Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 10. 2015. 12:11 >> 20:03
22

PREMIJER PORUČIO

Idemo u savez gdje je manji rizik

Premijer Milo Đukanović saopštio je da su realna očekivanja da će Crna Gora, za nešto manje od dva mjeseca, dobiti poziv za članstvo u NATO-u.

 

Premijer je, na svečanosti povodom Dana Vojske, rekao da se taj datum obilježava "u godini za koju vjerujem da će biti upisana velikim slovima u novijoj crnogorskoj istoriji".

"Posebno zbog krupnih ostvarenja naše države na planu integracija i ulaska u društvo razvijenih demokratskih država i naroda. Realna su naša očekivanja da za nešto manje od dva mjeseca Crna Gora dobije poziv za članstvo u NATO. Zasluge za to u velikoj mjeri pripadaju Vojsci i sektoru odbrane Crne Gore", kazao je Đukanović.

U danima te realne nade, on je rekao da je prilika je da se podsjetimo na Tuđemilsku bitku, "na prvu veliku cnogorsku pobjedu u borbi za odbranu državne nezavisnosti".

"To je datum koji je s ponosom izabran za Dan Vojske Crne Gore. Kao prva stranica velike ratne epopeje crnogorske istorije, koja je okončana tek u XX vijeku. Velike bitke i ratovi su sve do maja 2006. godine nažalost bili jedini način i da se stekne, i da se odbrani nezavisnost naše države. Tuđemilska bitka je bila vojnička pobjeda velikog političkog značaja. Određivanjem tog datuma za Dan Vojske savremene Crne Gore uzdigli smo je do nezaborava. Ne da bi slavili ratove i žrtvovanja, već vrijednosti i ideale slobodarstva koje smo branili i očuvali. Oni su postali trajni dio naše etike i svjetonazora. Na njima su stasavale crnogorske generacije, kroz istoriju uvijek spremne da se za njih bore sa istim patriotskim žarom: i u Tuđemilima i na Krusima, na Grahovcu i Vučjemu Dolu, na Fundini i Mojkovcu... Sve do veličanstvenog 13. jula 1941. i znamenitih bitaka u Narodnooslobodilačkoj borbi. Sve do slavnog 21. maja 2006. godine kad je naša generacija imala privilegiju da pušku zamijeni olovkom i poslije gotovo jednog vijeka opet obnovi svoju državnu kuću: nezavisnu i međunarodno uvaženu Crnu Goru, kojom se danas tako gordimo", kazao je Đukanović.

Zahvaljujući tom istorijskom podvigu, rekao je on, imamo i Vojsku Crne Gore.

"Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore posvećeno i uspješno rade na reformi sektora odbrane, na usvajanju savremenih standarda i jačanju bezbjednosnih kapaciteta, noseći veliki dio odgovornosti i obaveza u procesu NATO integracija. Ocjene koje o tome dolaze iz Brisela i sa najvažnijih evropskih i svjetskih adresa potvrđuju da je postignut značajan progres na tom putu. To nas ohrabruje da nastavimo sa izgradnjom moderne, dobro opremljene i obučene Vojske po mjeri države i građana, spremne za partnerske akcije i izvan teritorije Crne Gore", smatra premijer.

Zato je, navodi on, potrebno da država nastavi sa izdvajanjem značajnih sredstava za opremu i osavremenjavanje Vojske i cijelog bezbjednosnog sektora, u skladu s NATO standardima.

"To se jednako odnosi i na kadrovsko osposobljavanje i obuku, jer odgovori na nove bezbjednosne izazove zahtijevaju vrhunske profesionalce i stručnjake. Male zemlje kao što je Crna Gora upravo posebnu pažnju moraju posvetiti kvalitetu u ovoj osjetljivoj i sudbinski važnoj oblasti za svaku zemlju", rekao je premijer Đukanović.

 

On je poručio da danas s ponosom možemo da konstatujemo da je Vojska Crne Gore prepoznata i cijenjena kao odgovoran i pouzdan partner u svim međunarodnim mirovnim misijama i operacijama u kojima učestvuje.

"Za relativno kratko vrijeme oko 18% crnogorskih vojnika bilo je angažovano u operacijama UN, EU i NATO širom svijeta. Želim da vam odam priznanje što ste časno služeći i uspješno izvršavajući postavljene zadatke, rame uz rame s vojnicima najrazvijenijih zemalja u svijetu, dostojno reprezentovali svoju zemlju na najboljim tradicijama slobodarskog crnogorskog naroda. Ovo je prilika da sa ovog mjesta danas pozdravimo i sve naše vojnike i policajce koji su u mirovnim misijama po svijetu, gdje dostojanstveno predstavljaju svoju Crnu Goru i njene interese. Današnje vrijeme, bremenito novim izazovima, nepredvidivostima i brzim promjenama na međunarodnoj sceni, traži vrlo razvijenu bezbjednosnu funkciju svake države, odgovornost i sposobnost da u partnerstvu sa drugima promptno reaguje i na izvorištima kriza koje prijete globalnom miru i stabilnosti. Izbjeglički talas koji već u dužem periodu pogađa naš region i Evropu pomoći će vjerujem svima u Crnoj Gori koji još sa skepsom gledaju na punopravno članstvo u Alijansi da shvate kako univerzalne prijetnje obesmišljavaju tradicionalne stereotipe", kazao je Đukanović.

Rekao je da vlada zemlju vodi u savez u kom će biti manje rizika, "što automatski znači više bezbjednosti i stabilnijih uslova za očuvanje mira, multietničkog sklada, za brži ekonomski rast i razvoj i izgradnju demokratskog društva na crnogorskom tlu".

"Kroz dosljednu realizaciju planova u okviru intenziviranog i fokusiranog dijaloga s NATO značajno smo integrisali i unaprijedili interoperabilnost obavještajno-bezbjednosnog sektora, i pripremili ga da u kratkom roku nakon dobijanja poziva bude sposoban da preuzme obaveze u okviru kolektivnog sistema odbrane. Male, ali fleksibilne, dobro obučene i moderno opremljene snage bezbjednosti, u okviru kolektivnog sistema odbrane u Alijansi najbolji su garant dugoročne bezbjednosti i prosperiteta Crne Gore, i kvalitetnijeg i bogatijeg života svih njenih građana. Nikada u svojoj istoriji nijesmo bili bliže ostvarenju jednog tako važnog strateškog cilja kao što je članstvo u NATO. Siguran sam da ćemo znati da iskoristimo vrijeme koje je pred nama, i da ćemo zavrijediti poziv već sa Ministarskog sastanka u decembru", rekao je Đukanović.

Ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić čestitala je pripadnicima VCG praznik. 

"Uz želju da svakog dana i svake godine imate sve više motiva da budete ponosni što ste dio odbrambenih snaga Crne Gore, kao što je i Crna Gora ponosna na vas", poručila je Pejanović Đurišić, prenijela je Mina.

Prema njenim riječima, povratak kontinuitetu postojanja države Crne Gore početkom 21. vijeka predstavlja logičan slijed i istorijsku pravdu.

Đurišić je kazala da prošlost Crne Gore pamti brojne značajne vojne i političke događaje, ali, kako je navela, ima jednu konstantu – sloboda je bila suština njenog postojanja i opstanka ljudi koji u njoj žive.

"Bitka pod Rumijom, na Tuđemilskom polju, 7. oktobra davne 1042. godine je možda i najstariji datum koji nam to potvrđuje. Ta pobjeda je i bila rezultat iskrene odanosti slobodi i otadžbini, što je i formalno dovelo do priznanja državnosti i strateškog značaja Duklje", navela je Pejanović Đurišić.

Ona je kazala da je Crna Gora, za relativno kratak period od obnove nezavisnosti, postala država koja je stekla povjerenje i poštovanje, prvenstveno susjeda, a onda i ostalih partnerskih zemalja širom svijeta.

"Doprinos visokom pozicioniranju Crne Gore na međunarodnom planu svakako je dala i VCG. Taj put je iziskivao predan i fokusiran rad i pojedinaca i institucija", rekla je Pejanović Đurišić.

Kako je kazala, za samo nekoliko godina od formiranja novog sistema odbrane, zasnovanog na demokratskim princcipima civilne kontrole, VCG je izgradila kapacitete i legitimiše se kao profesionalna institucija sa visokim stepenom povjerenja građana i međunarodnih partnera.

"Crna Gora i VCG su spremne za NATO. Ovo kažem bez najmanje zadrške i bez sjenke rezerve, kao ministar odbrane koji zna koliko rada, truda i posvećenosti je uloženo da dostignemo neophodni sistem i spremnost za ulazak u Alijansu. Zato s punim pravom očekujem puni poziv za članstvo do kraja godine", poručila je Pejanović Đurišić.

Ivana Šebek, TVCG

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније