Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 10. 2015. 14:49   >>  18:30 173

POLICIJA SAOPŠTILA

Gurali policiju, autom kroz kordon

Šest policijskih službenika lakše je povrijeđeno u jutrošnjoj akciji uklanjanja bine i šatora s bulevara ispred parlamenta. Nakon akcije policije, protest DF-a koji je trajao 20 dana je prekinut, a bulevar je otvoren za saobraćaj.

*Video: Poslanik Milan Knežević gura policajca

U saopštenju policije navodi se da je poslanik DF-a Milan Knežević u jednom momentu fizički nasrnuo na policijskog službenika, dok je odbornik DF-a u Skupštini Glavnog grada, Nikola Bajčetić, vozilom marke Reno Megan, registarskih oznaka PG FC 862, probio postavljenu policijsku patrolu i policijski kordon u Bulevaru Stanka Dragojevića i Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Na taj način je, kako je saopštila policija, "ugrozio živote učesnika javnog okupljanja i doveo u neposrednu opasnost živote službenika policije i nadležnih službi Glavnog grada".

*Video: Odbornik DF-a Nikola Bajčetić autom probija kordon 

Policija je saopštila da je rukovodilac policijskog obezbjeđenja javnog okupljanja na jasan način, putem megafona, prvo upozorio prisutne građane, a potom ih i pozvao da se sklone sa mjesta pružanja asistencije Komunalnoj policiji u uklanjanju mobilijara sa mjesta održavanja ovog skupa, ali su se oni oglušili o više izdatih upozorenja i poziva.

Privedeno 11 osoba

"Nakon toga, nadležni rukovodilac je saopštio učesnicima javnog okupljanja da je došlo do narušavanja javnog reda i mira te je shodno Zakonu pozvao rukovodioca javnog okupljanja Milutina Đukanovića da pozove okupljene da se raziđu na miran način i da dozvole shodno Zakonu izvršenje asistencije policijeorganima lokalne uprave. Takođe je saopšteno da je javno okupljanje prekinuto usljed narušavanja javnog reda i mira, sprječavanja službenih lica u vršenju službene radnje i napada na policijske službenike koji su se u međuvremenu dogodili", ističu iz policije.

S obzirom da su se, kako navode, rukovodilac javnog okupljanja i učesnici ovog skupa oglušili o upozorenja, pozive i naređenja, da su osim pasivnog određena lica pružala i aktivni otpor, te da je došlo do probijanja policijskih kordona vozilom kao i napada na policijske službenike, privedeno je 11 lica.

U saopštenju policije povodom jutrošnje akcije navodi se da su službenici Uprave policije MUP-a "postupajući po zahtjevu za pružanje asistencije koji je Komunalna policija Glavnog grada blagovremeno podnijela Centru bezbjednosti Podgorica, pružili asistenciju ovoj službi u sprovođenju rješenja o uklanjanju nelegalno postavljenih privremenih objekata i nezakonito blokiranog saobraćaja".

"Prilikom pružanja asistencije šest policijskih službenika je povrijeđeno", saopšteno je iz Uprave policije.

Shodno proceduri, navode iz Uprave policije, Komunalna policija je Centru bezbjednosti Podgorica obnovila zahtjev za pružanje asistencije i zatražila asistenciju za 17. oktobar 2015. godine u jutarnjim časovima, radi uklanjanja bine, šatora i drugog mobilijara na dijelu Bulevara Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, koji su, kako se navodi, suprotno odlukama organa lokalne uprave bili postavljeni kao i radi deblokade saobraćaja u tom dijelu Bulevara.

Bulevar prohodan za saobraćaj

"Budući da je Komunalna policija Glavnog grada prethodno pokušala da ukloni binu, šatore i ostali mobilijar sa Bulevara, u čemu je bila spriječena od strane organizatora i učesnika javnog okupljanja, Uprava policije je, pošto su se stekli zakonski uslovi, a shodno Pravilniku o uslovima i načinu pružanja pomoći državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave i pravnim licima u postupku izvršenja njihovih odluka, imala zakonsku obavezu da postupi po pisanom zahtjevu ove službe", naveli su iz policije.

Shodno planu za pružanje asistencije Komunalnoj policiji jutros u šest časova napravljena je policijska blokada u dijelu Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, kako bi ovlašćeni službenici uprave Glavnog grada mogli da uklone nelegalno postavljene privremene objekte i obezbijede puštanje saobraćaja u tom dijelu Bulevara.

Policija je saopštila da su privedeni poslanici Slaven Radunović i Vladislav Bojović, odbornik u Skupštini Glavnog grada Nikola Bajčetić, u Skupštini Gradske opštine Golubovci Dragutin Klikovac, novinar Dražen Živković, urednik portala IN4S Gojko Raičević, Filip Radunović, Dušan Knežević, Vladimir Eraković, Drago Goranović i Veselin Savić.

"Prilikom privođenja ovih lica policijski službenici su, radi savlađivanja aktivnog otpora i napada, budući da su se za to stekli zakonski uslovi, upotrijebili sredstva prinude – fizičku snagu i sprej. U događaju je šest policijskih službenika zadobilo lakše tjelesne povrede", saopštila je policija.

Istakli su da su u toku konsultacije sa nadležnim tužilaštvima, radi pravne kvalifikacije događaja. Nakon akcije policije stekli su se uslovi da ovaj dio bulevara jutros oko devet sati bude otvoren za saobraćaj.

*Video: Privođenje poslanika Slavena Radunovića

Пратите нас на

Коментари173

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније