Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 04. 2013. 11:31   >>  11:31

EP - CG

Najvažnije povjerenje u institucije

Poslanici Evropskog parlamenta poručili su crnogorskim kolegama da je neophodno vratiti povjerenje građana u državne institucije i da država učini sve kako bi odgovorila na pitanja koja su postavljenja izbijanjem afere Snimak.

Šesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore, nastavljen je danas u Podgorici, raspravom o nedavnim izborima, uključujući izmjene Izbornog zakona i njihovu primjenu.

Šef Delegacije EP Eduard Kukan apelovao je na sve da se istraže i riješe pitanja koja su se postavila izbijanjem afere Snimak i da država uradi sve što je u njenoj moći kako bi svi na izbore gledali kao na fer proces.

To je, smatra on, istinski test za posvećenost Crne Gore evropskim vrijednostima.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić kazao je da ta institucija mora osigurati primjenu prava, „čak i ako tužilaštvo, pravosuđe i policija nijesu djelotvorni u radu“.

„Potrebno je da svi elementi učestvuju. Ne može se na jednom mjestu riješiti problem, potrebno je sve institucije da rade svoj posao. Legitimitet je jednako važan kao i zakonitost“, poručio je Krivokapić.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović smatra da nakon afere Snimak ništa nije isto. On kaže da odluka Ustavnog suda dodatno usložila izborni proces.

 „Institucije su na brojne nepravilnosti ostale nijeme“, kazao je Abazović.

 „Moramo da uredimo birački spisak, neophodno je da bude transparentniji. DIK ne smije više da radi po političkom principu. Izborni zakon treba mijenjati i možda da za članove DIK-a tražimo podršku dvotrećinske većine“, ocijenio je Abazović .

Abazović je parlamentarcima pokonio prevod trannskripta sa sjednica DPS na engleski jezik. Kukan je zahvalio na poklonu, navodeći da će ga iskoristiti.

Obrad Stanišić iz DPS kazao je da nema demokratske stranke koja na sjednicama svoje partije ne rasparavlja o socijalnim problemima članstva.

„Naše sjednice su transparentne. Spremni smo za parlamentarnu istragu i sve istrage koje iz ovog slučaja proizilaze“, poručio je Stanišić, navodeći da je slučaj iskonstruisan.

Poslanik EP Ulrike Lunaček kazala je da je nepovjerenje građana u institucije bitna stvar i signal crnogorskim vlastima a, kako je navela, pitanje je kako će Skupština i Vlada reagovati na to.

„Neke stvari se moraju promijeniti, inače nećete biti uspješni. Nije bitno da imate ankentni obor već i da odlučite kako će to tijelo donositi odluke“, navela je Lunaček.

Demokratija će, kako je rekla, biti ugrožena, ukoliko se ne riješi to pitanje.

Poslanik EP Frančesko De Anđelis smatra da je jako bitno da se poveća povjerenje u institucije i da to bude jedan od prioriteta.

Nakon dvodnevnog rada, planirano je da članovi POSP-a danas usvoje preporuke kojima se potvrđuje ostvareni napredak u raznim oblastima u okviru procesa pridruživanja Crne Gore i EU i identifikuju oblasti u kojima u narednom periodu treba uložiti dodatne napore u cilju ispunjavanja evropskih standarda, neophodnih za punopravno članstvo u EU.

Agencija MINA

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније