Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

01. 09. 2015. 08:27 >> 08:22
8

KRIVOKAPIĆ U NJUJORKU

Parlament mora otvarati neprijatne istine

Parlamenti su mjesto koje mora otvoriti prostore neprijatnih istina i uzeti odgovornost bolnih promjena, i bez njihove moći građani nijesu predstavljeni, kazao je predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić.

 

On učestvuje na četvrtoj Svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata, koja se održava u Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija u Njujorku.

Kako je saopšteno iz Krivokapićevog kabineta, konferencija je posvećena temi “Parlamentarni nadzor: izazovi i šanse”, a okupila je više od 120 predsjednika parlamenta iz cijelog svijeta.

“Ovom prilikom Crna Gora je bila posebno počastvovana, pa je među deset, od više od 120 predsjednika nacionalnih parlamenata, Krivokapić imao bilateralni susret i radni ručak sa Generalnim sekretarom Ujedinjenih Nacija, Ban Ki-Munom”, kaže se u saopštenju.

Tokom susreta sagovornici su razgovarali o važnosti jačanja parlamentarnih mehanizama i ulozi parlamenta kao stuba demokratije, i potrebi da bude sve jači nosilac političkih procesa koji znače jačanje institucija, očuvanje mira i opšti društveni napredak.

Krivokapić se obratio učesnicima konferencije i poručio da parlamentarci moraju vidjeti šumu – cjelovitost, a ne izgubiti se među drvećem- pojedinačnošću.

“Parlamenti su upravo mjesto koje mora otvoriti prostore neprijatnih istina i uzeti odgovornost bolnih promjena. Birani smo prvenstveno da gradimo puteve sigurne budućnosti, a ne trenutne voljenosti“, rekao je Krivokapić.

On je naveo da se ne smije gubiti svijest da je parlament demokratsko izvorište svih drugih vlasti i moći.

“Bez moći parlamenta građani nijesu predstavljeni. Nadzorna uloga se sve više izjednačava sa zakonodavnom ulogom parlamenata. Kriza je otvorila nove spoznaje o potrebi da standardizujemo instrumente saslušanja, istrage i nadzora“, istakao je Krivokapić.

 

Na marginama konferencije, on je razgovarao sa njemačkim kolegom, predsjednikom Bundestaga Norbertom Lamertom.

Sagovornici su razgovarali o evro-atlantskim integracijama Crne Gore, sa posebnim fokusom na obaveze iz NATO agende pred decembarski Ministarski sastanak.

“U razgovoru je ocijenjeno da ključna obaveza ostaje vladavina prava, te da će svaki dalji napredak u tom kontekstu biti cijenjen”, navodi se u saopštenju.

Krivokapić je imao bilateralni susret sa predsjednikom parlamenta Belgije Sigfridom Brakom.

“Belgija kao jedna od država osnivača NATO-a i Evropske unije je veoma važna na našem evroatlantskom putu. Sa punom posvećenošću radimo na izgradnji društva zasnovanog na vladavini prava i jakim institucijama. Posebno cijenimo partnerski odnos i razumijevanje koje u tom procesu imamo od Belgije”, poručio je Krivokapić.

Sagovornici su zaključili da je evro-atlantski kolosjek put u trajni mir i stabilnost država Zapadnog Balkana i trasa koja vodi u demokratizaciju društva, stvarajući prosperitetniji ambijentzasnovan na zakonu i pravdi, te u krajnjem boljem i kvalitetnijem životnom standardu građana.

Krivokapić se u Njujorku susreo i sa predstavnikom organizacije “Euro Gusinje” Ruždijom Jarovićem, udruženja koje okuplja iseljenike u SAD-u sa ciljem pružanja podrške i pomoći građanima Gusinja i Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније