Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 08. 2015. 08:10 >> 08:00
1

CRNA GORA - KOSOVO

Eksperti bez dileme o granici

Još prije nekoliko godina sa stručnog, odnosno ekspertskog stanovišta, otklonjene su sve ključne dileme vezane za demarkaciju granične linije između Kosova i Crne Gore na Čakoru, tvrdi prvi sekretar crnogorske Ambasade u Prištini Skender Šarkinović.

"Više od 500 tačaka na samom terenu stručno je analizirano i na koncu usaglašeno, pa se tada činilo da ozbiljnijih problema u daljem procesu verifikacije razgraničenja ne bi trebalo da bude. Čak je bilo samo pitanje trenutka kada ce ponovo biti otvoren put Murino-Čakor-Peć. Saobraćajno povezivanje Metohije sa crnogorskim sjeverom otvorilo bi širok prostor za funkcionalniju saradnju u mnogim oblastima, počev od trgovine, turizma, poljoprivrede, pa i industrije. Nažalost, put je i dalje van upotrebe, a zbog toga je samo gubitak lokalnog stanovništva s obje strane ogroman, jer gdje god se ka tim predjelima uputili, moraju ići i stizati zaobilazno. Po nekoliko desetina kilometara", ističe Šarkinović za Pobjedu.

On je podvukao da je kao predsjednik opštine Plav imao izvanrednu saradnju sa vlastima i u Peći i u ostalim opštinama u Metohiji.

"Svi predsjednici tih lokalnih uprava, bez izuzetka, veoma glasno i jasno podržavali su stav da se, ako ih ima, problemi sa razgraničenjem što prije razriješe i saobraćajnica osposobi za promet. Išlo se i do detalja vezanih za finansiranje rekonstrukcije oštećenih dionica. Neki od njih su čak predlagali da se Podgorica i Priština, na nivou resornih ministarstava, dogovore o privremenom režimu međugraničnog prometa, ali takvu ideju je, prema ondašnjim tumačenjima, bilo teško pravno uobličiti", kazao je Šarkinović.

On je naveo da je proces demarkacije sa ekspertskog stanovišta završen, a prema reakcijama iz najviših državnih institucija Republike Kosovo misli da su i sve ostale procedure pri samom kraju.

"Zato bi takozvane rezervne varijante i privremena rješenja dodatno usporila konačno, trajno razrješenje problema. Pored toga, najvjerovatnije bi se otvorio novi, još veći prostor i za dodatnu politizaciju, a to, siguran sam, nikome ne odgovara. Ni Kosovu, ni Crnoj Gori. Uvjeren sam da do daljeg odlaganja okončanja cijele procedure neće doći. Političke stranke vlasti i opozicije spore se uglavnom u svim državama i najčešće oko svih važnih pitanja, pa je tako i na Kosovu. Čak mi se čini da oko razgraničenja sa Crnom Gorom i nije bilo nekih suštinski važnih međustranackih trvenja, izuzme li se poziv jednog od lidera da se granična linija povuče kao što je bila 1974. godine. A, eksperti iz obije države su upravo to uradili, pa ni ta vrsta primjedbi nije osnovana", zaključio je Šarkinović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније