Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 04. 2013. 14:45 >> 20:08

POZIV TUŽILAŠTVU

VIDEO: Ponovo ispitati aferu „Snimak“

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore, preporučio je danas Tužilaštvu da ispita aferu Snimak.

Nevenka Ćirović, TVCG

 

 

Šesti sastanak POSP-a završen je danas u Podgorici.

Na konferenciji za novinare, predsjednika Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, Eduarda Kukana i predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića ocijenjeno je da je rasprava bila otvorena, demokratska i da su preporuke usaglašene gotovo punim konsenzusom.

Upitan da pojasni usvojene zaključke, posebno one koji se odnose na aferu Snimak i izbore, kao i konstataciju da parlament ne može rješavati sam aktuelne političke probleme, Krivokapić je kazao da je potrebno vraćanje povjerenja u institucije.

 „Konsenzualan je stav da ako druge institucije ne budu radile svoj posao, a neke su veoma direktno prozvane, kao Tužilaštvo, parlament sam ne može istragu o aferi Snimak dovesti do punog rezultata“, kazao je on, navodeći da demokratija ne može funkcionisati samo u pojedinim djelovima, odnosno da ona ne smije imati crne tačke.

Krivokapić je, kazao da se ušlo u procedure koje jedine mogu dati garanciju za usjeh razrješenja tog slučaja.

On je precizirao da je u zaključcima Tužilaštvo ponovo pozvano da rasvijetli aferu Snimak. Kukan je ponovio stav Brisela da bojkot institucija nije način da se riješe politički problemi i aktivnosti.

„Politički dijalog sa svima treba da bude i jeste rješenje. Bojkot nije prihvatljiv“, kazao je on.

Komentarišući ocjene da institucije sistema do sada nijesu uradile dovoljno u rješavanju nekih političkih pitanja, kao i šta vidi kao garancije da će se tako nešto desiti, Kukan je rekao da je to veoma važno pitanje, ali da se mora sagledati u širem kontekstu.

"Iz reakcija kolega vidim da su svjesni tog problema. A budući proces će pokazati koliko su svi odgovorni u ovom što smo preporučili", kazao je Kukan.

 

Odgovarajući na pitanje da li misli da su predstavnici Demokratskog fronta čuli njegove preporuke, Kukan se rekao da "nije doktor radiologije da može da provjeri da li je poruka došla do njihovih srca".

"Način na koji su oni predstavili našu konverzaciju odnosno naš razgovor nije način na koji to rade ozbiljni političari i bio sam iznenađen", rekao je Kukan.

»Ali imali smo otvoren dijalog, ja sam njih čuo, a vrijeme će pokazati da li su i oni mene", dodao je Kukan.

Kad je riječ o aferi Snimak, on je rekao da su svi članovi Delegacije saglasili da se prema njoj treba odnijeti transparentno, navodeći da će i to pitanje biti uvršetno u preporuke.

On je rekao da je glavna poruka iz Brisela za Crnu Goru da "ona sada ima posebno važnu ulogu jer će od uspjeha njenog pregovaračkog procesa, zavisiti sam kredibilitet procesa proširenja".

"Zato će Brisel prema vama biti striktniji, više otvoren, a manje diplomatski nastrojen. Očekujemo od vas konkretne rezultate i rješavanje problema", istakao je Kukan, uvjeren da će Crna Gora u potpunosti odgovoriti zadatku i da će unaprijediti svoju dobru reputaciju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније