Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 10. 2015. 21:35   >>  21:24 66

PROTEST DF-A

Čestitali rođendan Putinu, Lekića dovoljno zvali

Odgovorno tvrdim – nikad složniji i jedinstveniji nijesmo bili, saopšteno je večeras, jedanaestog dana protesta Demokratskog fronta ispred Skupštine Crne Gore.

„DF ne može da pripada samo Novoj srpskoj demokratiji, Pokretu za promjene, Demokratskoj narodnoj partiji, Radničkoj partiji, Stranci penzionera. DF je zajednička kuća svih tih stranaka i vas građana“, poručio je predsjednik kluba poslanika DF-a Milutin Đukanović.

On je podsjetio da su juče pozvali kolege Miodraga Lekića, Gorana Danilovića i Radovana Asanovića da im se danas pridruže. „Nažalost, oni nijesu uslišili naš zahtjev. I sa ovog mjesta im poručujemo da ih mi više zvati nećemo“, kazao je Đukanović.

Poslanica DF-a Jelisava Kalezić kazala je da neki koji su na protestu jesu, a neki nijesu protiv NATO-a, ali da to nije tema ovih protesta. “Ja kesam protiv NATO pakta”, kazala je Kalezić.

Koča Pavlović je poručio da su protesti jedino mjesto u Crnoj Gori gdje se brani država.

„Bez tajkunskog novca, bez Rusa, Amerikanaca, Engleza, institucija međunarodnih, bez Evrope i NATO-a. Niko ne stoji iza nas. Ovo su demokratski protesti koje finansira narod zbog toga i jesmo na protestima“, kazao je Pavlović.

Nebojša Jušković iz Demokratske stranke jedinstva čestitao je rođendan ruskom predsjedniku Putinu koji je, kako je rekao, lider koji se bori za pravedniji međunarodni poredak i suprotstavlja se „narastajućem satanizmu i neofašizmu“.

„Demokratska stranka jedinstva se oštro suprotstavlja ulasku Crne Gore u Evropsku uniju“, rekao je on.

Rok istekao, ostali bina i šatori

Organizatori protesta nijesu danas ukolonili binu i šatore sa Bulevara Svetog Petra Cetinjskog iako im je u 10.30 sati istekao rok koji im je dao Glavni grad. Komunalni inspektor je izvršio inspekcijski nadzor i konstatovao da organizatori protesta nijesu postupili po rješenju. Shodno tome, kako je saopšteno iz PG Biroa, komunalni inspektor će postupiti po zakonu i tražiti asistenciju Uprave policije. MUP je, u međuvremenu, izdao rješenje o zabrani saobraćaja na bulevaru do subote u 10 sati.  

 

Funkcioneri DF-a su poručili da će binu i šatore braniti svojim tijelima, dok su građane pozvali da ostanu po strani i da se ne miješaju kako ne bi došlo do incidenata. Na bulevaru ispred Skupštine primjetno je pojačano prisustvo policije, javljaju reporteri Portala RTCG.

Mandić: Sjutra šetamo u drugim gradovima

Lider Nove Andrija Mandić kazao je da i pored svih prijetnji da će nadležni krenuti sa uklanjanjem bine i šatora niko nije došao. On je ponovio da će funkcioneri DF-a braniti binu i šatore.

Mandić je najavio da će sjutra nastaviti sa protestnim šetnjama u crnogorskim gradovima. Građane je pozvao da, ukoliko neko dođe od nadležnih da ukloni šatore i binu, ostanu mirni i da se ne miješaju, kako ne bi došlo do incidentnih situacija. Poručio je i da se neće skloniti s bulevara ispred Skupštine.

Funkcioner DF-a, Branko Radulović, rekao je da u svakom momentu "koliko nas ovdje ima, možemo imati 10 puta više".

"DF je pokazao da je jedinstven u svim stavovima. Ukoliko neko dođe iz državnih institucija, obratiću im se. Ti koji su trebali da dođu nijesu imali petlju. Htio sam im reći da je ovo slobodna teritorija. I da ih ljudski zamolim, a onda im kažem. 'Bježite odavde'", kazao je Radulović.

On je poručio da će saobraćaj na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog biti u prekidu sve do ispunjenja zahtjeva Demokratskog fronta (DF), koji se odnose na formiranje prelazne vlade.

Funkcionerka DF-a, Branka Bošnjak, rekla je novinarima da policija pokušava da odgovornost oko uklanjanja bine i ostalog mobilijara prebaci na Komunalnu policiju.

Bošnjak: Prebacuju vruć krompir

"Oni će konstatovati da mi danas nijesmo uklonili binu i sljedeći korak će biti da naprave rješenje kojim traže asistenciju policije", rekla je Bošnjak.

Ona smatra da je rješenje Komunalne policije kontradiktorno, jer je policija do 10. oktobra dozvolila obustavu saobraćaja, dok ih Komunalna upozorava da se bina i mobilijar moraju ukloniti.

"Meni ovo liči na prebacivanje vrućeg krompira, koji policija koja nema hrabrosti, pokušava da uvali komunalnoj, što je smiješno", kazala je Bošnjak.

Na protest je došao i izvršni direktor Pokreta za neutralnost, Marko Milačić, a građani nose transparent s likom nekadašnjeg lidera Liberalnog saveza Crne Gore, Slavka Perovića.

Podsjećamo, na jučerašnjem presu, iz Glavnog grada je poručeno da organizatori protesta moraju danas do 10 sati i 30 minuta ukloniti binu i prateće objekte sa bulevara ispred zgrade Skupštine Crne Gore.

Ako to ne učine, reagovaće komunalna policija Glavnog grada, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, saopštio je načelnik Komunalne policije Glavnog grada, Goran Janković.

On je objasnio da Komunalna policija, prilikom uklanjanja šatora i mobilijara, u skladu sa zakonom, može zatražiti i asistenciju policije.

Međutim, funkcioner DF-a Milan Knežević saopštio je sinoć da je Predsjedništvo DF-a donijelo odluku da funkcioneri tog saveza "stanu ispred policije, kako bi branili binu i šatore".

"Predsjedništvo DF-a je donijelo odluku da ispred sebe ne stavlja narod, već ćemo mi poslanici DF-a stati ispred policije i odbraniti slobodnu teritoriju", kazao je Knežević.

On je gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću poručio da će DF komunalnoj policiji dozvoliti da se samo približi toaletima u parku preko puta Skupštine gdje, kako je rekao, počinje i završava se njihova nadležnost.

Sa druge strane, graonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović apelovao je na organizatore protesta, Demokratski front, da oslobode dio Bulevara Svetog Petra Cetinjskog ispred parlamenta. On je pozvao organizatore protesta da budu odgovorni prema građanima i da protest nastave,  preko puta zgrade Skupštine.

"Apelujem na organizatore protesta da oslobode glavnu gradsku saobraćajnicu, a da svoja prava traže sa javnih površina preko puta zgrade Skupštine", kazao je Stijepović na konferenciji za novinare.

Komunalna policija se par minuta zadržala na protestima

Pred parlamentom su se, nakon isteka roka koji je Glavni grad dao, pojavile dvije službenice Komunalne policije koje su nekoliko minuta stajale iza policijskog kordona, zapisujući podatke, nakon čega su napustile lice mjesta.

 

(Punu foto-galeriju možete pogledati ispod povezanih vijesti)

 

Пратите нас на

Коментари66

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније