Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 09. 2015. 08:06 >> 09:08
6

KRIVOKAPIĆ U BIJELOJ KUĆI

SAD cijene napore CG na putu ka NATO-u

Crna Gora je pouzdan partner u zalaganju za mir, a SAD cijeni napore naše države na putu ka NATO-u, saopšteno je tokom sastanaka predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića u Bijeloj kući.

Krivokapić se u Bijeloj kući sastao sa Čarlsom Kapčanom – savjetnikom američkog predsjednika i višim direktorom za Evropu u Nacionalnom savjetu za bezbjednost.

Kako se navodi u saopštenju, sagovornici su fokus razgovora stavili na pitanje crnogorskog članstva u Sjeveno-atlantsku alijansu. Tokom razgovora je pozdravljena participacija naše države u mirovnim misijama, te je Crna Gora ocijenjena kao pouzdan partner u zalaganju za mir.

Krivokapić je u razgovoru sa Kapčanom istakao da crnogorski Parlament, kao najtransparentija institucija u regionu, dijalogom otvara važna pitanja za naše društvo i kontinuirano izgrađuje svoje kapacitete u službi jačanja ustavnih nadležnosti.

"Tokom ove godine Skupština Crne Gore je od ukupno donešenih zakona 40 odsto usvojila zakonskih tekstova koji se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i snaženje nezavisnosti ključnih institucija”, istakao je Krivokapić.

Na sastanku su pozdravljane ustavne izmjene u dijelu tužilačke organizacije, kao i izbor specijalnog državnog tužioca. Ocijenjeno je da je rad ovih organa izrazito važan u kreiranju opšte slike o napretku naše države u dijelu implementacije usvojenih zakona i njihove vladavine.

Krivokapić se u Vašingtonu sreo sa Džonom Heferenom - zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Viktorije Nuland zaduženog za Evropu i Evroaziju.

Tokom susreta u Stej dipartmentu Krivokapića i Heferena poručeno je da SAD cijene napore i korake koje naša država ostvaruje na putu ka članstvu u NATO. Na sastanku je rečeno da će Crna Gora imati snažnu podršku za procese koji doprinose sigurnosti i stabilnosti regiona, zalaganju za mir, kao i za jačanje demokratije kroz snažniju vladavinu prava.

"Vladavina prava je iskaz zrelosti države i njenog društva. Mi imamo dugu tradiciju državnosti, a sada je pred nama zadatak da svoj dom učinimo vrijednosno utemeljenim na principima vladavine prava, demokratije, nezavisnih i jakih institucija. Naš vanjsko-politički prioritet je članstvo u NATO i doprinos kolektivnoj sigurnosti i miru, na tom polju smo veoma posvećeni da odgovorimo na zahtijeve iz naše evro-atlantske agende. Veoma smo zahvalni SAD-u na podršci i razumijevanju koje daju na dostizanju našeg državnog cilja – stavljanju pečata na nezavisnost", poručio je Krivokapić.

Sagovornici su ocijenili da je trend kretanja Crne Gore na evro-atlanskom koridoru pozitivan te da je potrebno aktivnosti u tom duhu intenzivirati u važnim mjesecima koji su pred nama.

Krivokapić je u Vašingtonu imao susret i sa Markom Lagonom – predsjednikom Fridom hausa. Sastanak je bio iskorišćen za razgovor o temama medijskih sloboda i poštovanja ljudskih prava.

Sagovornici su zaključili da regulatorna profesionalna udruženja moraju zaštiti struku i profesiju novinara od onih koji zagađuju javnu scenu.

“Sloboda govora je elementarno ljudsko pravo koje dodatno štiti Ustav, ali i sastavni dio bića civilizovanih društava. Danas smo pred novim izazovima kako da slobodu govora prati i odgovornost – profesionalna i lična. To su novi izazovi na koje treba naći institucionalni i opšte društveni odgovor, kako bismo zaštitili slobodno, istraživačko, profesionalno i objektivno novinarstvo”, poručio je na sastanku predśednik Krivokapić.

Tokom susreta je poručeno da Fridom haus intenzivno prati stanje u medijima i poštovanju ljudskih prava, te da samo zajedničkim naporima se može doći do sistemskih rješenja koja će biti garant i zaštita profesije i dostojanstva ličnosti.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније