Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 08. 2015. 09:01 >> 08:50
58

IVANČEVIĆ O SKUPU

Možda Amfilohije baci i kletvu

To što je mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije, pozvao lidere opozicije na razgovor 3. septembra, potvrda je nekoliko važnih činjenica koje se tiču politike u Crnoj Gori, smatra član Predsjedništva Crnogorske demokratske unije (Cdu), Dragan Purko Ivančević.

 

Podsjećamo, mitropolit Amfilohije zakazao je za četvrtak, 3. septembar razgovore sa većinom lidera opozicije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Što god da su zvanični i stvarni povodi za ovakav interesantni śednik - a to, osim rasprave o prijedlogu zakona o vjerskim slobodama, mogu biti i, na primjer, priprema i koordinisanje najavljenih protesta; ili razmatranje stava povodom predložene Rezolucije o NATO; ili usaglašavanje odnosa prema LGBT populaciji; ili obnova ideje o izglasavanju nepovjerenja Vladi; ili neko od pitanja kojima se srpska crkva u Crnoj Gori već godinama bavi, izlazeći iz okvira vjerske organizacije - jasno je da se srpski crkveni velikodostojnik ponasa, sasvim javno i bez zazora, kao politički patron i šef nekim političkim strankama u Crnoj Gori", ocijenio je Ivančević.

On smatra i da lista pozvanih, i u partijskom i u personalnom smislu, "ostavlja malo prostora za sumnju da se ovdje radi o utjerivanju u jednonacionalni tor".

"Ma koliko on bio VIP karaktera, gdje je zvanično duhovni Pastir, a faktički politički lider, pozvao svoje vjerne i poslušne sljedbenike na političke konsultacije", rekao je Ivančević.

Član Predsjedništva Cdu-a smatra i da odazivanje na ovakav poziv, čiji javni karakter cijelom događaju, kako je rekao, "daje karakteristike političke propagande i demonstracije sile, šalje nedvosmislenu poruku".

"Partijski lideri i aktivisti, odabrani po kriterijumima i ukusu srpske crkve, samo su raznobojne frakcije jedne te iste političke stranke, koja se u našoj zemlji, a i inače, predstavlja kao vjerska organizacija. Oni koji se na ovakav poziv poslušno odazovu, potvrdiće da podržavaju i pristaju na nacionalno i vjersko podvajanje i segregaciju, odnosno na politiku koja je jasna negacija evropskih standarda i vrijednosti, u koje se mnogi od njih javno zaklinju, a zapravo ih preziru", smatra Ivančević.

Na kraju navodi i da Crnogorska demokratska unija neće biti iznenađena "ako ovaj zavjerenički skup proizvede i saopštenje kojim će učesnici, na čelu sa g. Radovicem, proklinjati i bačati kletve (otpadanje mesa s kostiju i slične maštovite stilske figure) za sve one koji podrže prijedlog novog zakona kojim će biti vraćena uzurpirana imovina našoj, crnogorskoj državi".

"Ili (još gore, tj. za sve nas i naš budžet - bolje), da će srpska crkva, baš kao i druge vjerske organizacije u Crnoj  Gori, konačno početi da plaća porez", poručio je Ivančević.

 

Пратите нас на

Коментари58

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније