Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 10. 2015. 08:10 >> 08:16
16

SISOJEV O PROTESTIMA

Moskva protiv nasilnog rušenja vlasti

Sve što na bilo koji način podsjeća na ukrajinski Majdan, što je smišljeno i ide ka cilju da se nasilno ruši legitimno izabrana vlast, izaziva osudu zvanične politike Ruske Federacije i predsjednika Vladimira Putina lično, kazao je dugogodišnji spoljnopolitički urednik ruskog lista Komersant i specijalni izvještač za Balkan, Genadij Sisojev.

"Nema razloga da se drugačije gleda na proteste u Podgorici, koji u nekim elementima podsjećaju na majdansku revoluciju – po šatorima, protestnim šetnjama koje nijesu odobrene, radikalnim zahtjevima… To zvanična Moskva nikada neće podržati nigdje u svijetu“, istakao je Sisojev u razgovoru za Dnevne novine.

Na konstataciju da demonstranti u Podgorici nose ruske zastave, slike predsjednika Rusije, Sisojev je rekao da bi bilo pogrešno dovoditi u vezu te detalje s protesta s navodnom podrškom Moskve. 

„Rusija polazi od toga da su odnosi između vlasti i opozicije unutrašnja stvar svake države. To je, uostalom, javno saopšteno prije neki dan agenciji Beta, što su prenijeli gotovo svi mediji u Crnoj Gori. U komentaru MIP-a na proteste navedeno je da u Moskvi vjeruju kako neće doći do destabilizacije države. Sumnjam da će se ruski zvaničnici više izjašnjavati o protestima. Ponoviću, poznato je svima u svijetu da se Rusija, na čelu s predsjednikom Putinom, oštro protivi nasilnom rušenju legitimno izabrane vlasti“, rekao je Sisojev.

Na pitanje koliko je crnogorski spoljnopolitički cilj – ulazak u NATO – prisutan u ruskim medijima Sisojev je odgovorio da svakako nije u centru pažnje.

„Najviše tekstova o Crnoj Gori i iz Crne Gore ima kada je riječ o turizmu. Uostalom, tokom ove ljetnje sezone svakodnevno je bilo najmanje deset letova iz Moskve za Crnu Goru. Dakle, Rusi dolaze da ljetuju jer im se ovdje dopada, sigurno ne razmišljaju o tome je li zemlja pred vratima NATO, hoće li dobiti pozivnicu… Ne vidim razloga zašto bi se nešto mijenjalo ubuduće“, naglasio je.

Moskva, dodao je, ne krije da joj se ne sviđa širenje NATO-a.

“Ali, kako je predsjednik Putin rekao vašem premijeru Đukanoviću 2004. godine da će Rusija poštovati odluku građana Crne Gore, tako i sada zvanična Moskva isto poručuje i u slučaju NATO”, kazao je Sisojev.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније