Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 09. 2015. 08:27   >>  19:36

PRIMJENA IZBORNIH ZAKONA

Front bojkotuje rad privremenog odbora

Poslanici Demokratskog fronta neće učestvovati u radu skupštinskog odbora za praćenje primjene izbornih zakona, kazao je šef poslaničkog kluba tog saveza, Milutin Đukanović.

 

Odluku o formiranju privremenog odbora donijela je Skupština, a sastav tog radnog tijela trebao bi da utvrdi Administrativni odbor na sjednici u četvrtak. U odluci se navodi da odbor ima 14 članova, po sedam iz vlasti i opozicije.

“Sastav odbora, uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika odbora, po pravilu, odgovara stranačkoj zastupljenosti poslanika u Skupštini, s tim da u odboru moraju biti zastupljeni predstavnici svih klubova poslanika”, navodi se u odluci.

Đukanović upozorava da se odbor ne može formirati bez DF-a, koji je, podsjeća on, dobio više glasova na izborima nego sve ostale opozicione stranke.

“Taj ko pristane na formiranje tog odbora, izražava nadu da sa DPS-om može da se dogovara. Mislim da se sa DPS-om, što se tiče izbornog procesa, ne može ništa dogovarati i ne smije se dozvoliti da Vlada, koju čini DPS, organizuje izbore. Odbor ne može da zamijeni prelaznu vladu i ko misli preko odbora da kontroliše izborni sistem, taj želi da bude konstruktivna opozicija i sarađuje sa Milom Đukanovićem”, poručuje poslanik DF-a.

On podsjeća da su amandmani Fronta odbijeni na sjednici Skupštine, nakon čega su donijeli odluku da bojkotuju rad tog tijela.

“Mi smo tražili da u toj odluci budu implementirani stavovi OEBS-a sa posljednjih izbora, gdje je jasno saopšteno da u Crnoj Gori uopšte ne postoji procedura za brisanje birača. Tražili smo, takođe, da mjesto predsjedavajuceg treba da pripadne DF-u, koji je je pokrenuo čitav proces u vezi izbornog zakonodavstva. Međutim, oba naša amandmana su odbijena i mi smo saopštili da nećemo učestvovati u radu tog odbora za praćenje izbornog zakonodavstva i ta odluka se nije promjenila”, kazao je Đukanović.

Nezavisni poslanik Neven Gošović smatra da odbijanje Fronta da učestvuje u radu odbora za praćenje izbornih zakona remeti osnovni koncept tog privremenog radnog tijela.

“Nije dobro što je DF odlučio da nema svoje predstavnike u tom tijelu, jer se remeti taj osnovni koncept, koji je trebao da ima za rezultat da se radom predstavnika svih političkih klubova u odboru ističe povjerenje u izborni proces. Ako neko ne učestvuje u svemu tome, samim tim gube se osnove na kojima je trebalo da se zasniva to radno tijelo”, rekao je Gošović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније