Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 10. 2015. 12:03   >>  14:49 40

MIHAILO PORUČIO

Amfilohije zloupotrijebio sveštenu harizmu

Mitropolit CPC, Mihailo, ocijenio je da je vrhovni sveštenik cetinjske filijale beogadske patrijaršije, vladika Amfilohije, sinoć zloupotrijebio sveštenu harizmu, koristeći populistički rječnik koji se koristi u svrhu osvajanja vlasti.

 

"Njime podilazi emocijama osiromašenoga naroda, koji se zavodi lijepim riječima i upire ka radikalnim političkim rješenjima, koje narod želi kao osvetoljubivo rješenje. Državu je jednačio sa zločinačkim organizacijama iz Drugog svjetskog rata, vulgarno i brutalno, ne birajući riječi, napao je crnogorsku himnu, Zakon o slobodi vjeroispovijesti i evropske vojno-političke integracije, kao crnogorski državni i nacionalni cilj. Ta crkva kojoj je na čelu on, proizvodi i apologira ponašanje koje je za stid i sram svakome civilizovanom građaninu", ocijenio je Mihailo.

On je rekao da vjerujući koji su ga sinoć dočekali ispred Skupštine, redovno u njegovu čast praktikuju pseudoreligiozne rituale.

"Što dokazuje njegovu auotoritarnu ulogu i mjesto u političkom životu Crne Gore. Zabrinutost Crnogorske crkve zbog takvog njegovog ponašanja, koje provocira nemire i mržnju među građanima različitih nacija i vjera je prirodna, zbog njenog bića utemeljenog u jevanđelju i identiteta naroda koji joj je povjeren. Crnogorska pravoslavna crkva nastupa u ime hrišćanske vere i savjesti njenih klirika, u ime pravde i moralnih načela. Naša država mora da se štiti na temelju integriteta i suvereniteta koji oličava, u ime Crnogoraca koji su je zasnovali, branili i odbranili i njihove kulture i imena. Jer visoki i niži klirici beogradske patrijaršije podstiču masu da razmišlja o političkim oponentima i drugim i drugačijim u nacionalnom i vjerskom smislu, u kategorijama neprijatelja koje treba likvidirati. Razmjera tog čina, kriminalne suštine, koji protivurječi svim crnogorskim i civilizacijskim vrijednostima je takva da dovodi u pitanje sve vrijednosti evropske civilizacije na crnogorskom prostoru", kazao je Mihailo.

Ne smije se, kako je kazao, smetnuti s uma da pravoslavni fundamentalisti, kakvih ima ispred Skupštine, kojima je vladika Amfilohije uzor, žive vanustavni život i ponašaju se kao država u državi.

"Srpski nacionalizam, kome je vezivno tkivo svetosavski religiozni koncept, je udarna pesnica protiv crnogorske države. Ta ideologija uparena sa pravoslavljem postala je instrument za realizovanje srpskih geostrateških interesa na ovom prostoru, likvidacijom crnogorske države. Zato administracija mora da bude svjesna da demostranti ispred Skupštine, a ni Beogradska patrijaršija, nijesu u položaju da mogu zastupati ideale crnogorskoga naroda i države. Pa neka se po tome ravnaju, i neka znaju da vuk dlaku mijenja ali ćud nikada", kazao je Mihailo.

Пратите нас на

Коментари40

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније