Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 11. 2015. 18:28   >>  18:16 2

NOVI SISTEM

EU: Za napredak ocjene od 1 do 5

Paket godišnjih izvještaja o zemljama kandidatima za članstvo u Evropsku uniju, ove godine će biti predstavljen u novoj formi i pružiti jasniju sliku o napretku u procesu evropskih integracija, a jedna od novina je ocjenjivanje na skali od jedan do pet.

Predstavljanje paketa o napretku Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Turske i Kosova trebalo bi da bude održano početkom sljedeće nedjelje u Briselu, uz učesće komesara za susjedsku politiku i proširenje Johanesa Hana.

Kao i prethodnih godina, cilj je da izvještaji, koje su sastavili stručnjaci Evropske komisije, pruže detaljnu sliku o napretku svake od ovih država u protekloj godini, uz poseban naglasak na stanje u oblastima vladavine prava, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala i zaštite ljudskih prava.

Ovaj put izvještaji će dobiti drastično drugačiju formu kako bi se izbjeglo suvoparno birokratsko fraziranje, koje je ranijih godina činilo veći dio sadržaja paketa i činilo ih teško čitljivim.

Komisija je održala seriju konsultacija sa odabranim međunarodim stručnjacima za Zapadni Balkan i Tursku, koji su preporučili da se izvještaji ubuduće sastave tako da budu razumljiviji, da se obogate grafičkim sadržajima i da se uvede takmičarski element, kroz tablice iz koje će se videti koliko je ko odmakao u odnosu na ostale kandidate.

Predloženo je i da se zemljama daju ocjene od jedan do pet, po sličnom sistemu kakav je važio tokom pisanja izvještaja u procesu vizne liberalizacije prije nekoliko godina. "Najviša ocjena če značiti da je zemlja kandidat potpuno dostigla evropske standarde u datoj oblasti, dok najniža ukazuje na stagnaciju ili nazadovanje".

"Većina ovih preporuka je usvojena i izvještaji će ove godine izgledati radikalno drugačije", rekao je Tanjugu Gerald Knaus, direktor Evropske inicijative za stabilnost (ESI), nevladine organizacije sa sjedištem u Istanbulu i Briselu.

On ukazuje da je uvođenje novog sistema jasnog ocjenjivanja, za razliku od ranijih opisnih i često neodređenih kvalifikacija, veliki korak napred u odnosu na dosadašnju praksu, jer će smanjiti mogućnost da se djelovi izvještaja pogrešno interpretiraju i politizuju.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније