RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/rss.html Zatvoreni bazen koristilo 14.500 građana http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/209433/zatvoreni-bazen-koristilo-14500-gradjana.html Natkriveni vaterpolo bazen u Podgorici od 1. aprila do danas koristilo je 14.500 građana, saopštio je PG Biro. ]]>  

Navode da je od 1. juna počeo sa radom i Otvoreni olimpijski bazen, čije usluge je do sada koristilo 7.300 korisnika.

"Gradsko preduzeće Sportski objekti do sada nije imalo primjedbi na kvalitet pruženih usluga, budući da se radi na tome da se svi sadržaji na bazenima kao i sama bazenska voda održavaju i tretiraju u okviru usvojenih međunarodnih standarda i da korisnici na bazenu imaju obezbijeđene sve potrebne uslove za prijatan boravak", navode iz PG Biro.

Podsjećaju da su se na bazenima u predhodnom periodu održale značajne sportske manifestacije među kojima su i Međunarodna vaterpolo utakmica između reprezentacija Crne Gore i Srbije, Međunarodni Montenegro Open 2018 Podgorica na kojem je nastupalo preko 700 takmičara iz 15 zemalja, trening i pripreme Vaterpolo Reprezentacije Crne Gore za učešće na finalnom turniru Svjetske lige u vaterpolu itd.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 13:00:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/209433/zatvoreni-bazen-koristilo-14500-gradjana.html
Bejbi karte koristi samo 20 trudnica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/209394/bejbi-karte-koristi-samo-20-trudnica.html Od sredine maja, kada je uveden servis bejbi karte, samo 20 trudnica je iskoristilo mogućnost da se besplatno parkira na parkingu između Kliničkog centra i Medicinske škole, u Ulici Džona Džeksona. ]]>

Direktor preduzeća Parking servis Nusret Canović kaže da će promociju mogućnosti da trudnice besplatno koriste parking kod Kliničkog centra nastaviti i od septembra.

“Dosad se za bejbi karte prijavilo 20 trudnica, preuzele su ih i nesmetano ih koriste. Ljeto je, bili su praznici pa je zato mali broj prijavljenih. Putem društvenih mreža i medija promovisali smo to ćemo nastaviti da radimo i u septembru. Ovo je tek početak. Trudićemo se da u ovaj posao uključimo i neke druge institucije i da probamo da ovu oblast riješimo na način kako smo riješili parking za osobe sa invaliditetom. Takođe, trudićemo se da ovu uslugu uvedemo na znatno više lokacija. Trebaće malo vremena da ona zaživi”, naveo je Canović za Dan.

 

]]>
Thu, 19 Jul 2018 07:13:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/209394/bejbi-karte-koristi-samo-20-trudnica.html
Kad u Podgorici ugrije, džaba se i klima pali http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/209045/kad-u-podgorici-ugrije-dzaba-se-i-klima-pali.html Visoke tempertaure u Podgorici, karakteristične za ovo doba godine, donijele su velike nevolje putnicima koji se prevoze gradskim autobusima. ]]>

Putnici tvrde da se u najtoplijem dijelu dana u autobusima ne može disatim jer ne rade klma uređaji pa im putovanje do odredišta traje još duže.

Autobuski prevoznik Haris Alivodić kaže za Dan da klima uređaji u autobusima ne pomažu, jer se vozila često zaustavljaju na stajalištima, vrata se otvaraju, pa je nemoguće rashladiti autobuse.

“Džaba ih palimo kad se ne osjećaju da rade, samo zuje i troše gorivo. Autobus staje na stajalištima često, otvaraju se dvoje-troje vrata da bi putnici ušli odnosno izašli i vrućina odmah uđe. Ujutro i uveče nam ne treba klima, a preko dana kada se upali ona ne pomaže. Svuda je vruće, vratio sam se iz Turske, i tamo u jednom tramvaju klima radi, a u drugom ne. Svuda je isto”, tvrdi Alivodić.

On naglašava da se sa ovim problemom suočavaju svake godine.

“Ovaj problem se neće nikada riješiti. Desiće se da kupimo nove autobuse, pa će biti da klima ne radi, da se dio mora čekati iz inostranstva i do 15 dana da bi se zamijenio. Za to vrijeme ne možemo izbaciti autobuse iz upotrebe. Odgovorno tvrdim, dokle god nam vožnja taksijem košta euro, neće nam valjati ni gradski, ni taksi prevoz”, naglasio je Alivodić.

S druge strane stanovnici glavnog grada smatraju da je cijena autobuske karte visoka s obzirom na to da autobusi nisu klimatizovani.

]]>
Sun, 15 Jul 2018 07:55:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/209045/kad-u-podgorici-ugrije-dzaba-se-i-klima-pali.html
Za tri mjeseca višespratnica u centru Podgorice http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/208878/za-tri-mjeseca-visespratnica-u-centru-podgorice.html Rušenjem dva objekta na uglu Ulice slobode i Bulevara Ivana Crnojevića, koje je počelo juče, počeli su pripremni radovi za izgradnju stambeno-poslovnog objekta, čiji je investitor Ina Pejović. ]]>

Novi objekat će se, prema projektu, sastojati od jedne podzemne i pet nadzemnih etaža visoko prizemlje, tri sprata i potkrovlje. Glavni ulaz u zgradu biće sa Bulevara Ivana Crnojevića, a pristup je omogućen i iz Ulice slobode.

Bruto građevinska površina, odnosno zauzetost parcele je 135 kvadratnih metara, dok je bruto razvijena građevinska površina nadzemnih spratova 728 kvadrata, prenosi Pobjeda.

Prema idejnom rješenju CDS projekta, Pejović može na mjestu prizemne porodične zgrade da izgradi objekat sa pet nadzemnih etaža, odnosno visokim prizemljem, tri sprata i potkrovljem, ukupne bruto površine 1.030 kvadrata i jednom podzemnom etažom.

Plan Ine Pejović je da u prizemlju bude apoteka, na tri sprata da budu poslovni prostori po principu otvorenog prostora, a u potkrovlju stan od 175 kvadratnih metara. Kako je istaknuto na tabli na gradilištu, rok za završetak radova je oktobar ove godine.

]]>
Fri, 13 Jul 2018 08:04:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/208878/za-tri-mjeseca-visespratnica-u-centru-podgorice.html
Folkloraši će ponijeti lijepe uspomene iz Podgorice http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/208806/folklorasi-ce-ponijeti-lijepe-uspomene-iz-podgorice.html Učesnici folklorne manifestacije "Skoči kolo da skočimo" posjetili su Glavni grad, a primio ih je predsjednik Skupštine Glavnog grada, Đorđe Suhih. ]]>  

"Ovakva zajednička druženja u djetinjstvu značajna su kako za razvoj ličnosti pojedinca, tako i za buduće međudržavne odnose i saradnju", saopštio je Suhiih.

Edina Bulić, glavni administrator Glavnog grada, istakla je da su manifestacije ovoga tipa odličan način edukacije, vaspitanja i socijalizacije mladih naraštaja koji predstavljaju naš ulog za budućnost.

"Ispred uprave Glavnog grada, ovdje smo da vam zahvalimo što ste našim građanima i posjetiocima Grada priredili pravi spektakl“, zaključila je Bulić.

Emin Đečević, koorinator manifestacije, zahvalio se upravi Grada što je prepoznala značaj ove manifestacije, kao i njen doprinos kulturnoj i turističkoj pomnudi Grada, naglašavajući da je u programu učestvovalo preko 300 djece kako iz Crne Gore, tako i iz inostranstva.

Oni će, istakao je Đečević, ponijeti lijepe utiske iz našeg Grada i vrlo rado pristati da i sljedeće godine budu dio festivala i ponovo oboje našu Podgoricu igrom, pjesmom i nošnjama.

U posjeti gradu bili su predstavnci folklornog ansambla iz Češke, folklorne grupe iz Bugarske, folklorno-umjetničkog društva Boka iz Tivta, KUD Kolovođa iz Pljevalja, kao i folklornog ansambla Montefolk, koji funkcioniše u sklopu KUD-a Budo Tomović iz Podgorice.

]]>
Thu, 12 Jul 2018 11:16:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/208806/folklorasi-ce-ponijeti-lijepe-uspomene-iz-podgorice.html
Blok pet dobio zelenu oazu http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/208793/blok-pet-dobio-zelenu-oazu.html Gradsko preduzeće Zelenilo završilo je radove na izgradnji parka u Bloku pet, površine gotovo tri hiljade kvadrata. ]]>

Vrijednost investicije je 32 hiljade eura, a na novosagrađenoj parkovskoj površini nalaze se staze i platoi površine 456m2, kao i travnjaci površine 2.339m2.

Zasađene su 83 sadnice drveća, 629 sadnica žive ograde i žbunja, kao i 600 sadnica sezonskog cvijeća.

U parku je ugrađeno 14 parkovskih klupa, a čitava parkovska površina je pokrivena sistemom za navodnjavanje.

Izgradnjom parka u Bloku pet građani ovog dijela grada dobili su još jedan uređen i oplemenjen prostor za odmor i rekreaciju.

]]>
Thu, 12 Jul 2018 09:29:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/208793/blok-pet-dobio-zelenu-oazu.html
Zbog neriješenih odnosa, kasni peta staza http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/208468/zbog-nerijesenih-odnosa-kasni-peta-staza.html Izgradnja petog koridora biciklističkih staza u glavnom gradu trebalo bi uskoro da počne, ali iz Agencije za izgradnju Podgorice još ne mogu da preciziraju tačan početak radova zbog nezavršenih imovinsko-pravnih odnosa. ]]>  

Radovi će se, kako navode u Agenciji, izvoditi prema glavnom projektu, kako je prvobitno i planirano, od raskrsnice Ulice 27. marta sa Ulicom 4. jula do Bulevara Svetog Petra Cetinjskog.

Ugovorena vrijednost radova je 219.866 eura.

“Ne možemo još precizirati kada će otpočeti radovi, jer treba prethodno riješiti imovinsko-pravne odnose” kazali su Dnevnim novinmama iz Agencije za izgradnju.

Na potezu od raskrsnice Ulice 27. marta sa Ulicom 4. jula do raskrsnice Ulice 27. marta sa Ulicom Kralja Nikole predviđene su jednosmjerne biciklističke staze.

Sa desne strane, biciklistička staza je projektovana uz postojeći trotoar, od kojeg će biti razdvojena taktilnim elementima.

Sa lijeve strane, na trotoaru je predviđena mješovita pješačko-biciklistička staza da bi se na tom dijelu izbjegao ulazak u posjed preduzeća “Gorica”, jer bi formiranje posebne biciklističke staze zahtijevalo proširenje trotoara, što bi prouzrokovalo imovinsko-pravne probleme.

 

]]>
Mon, 9 Jul 2018 07:32:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/208468/zbog-nerijesenih-odnosa-kasni-peta-staza.html
Za pet dana dvije hiljade zahtjeva za legalizaciju http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/208374/za-pet-dana-dvije-hiljade-zahtjeva-za-legalizaciju.html U Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada od 1. do 6. jula je primljeno, zavedeno i dato u obradu dvije hiljade zahtjeva za legalizaciju, a ukupno je od početka postupka primljeno 3,5 hiljada zahtjeva. ]]>

Kako je saopšteno iz PG Biroa, Zahtjevi za legalizaciju se primaju na šalteru Sekretarijata koji se nalazi na trgu Nezavisnosti i u prostorijama Sekretarijata – Ulica Vuka Karadžića broj 41, u kojem je veći broj službenika zadužen da radi samo taj postupak.

"Svi ovi podaci demantuju tvrdnje da samo jedan čovjek prima zahtjeve, kao i to da ovaj broj primljenih za pet dana ne može primiti i evidentirati samo jedan čovjek", kaže se u saopštenju.

Navoddi se da je Sekretarijat odgovorno i organizovano pristupio prijemu zahtjeva i pristupku davanja informacija strankama koje su zainteresovane za taj proces.

]]>
Sat, 7 Jul 2018 18:06:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/208374/za-pet-dana-dvije-hiljade-zahtjeva-za-legalizaciju.html
Suhih ponovo predsjednik Skupštine Glavnog grada http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/208259/suhih-ponovo-predsjednik-skupstine-glavnog-grada.html Đorđe Suhih ponovo je izabran za predsjednika Skupštine Glavnog grada. Njegov izbor podržalo je 36 odbornika podgoričkog parlamenta. ]]>

Suhih je bio jedini kandidat za šefa lokalnog parlamenta.

Ranije danas, Skupština Glavnog grada potvrdila je mandate odbornicima novog saziva Skupštine Glavnog grada.

Podsjetimo, DPS je na lokalnim izborima u Podgorici dobio 32 od 61-og mandata, Demokrate i Ura 17, DF osam, a Socijaldemokrate tri odbornička mandata.

 

]]>
Fri, 6 Jul 2018 13:04:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/208259/suhih-ponovo-predsjednik-skupstine-glavnog-grada.html
Čistili zelene površine u Podgorici http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/208013/cistili-zelene-povrsine-u-podgorici.html Gradska preduzeća Putevi, Zelenilo i NVO Green Home, u saradnji sa Službom zaštite, pokrenuli su projekat u cilju očuvanja zelenih površina u Podgorici. ]]>  

U park šumi kod Kombinata aluminijuma izvedena je posljednja u nizu akcija uklanjanja veće količine komunalnog otpada sa više lokacija u parku i manjih divljih deponija, a prethodno su probijeni o očišćeni požarni putevi i uklonjen biljni otpad koji predstavlja rizik za nastanak požara.

Gradsko preduzeće Putevi izvršilo probijanje, krčenje zapuštenih i obraslih puteva kroz park i uklanjanje otpada građevinskog otpada i šuta sa pomenutih puteva tako da je sada omogućeno nesmetano kretanje vatrogasnih vozila u slučaju potrebe.

"Nakon toga, gradsko preduzeće Zelenilo izvršilo je krčenje i potkresivanje rastinja uz puteve i u saradnji sa Službom zaštite Glavnog grada vršilo deponovanje i kontrolisano paljenje istog. Kao poslednja u nizu aktivnosti je uklanjane velikih količina komunalnog otpada i taj posao danas su započela gradska preduzeća i aktivisti NVO Green Home", saopštio je PG Biro.

Grupa od 11 radnika Čistoće sa grupom volontera NVO Green Home bila je angažovana na manuelnom čišćenju i sakupljanju komunalnog otpada park šume Ćemovsko polje – potez preko puta Logističkog Centra Voli. S obzirom da je na ovom prostoru evidentirana veća količina građevinskog materijala i raznog kabastog otpada, Čistoća je na raspolaganje stavila i jednu radnu mašinu kao i 3 vozila kiper za odvoz sakupljenog otpada.

"Tokom jučerašnjeg dana sakupljeno je 350 kesa uglavnom komunalnog i sitnijeg kabastog otpada, a odvezeno je 15 kiperskih tura građevinskog materijala i drugog kabastog otpada. Kako tokom jednog dana nije bilo moguće ukloniti odložene velike količine građevinskog materijala, Čistoća je i danas nastavila sa čišćenjem, a angažovana je jedna radna mašina i 3 vozila kiper, kao i nekoliko radnika koji će sakupljati preostali komunalni otpad. Tokom ovog projekta sprovedene su i druge aktivnosti u cilju očuvanja svih kritičnih lokacija u Glavnom gradu, pa su organizacija Green home i gradska preduzeća i ranije organizovali brojne preventivne aktivnosti za sprečavanje požara, zasadivanje sadnica i druge aktivnosti u cilju unapređivanja stanja životne sredine u Glavnom gradu", navodi se u saopštenju.

]]>
Tue, 3 Jul 2018 14:01:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/208013/cistili-zelene-povrsine-u-podgorici.html
Otvoreni turistički info punktovi u Podgorici http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/207942/otvoreni-turisticki-info-punktovi-u-podgorici.html Turistička organizacija Podgorice (TOP) je i za ovu ljetnju sezonu otvorila info punktove na najfrekventnijim lokacijama u gradu. ]]>

Info punktovi su otvoreni u blizini graničnog prelaza Božaj - kod restorana Troja, kao i na podgoričkom aerodromu i autobuskoj i željezničkoj stanici.

„Na tim lokacijama info punktovi će raditi svakog dana od osam do 20 sati“, navodi se u saopštenju TOP-a.

Turistima je na punktovima dostupan promotivni materijal Glavnog grada, Nacionalne turističke organizacije (NTO), kao i drugih lokalnih turističkih organizacija i turističke privrede.

„Pored navedenog, turisti i sugrađani sve neophodne servisne i turističke informacije, kao i uputstva o prijavi boravka, mogu dobiti u prostorijama TOP-a“, navodi se u saopštenju.

]]>
Mon, 2 Jul 2018 21:20:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/207942/otvoreni-turisticki-info-punktovi-u-podgorici.html
Zbog vrućine i klime skuplji taksi prevoz http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/207663/zbog-vrucine-i-klime-skuplji-taksi-prevoz.html Taksi firme Red lajn i Alo poskupile su usluge pa će kilometar vožnje umjesto dosadašnjih 50, sada biti 55 centi. ]]>  

Minimalna cijena vožnje u obje taksi firme i dalje će biti euro, piše Dan. Vlasnik Red lajna Željko Rubežić objašnjava zbog čega su se odlučili na poskupljenje taksi usluga.

“Počele su vrućine i klima mora biti upaljena u vozilu ako je napolju temperatura preko 30 stepeni Celzijusa. Klima utiče na potrošnju goriva tako da se to odražava na naše troškove. Vrućine su do septembra i prosto moramo da se pokrijemo. Kilometar vožnje je sada 55 centi, a minimalna ostaje ista, euro. Iako smo poskupili usluge, građani i dalje koriste taksi prevoz. Da li će posao opstati vidjećemo”, naveo je Rubežić.

Kilometar vožnje poskupila je i firma Alo taksi.

“U saobraćaju su velike gužve, u vozilima su upaljene klime, poskupilo je gorivo. Sve su to razlozi koji su nas natjerali da za pet centi povećamo cjenu kilometra vožnje. Minimalna cijena ostala je ista, euro. Povećanje taksi usluga nije se odrazilo na broj putnika”, saopštio je Marko Ćetković, direktor Alo taksija.

Da li će poskupiti taksi usluge narednih dana odluku će donijeti Danilo Pejović, vlasnik Ekskluziva.

“Mi za sada nijesmo mijenjali cjenovnik usluga ali naredih dana razmotrićemo da li da to uradimo. Kilometar vožnje je i dalje 50 centi ali vidjećemo da li će tako i ostati. Za sada su se stekli uslovi da se poveća cijena usluga, a najvažniji razlog za to je velika cijena goriva”, naveo je Pejović.

 

]]>
Fri, 29 Jun 2018 07:31:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/207663/zbog-vrucine-i-klime-skuplji-taksi-prevoz.html
"Krivi most u očajnom stanju" http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/207404/krivi-most-u-ocajnom-stanju.html Stanje u kom se nalazi Krivi most u Podgorici je zabrinjavajuće, a Građanski pokret Ura će se zalagati za njegovu rekonstrukciju i sanaciju, saopšteno je iz te političke organizacije. ]]>  

Član podgoričkog odbora Ure, Lazar Miranović, saopštio je da je neodržavanje postojećih mostova u Podgorici nedopustivo, te da je pitanje vremena kada neki od neodržavanih mostova može ugroziti bezbjednost, ali i živote građana.

U posebno lošem stanju je, kaže on, Krivi most, u koji se decenijama nije ulagalo.

"Rupe na pješačkoj površini i kolovozu, otvorene šahte ili zatvorene ogromnim betonskim poklopcima predstavljaju pravo zastiđe za most koji se nalazi u užem jezgru grada i za most koji dnevno opsluži po nekoliko hiljada građana. Slično stanje je i na susjednom mostu kod kružnog toka za Nikšić i Cetinje i ovim problemom se treba što prije pozabaviti“, saopštio je Miranović.

On kaže i da će se odbornici Građanskog pokreta URA u novom sazivu Skupštine Glavnog grada zalagati da se po hitnom postupku izdvoje sredstva za rekonstrukciju i sanaciju prevashodno Krivog mosta a onda i ostalih.

"Imamo informaciju da je budžetom Glavnog grada za 2018. predviđeno izdvajanje sredstava za rad komisije koja će analizirati stanje mostova i predložiti mjere za njihovu sanaciju ali to nije dovoljno. Mora se naći način da se u što hitnijem intervalu izdvoje sredstva za sanaciju i rekonstrukciju mostova po prioritetu. Cijenimo da je prioritet Krivi most koji je u očajnom stanju", navodi Miranović.

 

]]>
Tue, 26 Jun 2018 11:13:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/207404/krivi-most-u-ocajnom-stanju.html
Čuveni pjesnik dobio spomenik u Podgorici http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/207361/cuveni-pjesnik-dobio-spomenik-u-podgorici.html Večeras je u Podgorici, u Moskovskoj ulici, svečano otkriven spomenik čuvenom slovenačkom pjesniku Francu Prešernu i otvoren Prešernov park. ]]>

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović ocijenio je da Prešernov park postaje novo mjesto za sastajanje i druženje u Podgorici. Stijepović je poručio da on simbolizuje prijateljstvo Crne Gore i Slovenije, kao i Podgorice i Ljubljane.

Stijepović je naglasio da su sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem realizovali brojne projekte, kao i da je Ljubljana uzor upravi Glavnog grada Crne Gore.

Gradonačelnik Ljubljane je naglasio da je jedina slika, koju drži u kabinetu poslije 12 godina rada, ona sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem sa otvaranja spomenika Njegošu u Ljubljani.

"Današnje otvaranje je dokaz da se prijateljstvo nastavlja", poručio je Janković.

Počasni konzul Crne Gore u Sloveniji i donator Vojislav Kovač ocijenio je da je današnjim činom realizovana ideja inicirana 2014. kada je u Ljubljani postavljen spomenik velikom Njegošu.

"Spomenike poklanjam s željom da svjedoči o prijateljstvu i gostoprimstvu glavnih gradova. vjerujem da će Podgoričani prihvatiti Prešerna, kao što su stanovnici Ljubljane Njegoša", poručio je Kovač.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović ocijenio je da Prešern pjesnički gorostas, koji je pokazao otvorenost za iskustvo svjetskog romantizma.

"On narodnom govoru nije prilazio nostalgično, već sa izgrađenom poetskom sviješću. Zato se njegova poezija pokazala tako velikom. Znao je da se uzdizanjem narodnog govora može stvoriti uporište za procese koji vode potpunom nacionalnom oslobođenju", poručio je Bogdanović.

Slovenački ministar kulture Anton Persak kaže da je danas za sve nas značajan dan, jer svjedoči o prijateljstvu dva grada i dva naroda.

"Njegos i Prešern imaju puno toga zajedničkog. Iako su bili po pozicijama različiti, obojica su bili romantičari i stvorili su duhovnu bazu naših nacija", poručio je Persak.

Svečanosti prisustvuje i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i veliki broj zvanica iz javnog i kulturnog života.

 

 

]]>
Mon, 25 Jun 2018 19:25:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/207361/cuveni-pjesnik-dobio-spomenik-u-podgorici.html
Obračun s neplatišama 365 dana u godini http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/207288/obracun-s-neplatisama-365-dana-u-godini.html Akcija obračuna s neredovnim platišama računa za vodu u Podgorici trajaće 365 dana u godini i biće u kontinuitetu sprovođena, saopštio je tehnički direktor Vodovoda, Filip Makrid. ]]>

On je, gostujući u Jutarnjem programu RTCG, rekao da je tom gradskom preduzeću cilj da građani steknu naviku da račune za vodu redovno plaćaju.

Govoreći o kategoriji otpisanih dugovanja, odnosno računima starijim od četiri godine, Makrid je rekao da takva dugovanja vode kao sporna.

"To su dugovanja koja određeni broj građana plati zbog određenih formalno-pravnih stvari, a određeni broj ghrađana neće da plati. Ono što je jasno je da Vodovod insistira da se plaćaju dugovanja i da se plati sve ono što je utrošeno, sve što smo registrovali na vodomjeru", rekao je Makrid.

On je rekao da ako postoji utuženje, bez obzira na starost duga, "mi jednostavno taj dug moramo da vodimo u našim finansijskim karticama".

"Ako utuženja nema, vodimo ga kao sporni dug", pojasnio je Makrid. 

]]>
Mon, 25 Jun 2018 08:57:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/207288/obracun-s-neplatisama-365-dana-u-godini.html
Sva taksi vozila da budu bijele boje? http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/207279/sva-taksi-vozila-da-budu-bijele-boje.html Sekretar za komunalne poslove i saobraćaj Marko Rakočević kazao je da će radna grupa sastavljena o stručnih osoba pripremiti novu odluku o taksi prevozu nakon godišnjih odmora, odnosno da je rok za završetak tog dokumenta kraj godine. ]]>

Prema nezvaničnim informacijama, jedan dio te odluke trebalo bi da bude i odredba o jedinstvenoj, bijeloj boji za sva taksi vozila.

“Rano je za komentarisanje detalja buduće odluke. Radna grupa koja je zadužena za izradu nastaviće da radi poslije godišnjih odmora. Ono što nam zakon omogući, uvrstićemo. Postoje neke ideje, ali ih ne mogu komentarisati jer neću biti u radnoj grupi, već će taj posao obavljati ljudi iz struke. Postojali su prijedlozi da budu određene boje za taksi vozila, ali tek treba da bude utvrđeno da li je to u skladu sa zakonom. U svakom slučaju, siguran sam da će radna grupa donijeti najbolja rješenja u skladu sa zakonom. Trudićemo se da ambijent u oblasti taksi prevoza napravimo najboljim mogućim i za građane i za taksiste sa namjerom da ne nanesemo štetu nikome”, kazao je Rakočević za Pobjedu.

Obavezu da taksi prevoznici moraju imati isključivo bijela vozila, za čije uvođenje su nezvanično saznali, taksisti smatraju neustavnom.

“Odluku da taksisti moraju da voze samo bijela auta donijeli su nadležni organi u Ulcinju u oktobru prošle godine. Međutim, Ustavni sud je početkom ove godine odluku ocijenio neustavnom. Dakle, jasno je da takva odluka nije u skladu sa zakonom, tako da i ako je donesu u Podgorici, nijesmo zabrinuti jer je već oborena na Ustavnom sudu”, kazao je za Pobjedu potpredsjednik Strukovnog sindikata taksista Vesko Bjelić.

Osim boje automobila, Bjelić je kazao da se pominje i mogućnost da taksisti ne mogu voziti automobile starije od pet godina.

“Takva odluka već je bila uvedena u Tivtu, ali je i ona oborena na Ustavnom sudu. Uostalom, na taj način bukvalno bi bio prepolovljen broj taksista. To bi bilo pogubno za taj segment prevoza, a i sada se jedva dobija slobodno taksi vozilo”, ocijenio je Bjelić.

]]>
Mon, 25 Jun 2018 07:53:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/207279/sva-taksi-vozila-da-budu-bijele-boje.html
Prešernov spomenik i park na poklon Podgorici http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/207272/presernov-spomenik-i-park-na-poklon-podgorici.html U Moskovskoj ulici, u Podgorici, sjutra će svečano biti otkriven spomenik pjesniku Francu Prešernu i otvoren Prešernov park, najavljeno je iz Glavnog grada. ]]>

Spomenik će otkriti gradonačelnici Podgorice i Ljubljane, Slavoljub Stijepović i Zoran Janković, donator i počasni konzul Vojislav Kovač kao i ministri kulture Crne Gore i Slovenije Aleksandar Bogdanović i Anton Peršak.

"Spomenik slovenačkom pjesniku France Prešernu i Prešernov park je poklon Vojislava Kovača, počasnog konzula Crne Gore u Sloveniji Glavnom gradu Podgorica i njenim građanima, na Dan državnosti Slovenije", kaže se u saopštenju.

Crnogorskoj javnosti je konzul Kovač, poznat i kao osnivač nevladine Fondacije Vera Kovač, preko koje, jednom godišnje, dodjeljuje finansijska sredstva i priznanje najboljem studentu Filozofskog fakultetu u Nikšiću, za minulu školsku godinu.

Oni su podsjetili da je postavljanju spomenika Prešernu prethodilo postavljanje spomenika Petru II Petroviću Njegošu 2014. godine u Njegoševoj ulici u centru Ljubljane, a povodom jubileja 200 godina od njegovog rođenja.

"Ideja ovog cjelovitog donatorskog projekta i diplomatske misije Kovača su, kako je sam konzul istakao, dva spomenika, Njegošu u Ljubljani i Prešernu u Podgorici, ličnostima koje personifikuju borbu za slobodu, nacionalni preporod i jedinstvenu kulturnu baštinu Crnogoraca i Slovenaca, kao kulturni toponim prijateljstva Podgorice i Ljubljane, Crne Gore i Slovenije", naveli su iz Glavnog grada.

Autor spomenika je Rok Žnidaršič, arhitekta iz Ljubljane, dobitnik najvećeg slovenačkog priznanja na području umjetnosti, Prešernove nagrade.

Koncept skulpture poizilazi iz najvažnijeg Prešernovog spomenika čiji su koautori vajar Ivan Zajec i arhitekta Maks Fabiani iz 1904. godine na Prešernovom trgu u Ljubljani, koji koji predstavlja duhovni centar slovenačkog naroda.

Dodaje se da je spomenik težak 19 tona i napravljen iz specijalnog bijelog betona najsavremnijim tehnikama. Uz spomenik su iz Slovenije stigle posebno obrađene klupe, njih šest, od armiranog betona, kao i česma, sastavni dio ovog parkovsko – spomeničkog kompleksa.

Prešernovi stihovi iz 7. strofe Zdravljice ugravirani na spomeniku dio su himne Slovenije.

Pri uređenju Prešernovog parka i postavljanju spomenika vodilo se računa da se sačuva broj stabala u postojećem parku.

Osnovni motiv uređenja prostora oko spomenika je popločavanje, što je tlocrtom predstavljeno koncentričnom elipsom.

U postojeći prostor su ploče položene tako da pokriju obris nekadašnjeg dijagonalnog traga u travi – putanje hoda na ovom terenu.

Izrađen je u slijedovima bijelog štokovanog betona, koji je iskorišten i za klupe kao i spomenik koji se u cjelini izmiče postojećim stablima.

Pored elemenata staze i klupa, koji su svi izrađeni od istog materijala, bijelog štokovanog ili pjeskarenog betona, na glavnom ulazu u park, postavljena je javna česma, posebno projektovana za tu svrhu

Najavljeno je da će, uz brojne kulturne i javne poslenike Crne Gore i Slovenije, otvaranju prisustvovati i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kao i specijalni gost počasnog konzula Kovača, Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA.

]]>
Sun, 24 Jun 2018 23:50:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/207272/presernov-spomenik-i-park-na-poklon-podgorici.html
Čari Maroka predstaviće Podgoričanima http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/207075/cari-maroka-predstavice-podgoricanima.html U okviru Podgoričkog kulturnog ljeta sinoć je na Trgu nezavisnosti otvorena Marokanska nedjelja zanatlija. ]]>  

Riječ je o manifestaciji koja se prvi put organizuje u Crnoj Gori, a trajaće do 28. juna.

Naime, majstori koji predstavljaju različita područja marokanskog zanatstva ​​će crnogorskim građanima predstaviti svoje hiljadugodišnje vještine.

Uz tradicionalnu muziku, marokanski kuvari će svakodnevno pripremati najbolja domaća jela te zemlje.

Na otvaranju je sinoć talentovana dizajnerka Salma Debbagh predstavila kolekciju kaftana "Shine and Last Forever" kao glavnu atrakciju ceremonije otvaranja.

Organizacija prve Marokanske nedjelje zanatlija u Podgorici ima za cilj zbližavanje Maroka i Crne Gore i promovisanje imidža Kraljevstva kao zemlje dugotrajne istorije, milenijumskih vještina, etničke i verske raznolikosti i tolerancije.

 

]]>
Fri, 22 Jun 2018 13:30:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/207075/cari-maroka-predstavice-podgoricanima.html
Poboljšanje servisa podrške starijim građanima http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/207062/poboljsanje-servisa-podrske-starijim-gradjanima.html Obučeni volonteri Crvenog krsta Crne Gore pridružiće se geronto-domaćicama, kako bi obogatili usluge koje one pružaju starijim građanima. ]]>  

To je dogovoreno na sastanku zamjenika gradonačelnika Podgorice, Borisa Mugoše i gradskog sekretara za rad, mlade i socijalno staranje, Ivana Terzića, sa generalnom sekretarkom Crvenog krsta Crne Gore, Jelenom Dubak.

Na taj način će korisnici ovog servisa koji finansira Glavni grad, pored redovnih usluga koje dobijaju od strane geronto-domaćica, kroz druženja sa volonterima Crvenog krsta imati priliku prvenstveno da rade na primjeni koncepta zdravog starenja.

"Volonteri će starijim građanima davati savjete kako adekvatnije da se hrane, koje vježbe da rade, kako da preveniraju određene povrede i bolesti, kako bi njihovo starenje bilo zdravije i kvalitetnije. Pored toga, oni će se družiti sa njima i pokušati u ih u što većoj mjeri uključe u društvene aktivnosti", saopštio je PG Biro.

Mugoša je na sastanku naveo da je i ovo poboljšanje postojećeg servisa nastavak aktivne brige Glavnog grada o svojim starijim građanima.

 

]]>
Fri, 22 Jun 2018 11:55:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/207062/poboljsanje-servisa-podrske-starijim-gradjanima.html
Otvoreno dječije igralište na Zabjelu http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/206977/otvoreno-djecije-igraliste-na-zabjelu.html U podgoričkom naselju Zabjelo juče je otvoreno novo igralište sa uređenom zelenom površinom na 2000 metara kvadratnih, saopštila je kompanija Domaća trgoviona. ]]>

Kako navode, Domaća Trgovina, u čijem sastavu posluju Aroma marketi i Conto diskonti, obezbijedila je sredstva za uređenje prostora i nabavku dječijeg mobilijara.

"Želja nam je bila da vrata igrališta zvanično otvorimo na malo drugačiji način, a to je kroz igru i druženje sa djecom koja žive u okolini. Danas ćemo uživati svi zajedno, a od sutra igralište prepuštamo djeci sa molbom da ga čuvaju kako bi i nove generacije imale lijepo i očuvano mjesto za igru", saopštili su iz Domaće Trgovine.

"Uređena igrališta za mališane i zelene površine u naseljima veoma su dragocjeni i značajni za stanovnike u gradskim zonama. Ovakva i slična mjesta omogućavaju da u neposrednoj blizini stanovanja imate prostor za odmor, a djeca bezbjedno i lijepo mjesto za igru. Urbane zone su gusto naseljene te svaki prostor koji može da se ozeleni omogućiće ugodniji život. To nas je motivisalo da zajedno sa Glavnim Gradom Podgorica pokrenemo projekat u naselju Zabjelo. Tu je blizu osnovna škola i vrtić tako da je to bio razlog više da uredimo ovaj prostor, kako bi djeca posle svakodnevnih aktivnosti imala lijepo mjesto za druženje", dodali su iz kompanije.

Vrijednost investicije koju je donirala Domaća Trgovina - Aroma marketi i Conto diskonti iznosi preko 50.000 eura.

Projekat je obuhvatio izgradnju igrališta za djecu sa pratećim mobilijarom i klupama za odmor, 20 jedinica za rasvjetu, uređenu zelenu površinu oko igrališta te sistem za navodnjavanje.

Igralište se nalazi u Ulici Radosava Burića u naselju Zabjelo, a u neposrednoj blizini zelene površine obezbijeđeno je i 12 parking mjesta.

]]>
Thu, 21 Jun 2018 15:18:00 +0100 Podgorica http://www.rtcg.me/vijesti/podgorica/206977/otvoreno-djecije-igraliste-na-zabjelu.html