Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 04. 2013. 12:30 >> 12:33

ANALIZA

Vujović: Vanredni izbori zavise od koalicije

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora ne može se očekivati zbog aktuelne političke situacije, jer to zavisi samo od odnosa u vladajućoj koaliciji, ocijenio je politički analitičar Zlatko Vujović.

On je naveo da je mala vjerovatnoća da se vladajuće partije odreknu mandata na njegovom početku.

“Vjerujem da se to ne može očekivati kratkoročno, odnosno da treba sačekati lokalne izbore u Podgorici. Ukoliko bi Demokratska partija socijalista uspjela da formira lokalnu vlast bez Socijaldemokratske partije onda se može očekivati radikalizacija sukoba u vladajućoj koaliciji, i to bi vodilo ka vanrednim parlamentarnim izborima”, kazao je Vujović agenciji MINA.

On smatra da SDP tražio šansu za bolji izborni rezultat na državnom nivou, ukoliko ne bude u vlasti u Glavnom gradu, navodeći da bi formiranje zajedničke lokalne vlasti bi vodilo konsolidaciji odnosa u koaliciji.

“Eventualno formiranje lokalne vlasti na nivou Podgorice SDP-a i opozicije, ojačalo bi sukobe unutar samog DPS-a, odnosno narušilo poziciju onog dijela vladajuće partije koje se radikalno suprostavlja konsolidaciji odnosa sa SDP-om. Iako je to krilo dosta oslabljeno zbog lošeg rezultata Filipa Vujanovića na predsjedničkim izborima, njihova snaga unutar DPS je veoma velika”, kazao je Vujović.

Upitan koliko je realno da vlast prihvati ijedan od zahtjeva sa građanskih protesta u vezi predsjedničkih izbora, Vujović je kazao da se zahtjevi opozicije dijele na dvije grupe.

“Šanse da se prva tri zahtjeva koja podrazumijevaju poništavanje izbornih rezultata ispune su veoma mali, odnosno gotovo da nijesu, u ovom političkom trenutku, realni, a posebno nakon reakcije međunarodne zajednice”, rekao je Vujović.

On smatra da se ostali zahtjevi, koji se odnose na parlametnarnu istragu u vezi afere Snimak, većim dijelom poklapaju ili su povezani sa zahtjevima međunarodne zajednice.

“Bez obzira na ishitrene reakcije nekih državnih organa više je nego jasno da će biti nužno institucionalno djelovati da bi se ispitalo postojanje zloupotreba od strane funkcionera vladajuće partije”, kazao je Vujović.

On je dodao da očekuje da se pokrenu postupci, od Parlamenta, kroz institut parlamentarne istrage, i od Državnog tužilaštva.

“Ipak, to neće značiti i kažnjavanje,već samo provjeru da li je bilo zloupotreba”, precizirao je Vujović.

Uloga SDP-a, smatra on, biće presudna u slučaju pokretenja parlamentarne istrage.

“Vjerujem da će vlast biti spremna da prihvati dio od tri posljednja zahtjeva jer oni jednim dijelom uživaju podršku predstavnika Evropske unije”, kazao je Vujović.

Vujović je ocijenio da bi opozicija trebalo da koriguje svoj odnos prema međunarodnim partnerima, visokim predstavnicima evropskih država, i da uz blisku saradnju sa predstavnicima EU pokuša da se izbori za dio zahtjeva. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније