Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 04. 2013. 08:58 >> 08:58

UPUTILI PRIJEDLOG

MANS: Srediti birački spisak

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora tražiće da se tokom izborne kampanje, na nedjeljnom nivou izvještava o potrošnji iz državnog budžeta i budžeta jedinica lokalne uprave, kao i da se objavljuju informacije o novozaposlenim licima po svim kategorijama ugovora, piše Dan.

Takođe, MANS će tražiti da se izbornim listama i drugim akterima izbornog procesa omogući puni pristup svim registrima koji utiču na tačnost i ažurnost centralnog biračkog spiska.

Prema mjerama za suzbijanje korupcije na političkom i međunarodnom planu koje će MANS predstaviti na današnjoj sjednici Nacionalne komisije za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, neophodno je smanjiti neosnovano bogaćenje najviših javnih funkcionera, piše Dan.

Kako je najavljeno iz Vlade, na današnjoj sjednici Komisije raspravljaće se o predlogu akcionog plana za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala za period 2013. i 2014. godine. Predsjedavajući biće ministar pravde Duško Marković.

Po ocjeni MANS-a, potrebno je reformisati sistem prikupljanja i obrade podataka iz mjera tajnog nadzora, koji će omogućiti puni nadzor od strane skupštinskog odbora za bezbjednost i odbranu.

Jedna od predloženih mjera predviđa da Skupština Crne Gore izmijeni Zakon o biračkim spiskovima, kako bi se osigurala puna transparentnost i ažurnost evidencije glasača. Kao mjerilo uspjeha te mjere MANS navodi mogućnost da praćenje zakonitosti biračkih spiskova vrše i strane i domaće NVO, analogno praćenju izbornog procesa, koje bi imale pristup svim podacima koji su relevantni za upis ili ispis građana iz biračkog spiska, uključujući i matične knjige, piše Dan.

Indikator uspjeha bilo bi i uvođenje kaznenih odredbi za kršenje rokova inspekcijskog nadzora biračkih spiskova od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније