Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 08. 2015. 16:55 >> 17:46
8

SDP PORUČUJE

"DPS ne shvata da smo u parlamentarnoj demokratiji"

U DPS-u ne mogu ili neće da shvate da živimo u zemlji parlamentarne demokratije koja je ustavna kategorija,smatraju u SDP-u. Kako su naglasili iz te partije upravo Skupština Crne Gore prednjači kad su u pitanju naše obaveze iz NATO i EU agende i upravo Skupština Crne Gore dobija pohvale kao institucija koja izgrađuje efikasne kontrolne mehanizme.

"Kad već licitiraju kako ko glasa u Skupštini podsjećamo kolege iz DPS-a na glasanja sa opozicijom kojim su direktno kršili Ustav Crne Gore i ključne elemente koalicionog ugovora sa našom partijom. Tako su čak dva puta u Skupštini glasali za promjenu imena maternjeg jezika u nastavnom programu, drugi put poslije odluke Ustavnog suda da je ta promjena neustavna. Time su direktno udarili na temelje građanske države, a drugim glasanjima sa opozicijom, poput onog oko KAP-a nanijeli velike štete ekonomiji naše države. Da li smo ta i brojna druga glasanja sa opozicijom tretirali kao kršenje koalicionog sporazuma i odbili promjenu ministara koju je DPS inicirao prije pola godine?", navodi se u reagovanju SDP-a na tvrdnje DPS-a da je Socijaldemokratska partija prekršila koalicioni sporazum.

Kako su naglasili iz SDP-a, jasno je da nigdje u sporazumu ne piše da jedna partija mora glasati kao i ona druga, jednako kao što je svakome jasno da Skupština ne mora glasati sve što predloži Vlada jer bi to bio protiustavan sporazum koji bi ukidao nadležnosti Skupštine.

"Neistina je takođe da je koalicioni sporazum podrazumijevao podršku kandidatu DPS-a za predsjednika jer se radi o sporazumu koji se odnosi na parlamentarne izbore. Da ne bi bilo zamjene i konstatnih izvrtanja teza - Skupština Crne Gore nije odbila ni jedan ugovor vezan za valorizaciju turističkih potencijala do 31.jula 2015-te, a i tada je odbijeno ono što je po našem mišljenju bilo protivno interesima građana i države Crne Gore. Za SDP ne postoji koalicioni sporazum zbog kojeg bi pristali na nezakonitosti ili glasanje na štetu interesa države i građana. I Porto Montenegro i Luštica i Kumbor i brojni drugi projekti...", navodi se u saopštenju.

Iz SDP su istakli da se snažno zalažu za privlačenje stranih investicija kako bi uz pomoć partnera otvarali nova radna mjesta u Crnoj Gori.

"Uvjek ćemo podržati svaki ugovor makar se njime zaposlio jedan jedini građanin Crne Gore, ali ne na štetu crnogorskih građana ili bagatelisanje naših ograničenih prirodnih resursa. Vrijeme nam je, za razliku od kolega iz DPS-a, dalo za pravo. I kad su u pitanju KAP i Rudnici Boksita i ostale `strateške privatizacije` koje su ostavile hiljade radnika na ulici i stotine miliona dugova koje su građani platili zbog nečijih loših odluka. Spriječili smo `KAP-ov razvojni scenario` u Rudniku uglja i Termoelektrani Pljevlja upravo u Skupštini Crne Gore i u tim kompanijama danas rade stotine građana koji redovno primaju zarade i plaćaju poreze", saopštili su. 


Iz Socijaldemokratske partije su naglasili da će nastaviti da izgrađuju institucije države kako bi imali osnovu za ispunjavanje svih standarda EU i NATO, a sigurni su i da njihovi partneri iz tih organizacija napade DPS-a na najviše zakonodavno tijelo države ne vide kao doprinos demokratizaciji Crne Gore.

"Potezanje pitanja unutrašnje partijske demokratije vidimo kao zagledanje u tuđe dvorište, pogotovo ukoliko u sopstvenom, ima dosta posla na uvođenju demokratije", istakli su iz SDP-a.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније