Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 10. 2015. 08:37 >> 16:33
27

MUSTAFIĆ TVRDI

"Protesti vratili retoriku 90-ih"

Iskazivanje nezadovoljstva ili političkih stavova putem protesta, jeste legitiman čin, ali je rješenja trebalo tražiti kroz institucije, a ne na ulici, smatra potpredsjednik parlamenta i Bošnjačke stranke Suljo Mustafić.

Mustafić je u intervjuu Vikend novinama rekao da je parlament najmoćnije oruđe u političkoj borbi i da bi, ipak, opozicija trebalo kroz tu instituciju da jače dopre do građana i poveća podršku.

“Ovdje se dio opozicije odlučio na drugačije korake i to je legitiman politički potez. Međutim, iako su veoma dugo pripremani i najavljivani kao građanski i opštenarodni, ti protesti su pokazali jednu sasvim drugačiju sliku i poruku", smatra on.

Prema riječima Mustafića mjihova masovnost daleko je od očekivane.

„Drugo, iako su se neki od organizatora trudili da dokažu građansko opredjeljenje, jasno se vidi nešto sasvim suprotno od toga. Retorika pojedinih govornika, dominantna ikonografija, nasrtaji na bošnjačke simbole, o čemu su pisali i mediji, povici i uvredljiva skandiranja koje su u više navrata čuli i zaposleni u obližnjim institucijama, te ukupna atmosfera odvela je te proteste sasvim drugim putem od najavljivanog. Ili, možda, baš onim putem koji predstavlja dio ideološke matrice najjačeg potičkog subjekta te grupacije, koji i diktira svoju politiku, a to je Nova srpska demokratija. Tako da se može govoriti o protestima, ili skupovima koji imaju jasan anti-NATO karakter, uz značajnu primjesu rigidnog nacionalističkog diskursa iz 90-ih godina“, ocijenio je.

Mustafić smatra da to što je Bošnjačka demokratska zajednica pozvala Bošnjake da se pridruže protestima ne treba posebno komentarisati.

„Prisustvo ne više od desetak pojedinaca, članova političke grupacije BDZ, jasno je pokazalo i kolika je njihova podrška među Bošnjacima i među članovima te lokalne partije. Međutim, sada nakon nekih dešavanja na samim protestima, čak i ti pojedinci teško će objasniti i najbližima svoje prisutvo na tim skupovima, i otkud zajedno bošnjački sa barjacima i obilježjima onih koji slijede ravnogorsku ideologiju, koji negiraju genocid u Srebrenici, koji i dalje dovode u pitanje nezavisnost Crne Gore i njene evroatlantske integracije“, rekao je potpredsjednik parlamenta i Bošnjačke stranke.

On je ocijenio da retorika mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohije ne doprinosi toleranciji i zbližavanju među različitostima.

„Crna Gora je i svojom prošlošću i današnjim društvenim sadržajem mjesto susreta različitih civlizacijskih vrijednosti. One su očuvane u teškim 90-im godinama, kada je u okruženju bjesnio ratni vihor. Potrebno je mnogo senzibliteta da se te razlike sačuvau i njeguju, a da se očuva stabilnost društva. U tome veliku odgovornost imaju vjerski velikodostojnici čija se riječ u narodu uvažava i poštuje“, kazao je Mustafić.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније