Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 09. 2015. 08:46   >>  08:36 1

JONICA SMATRA

Još nema borbe protiv organizovanog kriminala

Članica Vijeća za nacionalnu bezbjednost Snežana Jonica ocijenila je u intervjuu za Pobjedu da hapšenja u Budvi još ne znače da je u državi krenula prava borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Suštinski se tek sad na djelu pokazuje da su bile neophodne promjene u tužilaštvu i da su te promjene donijele proaktivniji pristup borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Međutim, ocjenu da je zaista započela prava borba protiv organizovanog kriminala i korupcije moći ćemo da damo tek nakon jasnih rezultata i stvorenom sviješću kod građana da je zakon u Crnoj Gori jednak za sve", rekla je Jonica u intervjuu za Pobjedu.

Upitana da li se nedavna hapšenja bivših i sadašnjih funkcionera Opštine Budva mogu dovesti u vezu sa ispunjenjem evroatlantske agende, Jonica je podsjetila da je OO SNP-a Budva još avgusta 2011. izlazio u javnost sa saopštenjima u kojima je taksativno nabrajao sve elemente posla sa „Trejd junikom“ u kojima se prepoznaju nezakonitosti i ogromna šteta po Opštinu Budva, te da su tražili vanredne sjednice lokalnog parlamenta i zahtijevali od tadašnjeg VDT-a da reaguje.

"Ta saopštenja su najbolji dokaz da je i pored upornog pozivanja od strane SNP-a, tužilaštvu bilo potrebno da se promijeni VDT i da prođu četiri godine da bi se postupilo u ovom slučaju. Predsjednik SNP-a Budve Veselin Marković je takođe tada govorio da nekad najbogatija i najperspektivnija opština Crne Gore, je danas grad funkcionera-milionera, i to grad na aparatima zbog dugova, uz suštinsko pitanje kako su ti dugovi nastali. Zato je neophodno ispitati da li je imovina budvanskih funkcionera rasla srazmjerno zvaničim prihodima koje su imali i tu mislim i na sve onekoji su obavljali razne funkcije u opštini Budva ili glasali za neke odluke sa pozicije zavisnih ili nezavisnih odbornika. U Budvi treba odmah riješiti `kontrolisani haos` u katastru.Očekujemo da od nadležnih saznamo kakav je nivo kvaliteta i zakonitosti pojedinačnih upisa prava svojine u `TQ Plaza`", kazala je ona.

Komentarišući činjenicu da kandidat SNP-a nije prošao na izboru za predsjednika Opštine Budva, Jonica je rekla da je očigledno da je u Budvi DPS otišao u stečaj, te da se zbog toga i izbor Srđe Popovića za predsjednika opštine može okarakterisati kao izbor stečajnog upravnika DPS-a Budva za predsjednika opštine.

"Ponosna sam na SNP-ovog kandidata za predsjednika opštine kojeg je podržala čitava opozicija. Predlažući Veselina Markovića, pokazali smo svoj odnos prema Budvi i Budvanima, izražavajući spremnost da se uhvatimo u koštac sa problemima koje su drugi stvorili, a na koje smo upozoravali, pokušavajući da stvaramo najbolja rješenja za Budvu opštim konsenzusom i da Budvu iz grada funkcionera-milionera ponovo pretvorimo u grad svih Budvana", istakla je Jonica.

Ona ne smatra restriktivnim odredbe zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom po kojem će se ona oduzimati tazbini i rođacima do četvrtog koljena.

"Cilj zakona je da se oduzme ekonomska moć kriminalu, tj. da država dokaže da je jača od kriminala i da se pokaže da se kriminal ne isplati. SNP će djelovati amandmanski upravo u cilju daljeg širenja opsega lica čija se imovina može oduzeti, insistirajući na predlogu koji smo i ranije imali, a to je mogućnost oduzimanja imovine i povezanim licima, pri čemu se pod povezanošću mogu smatrati rodbinske, kumovske,  političke i druge relacije, što ćemo jasno precizirati. Ukoliko se usvoje amandmani SNP-a, uz sve drugo što donosi ovaj zakon kao ovlašćenja državnim organima, država će zaista imati kvalitetno zakonsko oruđe za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije“, poručila je Jonica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније