cjevovodu Mareza-Podgorica veliki dio Podgorice će u noći između četvrtka i petka biti bez vode, saopšteno je iz podgoričkog Vodovoda. ]]>

Kako su precizirali bez vode će 5. aprila od ponoći do 6 sati ujutro biti potrošači Mareze, Tološa, Bloka V i VI, dijela grada Preko Morače, centra Grada, dijela ispod Gorice, Malog Brda, Stare Varoši, Zabjela, Pobrežja, Zelenike, Dahne, Dajbaba, dijela Zete, Gornje i Donje Gorice.

]]>
Tue, 3 Apr 2018 10:09:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/199067/veliki-dio-podgorice-bez-vode-.html