Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

03. 09. 2015. 15:40 >> 15:30
2

PO ULASKU U EU

Za strateške projekte 300 miliona eura

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Prilog izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za ovu godinu za period od 1. aprila do 1. septembra, kao i Predlog akcionog plana za ispunjavanje zahtjeva u oblasti Kohezione politike Evropske unije (EU).

 

Glavni pregovarač, Aleksandar Andrija Pejović, rekao je da su usvojena dva dokumenta veoma važna za proces evropskih integracija.

“U izvještaju smo notirali sve ono što je Crna Gora uradila u tri oblasti kroz koje se mjeri napredak svake zemlje zahvaćene proširenjem. Dali smo pregled svega što je urađeno u dijelu političkih kriterijuma, prije svega s fokusom na ono što je urađeno u dijelu vladavine prava”, kazao je Pejović.

On je naveo da je u prethodnom periodu donijet niz zakona i utvrđen takođe još jedan set zakona koji će biti uskoro u proceduri u Skupštini.

Za pet mjeseci donijeto je 76 novih zakona.

“Notiran je napredak u dijelu privrede, stranih direktnih investicija, rasta zaposlenosti. Otvorili smo dva poglavlja u proteklih pet mjeseci i ispunili uslove da ovorimo pregovore o dodatna tri poglavlja i to Poglavlje 11 - Poljoprivreda, Poglavlje 13- Ribarstvo i Poglavlje 22 - Strukturni fondovi”, objasnio je Pejović.

Kada su u pitanju strukturni fondovi, Pejović je saopštio da je Vlada danas usvojila i Akcioni plan za pripremu zemlje za korišćenje evropskih fondova.

“Poglavlje 22 ili strukturni fondovi, govori o novcu koji će biti na raspolaganju svim državama članicama u jednom momentu kada uđu u EU. Radi se o značajnim sredstvima, a sada imamo na raspolaganju negdje oko 40 miliona eura bespovratne pomoći koje EU daje”, dodao je Pejović.

Nakon članstva, kako je naveo, ta će pomoć biti od šest do osam puta veća.

“Govorimo o nekih oko 300 miliona eura koji će biti eventualno na raspolaganju i koje ćemo godišnje moći koristiti za razne projekte, od infrastrukture, socialnih projekata do smanjivanja razlika između nerazvijenih i razvijenih područja”, kazao je Pejović.

Vlada je usvojila i novi akcioni godišnji plan za period od sredine ove do sredine naredne godine, koji je dio Nacionalnog programa zaštiite potrošača za period do 2018. godine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније