Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 08. 2015. 08:10   >>  08:04 3

VUKOVIĆ OCIJENIO

Konjević donosi zrelije odluke

U rukovodstvu Socijaldemokratske partije (SDP) i dalje postoje ozbiljne nesugaslice u vezi sa pravcem budućeg djelovanja te stranke, kazao je predavač na Fakultetu političkih nauka (FPN), Ivan Vuković.

 

On je ocijenio da konstatacija lidera SDP-a, Ranka Krivokapića da njegova partija zbog obaveza iz NATO agende, neće “zažmuriti” na  eventualno nepoštovanje koalicionog sporazuma navodi na zaključak da će, ukoliko se ne desi smjena dvojice ministara - nekadašnjih članova SDP-a, ova partija i zvanično napustiti vladajuću koaliciju.

“S druge strane, prije samo tri dana, potpredsjednik SDP-a, Konjević, nedvosmisleno je saopštio da njegova stranka neće raskidati koaliciju sa DPS-om. Može biti, dakle, da u rukovodstvu ove partije i dalje postoje ozbiljne nesuglasice u vezi sa pravcem njenog budućeg djelovanja. U konkretnom slučaju, skloniji sam da vjerujem Konjeviću s obzirom da već neko vrijeme, u političkom smislu, djeluje puno ozbiljnije i zrelije od svog predsjednika“, rekao je Vuković za Portal Analitika.

Bez obzira na gotovo svakodnevna prepucavanja koalicionih partnera na vlasti, on je uvjeren da do raspada koalicije DPS-SDP neće doći prije odluke o eventualnom pozivu našoj zemlji za članstvo u Alijansi.

„Koliko god loši bili odnosi između DPS-a i SDP-a, i jedna i druga partija su u prethodnom periodu pokazale visok stepen ozbiljnosti kada su u pitanju vanjskopolitički prioriteti Crne Gore. Vjerujem da su glavni protagonisti ove priče svjesni te činjenice i da će, bez obzira na političke razlike, u mjesecima pred nama ostati ozbiljni u namjeri da učine sve da Crna Gora dobije poziv za članstvo u NATO-u i time trajno riješi pitanje svoje bezbjednosti“, naglašava Vuković.

Odgovarajući na pitanje da li su predstojeći protesti Demokratskog fronta (DF) već u startu osuđeni na propast, uzimajući u obzir činjenicu da nemaju podršku ostatka opozicije, Vuković napominje da je trenutnu snagu DF-a, a time i realne domete septembarskih protesta, teško procijeniti.

„Ako je suditi prema brojnosti julskog skupa DF-a u Beranama, na kom je ozvaničena odluka o početku njegovog vaninstitucionalnog političkog djelovanja, male su šanse da bi najavljeni protesti mogli dovesti do formiranja prelazne vlade. Što se ostalih opozicionih partija tiče, očito je da će najveći broj njih formirati konačan stav o protestima tek na osnovu prvog utiska s podgoričkih ulica 27. septembra“, smatra on.       

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније