Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 11. 2015. 08:19 >> 08:07
12

BOŽOVIĆ O RJEČNIKU DF-A

Gdje vlada mržnja tu nema racionalnog

Govori mržnje, uvrede, odbijanje dijaloga samo su neka od obilježja crnogorske političke scene. To prepoznaje i profesor političke kulture na beogradskom univerzitetu Ratko Božović koji je u razgovoru za Dnevne novine kazao da su prejake riječi pojedinih političara remetilački faktor bilo koje komunikacije. On ističe da mržnja proizvodi kruženje mržnje.

 

"A kad je mržnja prisutna u političkoj komunikaciji, tu su slabi uslovi za dijalog i uspostavljanje i kritičke javnosti i političke kulture", tvrdi profesor Božović.

Dnevne novine pišu da Crna Gora kao demokratsko društvo teži promjenama, a istovremeno se ponaša sve arhaičnije u javnim nastupima, sve smo dalje od onoga što smo sebi postavili kao cilj. Dok vlast uporno upućuje pozive za dijalog, oponenti još tvrdokornije odbijaju ovakve zahtjeve.

Kategoričko odbijanje razgovora počeo je Andrija Mandić kada je nedavno kazao da nikakvi dijalozi izvan DF ne dolaze u obzir.

"Odlučili smo da nikakvi dijalozi izvan DF-a, koji bi se organizovali od strane nekih opozicionih stranaka sa DPS-om i SDPom, za nas nijesu prihvatljivi a ni za one ljude koji su se okupili na trgu", rekao je nedavno jedan od lidera DF.

Nije sve stalo samo na odbijanju dijaloga. Poput Mandića i Milan Knežević je odbio da razgovara o zajedničkom rješenju političke krize, ali je uz to uspio da u svoj monolog uvrsti i teške riječi, koje nikako ne bi trebalo da priliče čovjeku koji ima tendenciju da preuzme vlast.

Kvalitet političkih uvreda ovakvim ponašanjem, znatno je opao jer umjesto duhovitih smicalica sve više dominira etiketiranje na osnovu ličnih predrasuda.

Tako je Knežević u nedavnom govoru vlast uporedio sa Hitlerom, policiju nazvao krvnicima i kriminalcima, a ministre u Vladi dželatima.

Profesor političke kulture na beogradskom univerzitetu Ratko Božović u ovakvoj političkoj retorici prepoznaje obrise mržnje koji ne mogu doprinijeti uspostaviljanju kritičke javnosti i političke kulture.

"Znam pouzdano da su prejake riječi remetilački faktor bilo koje komunikacije. Političke strasti ne vrijede ako je u njima prisutna mržnja kao forma ekstremizma", kazao je Božović Dnevnim novinama.

On mržnju vidi kao vrstu afektivne pomjerenosti, kao defekt komunikacije.

"Prilagoditi se mržnji i ne vladati sobom gotovo je isto. Mrzitelji su do fanatizma nekritični. I tamo gdje vlada mržnja tamo nema racionalnog rasuđivanja", zaključio je profesor Božović, komentarišući govor Kneževića.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније