Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 10. 2015. 19:54 >> 19:42
1

CG - MAKEDONIJA

Regionalna saradnja važna u integracijama

Regionalna saradnja predstavlja važan preduslov napretka prema NATO i EU integracijama, poručio je ambasador Crne Gore u Makedoniji, Predrag Mitroviċ, tokom posjete Vojnoj akademiji „General Mihajlo Apostolski“ u Skoplju, gdje je razgovarao sa dekanom akademije, pukovnikom Orcem Popovskim.

Dosadašnju saradnju sa akademijom, ambasador je ocijenio kao izuzetno sadržajnu, kvalitetnu i konstruktivnu naglasivši da ostvareni rezultati predstavljaju model uspješne saradnje dvije države", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Mitroviċ je istakao pozitivna iskustva u okviru realizacije plana bilateralne saradnje ministarstava odbrane Crne Gore i Republike Makedonije.

"Ambasador je potvrdio posvećenost daljem unapređenju saradnje koja se odnosi na razmjenu primjera dobre prakse, učešća na zajedničkim obukama, ali i drugim međunarodnim edukativnim programima organizovanim kroz projekte koji podržavaju evroatlanske aspiracije dvije države", kazali su iz MVPEI.

Kako su naveli, Mitrović je ocijenio da intezivna regionalna saradnja, predstavlja važan preduslov napretka prema NATO i EU integracijama kao ključnim odrednicama demokratizacije i stabilnosti, utiče na stvaranje povoljnog poslovnog ambijeta i infrastrukturnog povezivanja, što nadalje doprinosi unapređenju ekonomske saradnje zemalja regiona.

"Izražena je obostrana spremnost da se kroz tematska predavanja na akademiji stvori snažnija obrazovna platforma, koja bi podrazumijevala organiziovanje predavanja viskohih predstavnika ministarstava odbrane dvije države", piše u saopštenju.

Dekan akademije „General Mihajlo Apostolski“, Orce Popovski, ocijenio saglasan je da treba proširiti saradnju i na druge programe od obostranog interesa.

"Izrazio je poštovanje Crnoj Gori na regionalizaciji Akademije, buduċi da je regionalna sardanja prevashodno ostvarena sa Ministarstvom odbrane Crne Gore, nakon čega je uslijedilo uključivanje i ostalih zemalja regiona. Najavio je skoro proširivanje djelatnosti Akademije koja ċe prerasti u Univerzitet, čime ċe se stvoriti uslovi uključivanja policijskih akademija što ċe omoguċiti školovanje i udruživanje kapaciteta vojske i policije", saopšteno je iz MVPEI.

Mitrović je takođe razgovarao sa kadetima iz Crne Gore.

"Ambasador Mitroviċ je potvrdio podršku ambasade u pitanjima od interesa za kadete i istakao da je njihovo školovanje u Skoplju i obuka vojnih starješina Makedonije u Podgorici, jedan od jasnih pokazatelja odličnih međudržavnih odnosa", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније