Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 04. 2013. 08:18 >> 16:53
2

SJU KEJ BRAUN

Amerika čestitala Vujanoviću

Sjedinjene Američke države čestitaju Filipu Vujanoviću pobjedu na predsjedničkim izborima i žele mu sve najbolje u predstojećem mandatu, rekla je američki ambasador u Podgorici Su Kej Braun.

Ona je kazala Pobjedi da su nadležne crnogorske institucije, uključujući Državnu izbornu komisiju, potvrdile rezultate izbora po kojima je Vujanović proglašen za pobjednika izbora.

"SAD čestitaju Vujanoviću i žele mu sve najbolje u predstojećem mandatu. Nezavisni kandidat Lekić je zajedno sa predstavnicima civilnog društva i nekoliko opozicionih stranaka iskazao mnoge žalbe i primjedbe u vezi sa nepravilnostima koje su oni uočili tokom izbornog procesa", kazala je Braun.

Prema njenim riječima, američki Stejt dipartment je pomno propratio preliminarni izvještaj posmatračke misije OEBS-a u kojem je navedeno da su izbori bili „profesionalno i efikasno sprovedeni“.

Veoma je važno, kaže ona, da se ti prigovori razmotre na otvoren i transparentan način kako bi crnogorska javnost imala povjerenja u izborni proces i nadležne organe.

"Međutim, OEBS-ova posmatračka misija je takođe saopštila da je „zamagljivanje linije između državnih i partijskih aktivnosti i dalje u suprotnosti sa OEBS-ovim opredjeljenjima i standardima Savjeta Evrope“, rekla je Braun.

Tokom izborne kampanje bilo je, kaže ona, navoda o zloupotrebi državnih resursa, manipulaciji biračkim spiskom, plaćanju glasova i drugim nepravilnostima.

"Ove tvrdnje trebalo bi temeljno i nepristrasno da budu ispitane od nadležnih vlasti. Rješavanje tih pitanja na otvoren i transparentan način povećaće povjerenje javnosti u crnogorski izborni sistem i unaprijediti demokratsko sazrijevanje Crne Gore", kazala je Braun.

Vrata NATO-a ostaju otvorena za evropske demokratije koje ispune potrebne kriterijume da postanu članice NATO-a. Crna Gora je na pravom putu i postigla je znatan napredak u kratkom vremenskom razdoblju, kazala je u intervjuu za Pobjedu ambasdaorka Sjedinjenih Američkih Država SAD u Crnoj Gori Sju Kej Braun.

Ona je naglasila da će stabilnost i bezbjednost koju NATO pruža povećati povjerenje međunarodnih investitora i ojačati privlačnost Crne Gore stranim turistima.

Braun je istakla da ostaje još mnogo toga da se uradi, te da se Crna Gora mora usredsrediti pomno na jačanje vladavine prava, uključujući borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Neophodne su dalje reforme u oblasti odbrane i obavještajnom sektoru. Postoje jasni uslovi za članstvo i Crna Gora mora ispuniti te uslove prije nego što joj poziv bude upućen. Prerano je najavljivati rokove za buduće članstvo. Što se brže neophodne reforme sprovedu i brže pitanj a vladavine prava konkretno rješavaju, to će prije Crna Gora moći da postane članica NATO saveza“, istakla je ona.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније