Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 04. 2013. 19:50 >> 20:34
5

O poništenju izbora

Mitrić: Ništa od izglasavanja zakona

Nakon što je predsjednik Skupšine Ranko Krivokapić obećao Miodragu Lekiću da će na dnevni red Skupštine staviti Prijedlog zakona za poništenje izbora ukoliko on bude podnesen, profesor doktor Blagota Mitrić za naš portal komentariše pravne aspekte te situacije i analizira da li je moguće da sve bude po onoj narodnoj:"Ajtar mu učini, posao mu ne završi".

Profesor Mitrić kaže da je u javnosti postojala nedoumica, oko toga da li ima ustavnog osnova za donošenje zakona kojim bi se poništili rezultati izbora. To je, smatra Mitrić,  pravničko par exelance pitanje svuda u svijetu i nije ekskluzivno naša dilema.

„Taj institut postoji svuda, postiji ustavni osnov i postoji međunarodno-pravni osnov, kao i uporedna praksa, da se taj zakon može donijeti. Mislim da je u tom značenju Krivokapić odgovorio Lekiću i da je njegov odgovor u formalnopravnom značenju ispravan. On je na taj način, zadovoljio formu i njegov odgovor nije mogao biti drugačiji. Ako postoji ustavni osnov, on je kao predsjednik Skupštine dužan da ga u dnevni red uvrsti i ako Skupština usvoji takav zakon, onda je dužan da raspiše predsjedničke izbore“, kazao je Mitrić za naš portal.

Međutim, postoji materjalnopravni aspekt, smatra profesor Mitrić.

- Moje mišljenje je da, ako DF i napravi odgovarajuću formu prijedloga zakona, a Krivokapić ima pravo da ga predloži za dnevni red, on neće biti uvršten u dnevni red. Mislim da SDP neće glasati da se taj prijedlog zakona nađe na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja. SDP je u ovom slučaju ključni činilac, jer je Krivokapić svoj stav o tome već dao. Njegov stav ima, ne samo pravničku, nego i političku komponentu, a to je, da bi tak zakon bio presedan koji bi ukinuo mogućnost smjenjivosti vlasti. Drugo je pitanje, da li je taj stav na mjestu. SDP jeste smatrao kandidaturu Vujanovića neustavnom, što je stav koji sam i ja dijelio, ali to u ovom trenutku više nije bitno. SDP se pozvao na crnogorske institucije i smatra da se njihov stav mora poštovati, kazao je Blagota Mitrić.

Mitrić smatra da će ovdje ključnu ulogu odigrati SDP, a njihov stav se može naslutiti iz činjenice da su oni podnosili žalbu Ustavnom sudu i pošto je odbijena, nijesu se žalili. SDP je takođe smatrao da je bilo određenih manjkavosti u izbornom procesu, ali oni nijesu podnosili ustavne žalbe, kao DF, naglašava Mitrić.

- Oni su faktički priznali rezultate izbora, nakon što su ih potvrdile crnogorske institucije. Odluke tih institucija se mogu osporavati na drugačije načine, ali se njihove odluke moraju poštovati, jer bi njihovo nepoštovanje izazvalo anarhiju, pojašnjava stavove SDP-a profesor Mitrić.

- U konačnom, mislim da je Krivokapić poučio opoziciju formalnopravnoj proceduri, ali takođe mislim, da im to u parlamentu neće proći. Mislim da, u konačnom, SDP neće biti za to, kaže Mitrić.

- Ovaj Krivokapićev odgovor, na prvi pogled, vara laičku javnost, ali mislim da je Krivokapić govorio o formi koju je neophodno ispoštovati, a da će doći do izglasavanja zakona, ja čisto sumnjam, rekao je za Portal RTCG profesor dr Blagota Mitrić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније