Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 10. 2015. 11:49 >> 22:13
7

ĐUKANOVIĆ I ALIJEV

Za kratko vrijeme odlični odnosi

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je malo primjera gdje su za kratko vrijeme uspostavljeni bliski politički odnosi i saradnja, kao između Crne Gore i Azerbejdžana.

 

Podsjećamo, Đukanović je počeo posjetu Azerbejdžanu, susretom sa predsjednikom te zemlje Ilhamom Alijevim.

Premijer Đukanović je zahvalio predsjedniku Alijevu i Vladi Republike Azerbejdžan na pozivu i gostoprimstvu i istakao da međusobni odnos Bakua i Podgorice potvrdjuje veliko prijateljstvo izmedju naših naroda i zemalja.

"Postoje razlozi za obostrano zadovoljstvo i malo je primjera da se za tako kratko vrijeme uspostave tako bliski politički odnosi i kompleksna saradnja u mnogim oblastima”, rekao je premijer Đukanović, naglasivši da je intenzitet kontakata na visokom i radnim nivou najbolja preporuka i podrška sadašnjim i budućim projektima.

Predsjednik Alijev je takođe izrazio zadovoljstvo razvojem prijateljskih odnosa i frekvencijom susreta na svim nivoima, uz uvjerenje da će se takva dinamika saradnje i kontakata dvije zemlje nastaviti i u političkoj i u ekonomskoj sferi.

"Mi smo izgradili međusobno povjerenje i razvijamo naše odnose kao zemlje partneri. Postoje realne mogućnosti da nastavimo saradnju kroz realizaciju projekata iz oblasti energetike i turizma, jačanjem odnosa među našim biznis strukturama u raznim oblastima. Vjerujem da ce Vaša posjeta značiti dalji podsticaj u tom pravcu", rekao je Alijev, čestitajući Vladi Crne Gore na rezultatima ekonomske poltike u godinama velike ekonomske i finansijske krize.

Dvojica zvaničnika su razgovarali o dinamici razvoja započetih projekata i mogućnostima dalje konkretizacije saradnje, naročito u oblasti energetike, saobraćajne infrastrukture i turizma, čemu će dodatni doprinijeti i formiranje zajedničkog Operativnog tima na čelu sa predsjedavajućim Međuvladine ekonomske komisije koja će biti odgovorna za realizaciju projekata.

U razgovorima su učestvovali ministar ekonomije Vladimir Kavarić, predsjedavajući Međuvladinom ekonomskom komisijom i ministar za odrzivi razvoj i turizam Branimir Gvozdenović.

Đukanović - Rasizade: Porto Novi putokaz za buduću saradnju

Predsjednik Vlade Crne Gore, Milo Đukanović, tokom zvanične posjete Azerbejdžanu, imao je prijateljski susret s predsjednikom Vlade Azerbejdžana, Arturom Rasizadeom.

Đukanović je zahvalio na prijateljskoj dobrodošlici i naklonjenosti Azerbejdžana Crnoj Gori.

Ta zemlja je, kako se navodi u saopštenju Vlade, pomogla nekoliko vrijednih projekata u Crnoj Gori. „Politički odnosi su pretpostavka za snaženje postojeće i započinjanje novih oblika saradnje”, ocijenio je premijer Đukanović.

Azerbejdžanski projekat Porto Novi naveden je kao dobar primjer koji može biti putokaz za buduću konkretniju saradnju.

Đukanović je, kako se dodaje u saopštenju, upoznao Rasizadea o situaciji u našoj zemlji, ekonomskim i ukupnim prilikama, kao i rezultatima u procesu približavanja EU i NATO-u.

Rasizade je, dodaju, izrazio nadu da će dvije zemlje i u ekonomskoj sferi uskoro dostići visok nivo poltičkih odnosa.

“Daljem razvoju saradnje svakako će doprinositi i široka ugovorna baza, koja je danas obogaćena sa dva međuvladina sporazuma. Rasizade je ponovio spremnost Azerbejdžana za razvoj ekonomske saradnje kroz dinamičniji rad Međuvladine komisije za ekonomsku saradnju. Pored razgovora o nastavku izgradnje rizorta Porto Novi, bilo je riječi i o poboljšanju dostupnosti Crne Gore putem modernizacije aerodroma i putne infrastrukture na bazi investicionih i kreditnih aranžmana, u obostranom interesu”, navodi se u saopštenju Vlade.

Sagovornici su se saglasili da mogućnosti postoje i u oblasti energetike, kroz projekat povezivanja Crne Gore sa azerbejdžanskim južnim gasnim koridorom i gasifikaciju naše zemlje u saradnji sa azerbejdžanskim Sokarom.

Na kraju razgovora predsjednika dviju vlada, ministri ekonomije i održivog razvoja i turizma, Vladimir Kavarić i Branimir Gvozdenović potpisali su sa predstavnicima Vlade Azerbejdžana Sporazum o uzajamnoj pomoći i saradnji u carinskim pitanjima i Sporazum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

Đukanović je imao razgovore s ministrom ekonomije i kopredsjedavajućim Međuvladine komisije za ekonomsku saradnju Azerbejdžana Šahinom Mustafajevim, predsjednikom naftne kompanije Sokar Rovnagom Abdulajevim i sa predsjednikom državne avio kompanije Azerbaijan Airlines - Azal, Džahangirom Askerovim.

Dvodnevni boravak u Azerbejdžanu, predsjednik Vlade Milo Đukanović nastavlja posjetom azerbejdžanskom turističkom centru Gabala.

Mila Vuković, TVCG

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније