Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ RTCG/Mina ]

18. 10. 2015. 16:00 >> 09:04
36

KRIVOKAPIĆ PORUČIO

Protesti nijesu sredstvo za rješenje problema

Nakon sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine u proširenom sastavu, predsjednik Parlamenta saopštio je da protesti ne mogu biti trajno ni krajnje sredstvo za rješavanje problema. Kolegijum je pozvao DF da se vrati u skupštinske klupe. Kolegiju je raspravljano o događajima u Podgorici nakom policijske akcije kojom je prekinut protest Demokratskog fronta (DF) ispred zgrade parlamenta.

Sjednici Kolegijuma nijesu prisustvovali predstavnici DF-a i lider Demosa Miodrag Lekić, dok su na sjednici bili predstavnici vladajuće koalicije, Socijalističke narodne partije, Pozitivne i nezavisni poslanik Mladen Bojanić.  

Krivokapić je saopštio stanje nije takvo da ne izaziva zabrinutost. On je saopštio da probleme treba rješavati u institucijama.

Krivokapić je pozvao predstavnike Demokratskog fronta da se vrate u Skupštinu, i da na večerašnjoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu iznesu svoje stavove o jučerašnjim dešavanjima u Podgorici.

Predsjednik Skupštine je rekao da ni on ni ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević nijesu imali informaciju o namjeri demonstranata da sinoć nasilno uđu u Skupštinu, kako je to saopštila Uprava policije.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista, Milutin Simović, rekao je da to što se određeni broj pozvanih nije odazvao pozivu za sjednicu Kolegijuma doživljava kao nastavak poruke za nemanje kondicije, nezainteresovanost za nastavak dijaloga u inistitucijama sistema.

„Očekivano, od onih koji su imali priliku i više puta je iskoristili da pokrenu doređene inicijative u parlamentu, odlučili su se za napuštanje institucija, za vaninstitucionalno djelovanje i to je njihovo demokratsko pravo, ali u korišćenju tog demokratsklog prava otišli su značajno ispred onog što podrazumijeva demokratija“, rekao je Simović.

On je kazao da je, nakon protesta koji su trajali 20 dana, više nego jasna poruka poslata domaćoj i međunarodnoj javnosti. „Poslata je poruka koliko su protesti bili demokratski, građanski, civilizacijski i šta su značili u odnosu na dostizanje najvažnijeg državnog cilja Crne Gore, dostizanje evroatlantskih integracija, članstva u NATO-u“.

Ranije danas lider SNP-a Srđan Milić saopštio je da će prisustvovati večerašnjem protestu koji organizuje DF u Podgorici, zajedno da svojim partijskim kolegama.

On je predsjednika parlamenta pitao da li je obaviješten od strane MUP-a da su demonstranti htjeli da upadnu u Skupštinu. Milić je rekao da "parlament mora da ima stav da li se mogu hapsiti poslanici i novinari". 

DF: Poziv na kolegijum provokacija

Iz DF-a su saopštili da poziv Krivokapića da prisustvuju proširenom kolegijumu doživljavaju "kao besprizornu provokaciju i vrijeđanje desetina hiljada građana koji podržavaju naše opravdane zahtjeve za održavanjem fer i demokratskih izbora"

Predsjedništvo DF-a je ocijenilo da predsjednik Skupštine, Krivokapić, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, zajedno s premijerom Milom Đukanovićem, snose najveću odgovornost zbog zloupotrebe sile nad građanima i poslanicima koji su mirno protestvovali 20 dana ispred Skupštine Crne Gore.

"Ukoliko je Krivokapić sa svojim politički podređenim Konjevićem mislio da će zaustaviti proteste i okupljanja građana postigao je kontra efekat", naveli su iz DF-a.

Predsjednik Demosa, Miodrag Lekić, rekao je da se nadao da će predsjednik Skupštine, Krivokapić, imati inicijativu za rješenje.

"Tipa prelazne vlade, koja je inicijativa koja nikada nije bila sporna. Pošto vidim da danas nema predstavnika DF-a, ja ne vidim da će ovo biti susret političkog karaktera", rekao je Lekić novinarima u parlamentu.

Пратите нас на

Коментари36

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније