Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 08. 2015. 07:56 >> 07:48
52

3. SEPTEMBRA

Amfilohije s opozicijom na razgovor

Mitropolit crnogorsko, Amfilohije, zakazao je za četvrtak, 3. septembar, razgovore sa većinom lidera opozicije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti, saznaje Pobjeda od više izvora iz opozicije.

 

Poziv je, prema saznanjima tog lista, upućen lideru SNP-a Srđanu Miliću, Nove Andriji Mandiću, liderima Demokratske narodne partije Milanu Kneževiću i Predragu Bulatoviću.

Poziv je preko Nove upućen i predsjedniku Pokreta za promjene Nebojši Medojeviću. Mitropolit Amfilohije je na sastanak pozvao i jednog od lidera Demosa, Gorana Danilovića kao i lidera Demokratske Crne Gore Aleksu Bečića.

Interesantno je da je izostao poziv lideru Demosa Miodragu Lekiću, kome je od bivših stranačkih kolega - dok se nalazio na čelu Demokratskog fronta - prigovarano da se nije sastajao sa mitropolitom Amfilohijem.

Pobjedi je iz opozicije potvrđeno da je stigao poziv mitropolita, ali nijesu željeli da iznose više detalja.

Nacrtom zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je kritikovan od strane Mitropolije predviđeno je da se teritorijalna konfiguracija vjerske zajednice koja je registrovana i djeluje u Crnoj Gori ne može prostirati van Crne Gore.

"Sjedište vjerske zajednice koja je registrovana i djeluje u Crnoj Gori mora biti u Crnoj Gori", navodi se u predlogu koji je pripremilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

U nacrtu takođe stoji da vjerska zajednica, odnosno organizacioni dio vjerske zajednice čije je sjedište u inostranstvu stiču svojstvo pravnog lica upisom u registar vjerskih zajednica, što je odredba koja je najviše kritikovana od strane SPC.

Tim dokumentom predviđeno je da se naziv vjerske zajednice koji se mora razlikovati od naziva drugih vjerskih zajednica i ne smije sadržati službeni naziv druge države i njena obilježja, što je u SPC protumačeno kao poziv na rat sa, kako su kazali, pravoslavnom crkvom.

Ukoliko ovakav zakon dobije podršku parlamentaraca, država bi dobila pravo da sankcioniše vjerske zajednice u slučajevima ako zloupotrijebe slobodu vjeroispovijesti protiv pravnog poretka Crne Gore, a država bi mogla da oduzima crkvenu imovinu.

 

Пратите нас на

Коментари52

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније