Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me [ Mina, Antena M ]

13. 10. 2015. 21:20   >>  21:08 27

LIDER DNP-A

"Protest je jedina Skupština u Crnoj Gori“

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) poručili su večeras ispred parlamenta onima koji će sjutra ući u Skupštinu da se, kako su naveli, dobro zamisle. Funkcioner Fronta Milan Knežević je kazao da je protest jedina Skupština u Crnoj Gori.

Funkcioner DF-a, Veljko Vasiljević smatra da je Crna Gora danas u težem položaju nego što je bila pod svim okupacijama ranije.

"To govorim zbog ljudi koji će sjutra ući u Skupštinu da se dobro zamisle. Vidjećemo ko će doći da prave većinu vlasti koja je na tu poziciju došla korupcijom, kupovinom ljudskih duša i ljudskih glasova”, poručio je Vasiljević .

Funkcioner DF-a, Milan Knežević kazao je da je protest jedina Skupština u Crnoj Gori.

“I pošto nas non-stop prebrojavaju, Predsjedništvo DF-a me zamolilo da, pred vama, podnesem amandman na zakon o slobodnoj teritoriji, koji glasi da nema povlačenja”, poručio je Knežević.

Prema njegovim riječima, današnje zasijedanje Skupštine na Cetinju dokazuje da je DF na pravom putu.

“Zasijedanje takozvane Skupštine na Cetinju više je ličilo na kolektivno okupljanje na Čepurcima pred sahranu na kojem su eshumirali izborno zakonodavstvo”, naveo je Knežević. 

Demokratski front (DF) neće prisustvovati zajedničkom sastanku opozicije s generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom, ali su spremni da to urade ispred Skupštine.

Funkcioner DF-a, Nebojša Medojević, kazao je na konferenciji za novinare da je taj politički savez dobio poziv da se sastane sa Soltenbergom na nivou šefa poslaničkog kluba.

„Zbog toga što DF ne učestvuje u radu parlamenta, mi nijesmo prihvatili taj poziv, i uputili smo inicijativu Stoltenbergu da, ukoliko želi da razgovara o važnim temama kao što su razlozi zbog čega najsnažniji klub poslanika ne učestvuje u radu parlamenta, možemo da se nađemo posebno, na ovoj slobodnoj teritoriji“, naveo je Medojević.

U DF-u su, kako je kazao, spremni da Stoltenbergu prenesu da DF protestuje zbog toga što je već dokazana krađa na svim izborima, što smatraju da parlament nije legitimno formiran na bazi slobodno izražene volje građana, nego na bazi izbornih krađa i da se u Crnoj Gori produbljuje politička kriza.

„I da jedna takva kriza može da se riješi jedino tako što će se formirati prelazna vlada, i što će se pripremiti prvi fer i demokratski zbori“, dodao je Medojević.

Prema njegovim riječima, to je vrlo velika hipoteka koju Crna Gora ima pred ključne odluke NATO saveza – da li će dobiti pozivnicu ili ne.

„Da li će Stoltenberg, u svom gustom rasporedu, imati vremena da se sastane posebno sa predstavnicima DF-a na slobodnoj teritoriji ili ne, to ne znamo, ali želimo da vas informišemo da mi nećemo učestvovati na zajedničkom sastanku“, kazao je Medojević.

Komentarišući današnju sjednicu Skupštine na Cetinju, on je rekao da je zadovoljan što su „opozicione kolege prihvatile poziv DF-a da ne učestvuju u radu parlamenta“. 

„I da se neučestvovanjem u radu parlamenta svi zajedno snažno i solidarno borimo za prve fer i poštene izbore“, rekao je Medojević.

Kako je naveo, jedan od najsnažnijih pritisaka u postojećim uslovima su demonstracije, i to radi DF. „Ali je, takođe, vrlo važna i opoziciona solidarnost i jedinstven stav prema tome da li su izbori u Crnoj Gori demokratski“, naglasio je Medojević.

On je rekao da bi ostatak opozicije mogao mnogo da pomogne i sebi i DF-u ukoliko nastavi sa bojkotom parlamenta. „Vidimo da i neki djelovi Socijaldemokratske partije razumiju motiv DF-a, jer su fer i pošteni izbori u ovom trenutku interes svih osim Demokratske partije socijalista, koja jedina krade izbore i ima očigledne političke koristi od zadržavanja postojećeg stanja“, tvrdi Medojević.

On smatra da je svim opozicionim partijama jasno da neće biti ništa od implementacije novog izbornog zakonodavstva.

„Da li će u narednim danima neko od opozicionih partija prisustvovati sjednicama parlamenta ili ne, to ne znamo, ali je sasvim sigurno da se u narednih nekoliko dana kristalizuje politička scena Crne Gore“, kazao je Medojević.

Na pitanje kako komentariše to što su sjednici na Cetinju prisustvovali poslanici Pozitivne Crne Gore, on je rekao da DF tu partiju odavno ne poziva da im se pridruži na protestu, niti je doživljavaju kao opozicionu.

Komentarišući najavu Demosa da će, na bazi svojih političkih procjena, odlučivati o učešću u radu parlamenta, Medojević je rekao da svaka politička partija donosi odluke autonomno.

Posjeta Stoltenberga: "Priliku treba iskoristiti"

Funkcioner Nove srpske demokratije Milutin Đukanović, ranije danas je za Antenu M kazao da se NOVA neće odazvati pozivu za sastanka sa Stoltenbergom.

Ostale opozicione partije, pak, smatraju da bi trebalo iskoristiti priliku da razgovaraju sa Stoltenbergom i iznesu stav. 

Lider Pozitivne Darko Pajović kaže da je odbijanje političkih aktera da se sastanu sa generalnim sekretarom NATO-a nerazumljivo i za njih, kako kaže, neprihvatljivo.

"Prije svega nema spora da su to partije koje su protiv NATO-a, ali odbijati komunikaciju, to su izvinite osnovne lekcije iz demokratije, i ne razgovarati sa neistomišljenicima odnosno pokušati da ih zapravo ignorišete kada dolaze u vašu kuću je za nas samo potvrda jednog nedemokratskog kapaciteta. Nemam drugi termin, jer je potpuno pogrešno smatranje da bi se eventualno na taj način dodatno delegitimisala vlast. Ja moram da kažem da u praksi ovakvi i slični postupci zapravo samo delegitimišu njih same a apsolutno jačaju vlast. I to je taj tradicionalni problema dijela opozicije, jednog potpuno pogrešnog puta. Potpuno pogrešan i nedemokratski pristup- odbijanje da uopšte razgovarate sa nekim sa kim možda i ne dijelite iste političke vizije", navodi Pajović.

Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović navodi da treba da iskoristi tu priliku.

"Treba iskoristiti tu priliku da u ime jednog ogromnog dijela javnosti predstavnik SNP-a saopšti gospodinu Stoltenbergu najmanje dvije stvari. SNP treba da saopšti svoje razloge zbog kojih smatra da Crna Gora ne treba da bude punopravna članica NATO-a. I naravno da ukaže generealnom sekretaru da tu odluku mogu isključivo donijeti građani Crne Gore na fer i demokratskom referendumu", objašnjava Damjanović. 

Damjanović ima i prijedlog kada bi se referendum mogao organizovati.

"Moje mišljenje je da taj referendum se mora organizovati negdje zajedno sa narednim izborima za Skupštinu Crne Gore i to na način da se prije toga, da li kroz tehničku vladu ili na neki drugi način definišu svi uslovi kako bi ti izbori bili fer i demokratski, kako bi se donijela tako važna odluka", zaključuje Damjanović.

Sa druge strane Pozitivna će na sastanku sa Stoltenbergom, kako kaže Darko Pajović, iznijeti argumente o tome zašto je NATO prioritet Crne Gore u ovom trenutku.

"Isto tako će Pozitivna ukazati i na određene probleme jer mi zapravo NATO članstvo Crne Gore vidimo kao sredstvo za jačanje demokratije. Ja nemam nikakvu dilemu da će se to završiti dobijanjem pozivnice početkom decembra, što je državni prioritet u ovom momentu", zaključuje Pajović.

Stoltenberg će podsjetimo u Crnu Goru doputovati sa ambasadorima 28 država članica kako bi u susret pozivnici za članstvo u direktnom razgovoru sa rukovodstvom države razmijenili mišljenja o ostvarenim reformama.

 

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније