Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 08. 2015. 07:52 >> 09:18
17

HRVATSKI ANALITIČAR

CG održala lekciju svima

Politički analitičar iz Hrvatske Davor Gjenero izjavio je u da je za rješavanje granica Crne Gore sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom bila ključna politička volja i državnička odgovornost crnogorskog vodstva, i ocijenio da je Crna Gora održala lekciju svima na Balkanu.

"Jako je dobro što je Crna Gora pokazala da se pregovorima mogu riješiti problemi. Dobro je izveden dio pregovora kad je u BiH počela iracionalna priča o Sutorini. Tu se crnogorska politička elita jako pametno držala sa kombinacijom otvorenih vrata i malo tvrde pozicije. Odigrali su izvrsno u toj priči smatra", rekao je Gjenero za Pobjedu.

Prema njegovim riječima u Srbiji je sad veliko nezadovoljstvo time što je Crna Gora potpisala Sporazum o razgraničenju sa Kosovom, što je iracionalno, jer Kosovo mora krenuti u priču dogovaranja sa susjedima. 

On je istakao se slaže sa izjavom predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da ukoliko se Crna Gora i Hrvatska ne dogovore oko Prevlake treba ići  na Međunarodni sud pravde u Hagu. 

"Predsjednik Vujanović je potpuno u pravu. Ja bih rado da se dogovorimo. To nije problem koji je vitalan i jednoj i drugoj državi, ali smo vidjeli da neriješena granica može napraviti neki problem, kao što je ovaj propali tender koji se tiče istraživanja nafte u Jadranu. Kad je raspisan hrvatski tender, ja sam tada rekao da je velika greška što Hrvatska nije prihvatila diplomatsku ponudu sa crnogorske strane da se takav tender raspiše zajedno. U tom slučaju bismo poslali poruku da smo potpuno konsolidovana regija, da smo dvije države koje jedna u drugu imaju povjerenje. Mislim da ne postoji nikakav razlog da tako ne bude. Nema nikakvih novih problema i napetosti između Crne Gore i Hrvatske. Saradnja je pristojna i dobra", naglasio je on.

Na pitanja da li smatra da je pitanje razgraničenja na Zapadnom Balkanu dio šire međunarodne priče koja je formalno počela Berlinskim procesom i koliko je taj proces pomogao oko rješavanja granica Crne Gore sa BiH i Kosovom Gjenero je ocijenio da je u ovom slučaju bila ključna politička volja i državnička odgovornost crnogorskog vođstva. 

"Shvatili su da pitanje neriješene granice može predstavljati problem u pretpristupnom razdoblju i odlučili su riješiti taj problem. Mala pomoć naših prijatelja nikad nije naodmet, međutim ja sam impresioniran u ovom slučaju crnogorskim državnim vrhom. Naravno da se austrijski ministar jako puno angažovao u cijeloj priči i da postoji sinergija između njega i evropskog komesara, ali to nije ključ. Ključna je politička volja Crne Gore i za to svaka čast", rekao je on između ostalog.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније