Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 11. 2015. 18:24 >> 22:42
30

SAMIT U ZAGREBU

Bajden: Snažno podržavamo CG u NATO

Sjedinjene Američke Države vrlo snažno podržavaju članstvo Crne Gore u NATO-u, kazao je američki potpredsjednik Džozef Bajden nakon samita predsjednika država Zapadnog Balkana, održanog u Zagrebu. “Želim da svi dobro razumiju da vrata NATO-a ostaju širom otvorena”, kazao je Bajden po okončanju Brdo – Brioni samita, završenog potpisivanjem zajedničke deklaracije. Za postizanje zajedničkih ciljeva u jugoistočnoj Evropi, među kojima su jačanje stabilnosti i sigurnosti, moramo nastaviti da jačamo transatlantsko partnerstvo SAD-a i EU i unijeti novu energiju u proces proširenja EU za države kandidatkinje i za one koje žele ući u NATO, jedan je od zaključaka sastanka Brdo-Brioni procesa, kojem je Bajden prisustvovao kao glavni gost. Na samitu je učestvovao i crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

 

Vujanović: Bajden presudno uticao na stav o ulasku CG u NATO

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović kazao je da ga posebno raduje “da sa ovog samita upućujemo poruku, koja je podržana od predsjednika Tuska i koja je dobila podršku i od SAD, da EU i SAD treba zajednički da djeluju prema regionu. Posebno sada govorim za Zapadni Balkan, prema zapadnom Balkanu koje je krajnje osjetljivo područje cijele Evrope”, kazao je Vujanović.

Crnogorski predsjednik posebno je zahvalio Tusku i Bajdenu, koji je, kako je kazao, bio istinski podržavalac proširenja NATO-a i članstva Crne Gore u NATO.

“Mi smo u Crnoj Gori veoma zahvalni. Mi znamo, potpredsjedniče Bajden, da ste Vi značajno, a i presudno, uticali na stav o podršci Cnoj Gori. Svi u Crnoj Gori, koji NATO posmatraju kao strateški interes i cilj, veoma uvažavaju Vaš napor da Crna Gora narednog mjeseca dobije poziv. To je istovremeno i naša odgovornost. To istovremeno znači i našu obavezu da budemo pouzdan partner NATO-a u ostvarenju svih onih ciljeva zbog kojih NATO postoji”, kazao je Vujanović na samitu u Zagrebu.

Vujanović je kazao da, kroz Brdo - Brioni inicijativu, moraju pojačati zajedništvo i uputiti poruku jedinstvenog djelovanja u ovom zaista, teškom trenutku za međunarodnu zajednicu.

“Svi smo suočeni sa terorizmom. On je postao glavni globalni izazov. Djelovanje svih regiona, uključujući i Jugoističnu Evropu i Zapadni Balkan, mora biti koordinirano i u funkciji zaštite od terorizma. Ovo je prvi put da smo razmatrali na ovoj inicijativi sigurnosna pitanja“, kazao je Vujanović.

On je kazao da su čuli Bajdenovu detaljnu analizu i ocjene sigurnosnih prilika, globalno posmatrano.

“I očekivanje da se kroz zajedničko djelovanje koje, nesumnjivo, u NATO-u ima posebnu vrijednost, djeluje protiv terorizma. Djeluje na zaštiti svih država i djeluje u cilju očuvanja mira i stabilnosti globalne zajednice u cjelini“, rekao je Vujanović.

Zajednička strateška vizija Evrope koja je cjelovita, slobodna i u miru

Čelnici šest zemalja evropskog jugoistoka, Hrvatske, Slovenije i Austrije, složili su se da se otvorenim bilateralnim i regionalnim pitanjima treba baviti konstruktivno, u skladu sa međunarodnim pravom i njegovim načelima. Obavezali su se na poboljšanje ekonomske saradnje i povezanost kroz regionalne infrastrukturne projekte, uz posebnu pažnju posvećenu energetskoj bezbjednosti. 

Dogovoreno je da je nužan redovan dijalog na operativnom nivou između SAD, EU i država JIE u borbi protiv globalnih bezbjednosnih prijetnji.

Sadašnja dramatična migrantska kriza predstavlja dosad nezabilježen izazov i sa humanitarnig i sa bezbjednosnog aspekta i iziskuje dijalog i dogovor kako bi se bolje zaštitile spoljne granice EU i znatno ublažio migracioni pritisak na države koje su njome pogođene", zaključeno je na sastanku sa kojeg je pozvano i na efikasna rješenja usmjerena prema rješavanju uzroka radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma koji utiču na sve države.

Sastanak u Zagrebu organizovali su predsjednici Hrvatske i Slovenije, Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor.

Bajden je kazao da su SAD čvrsto predane Dejtonskom sporazumu, kao i integraciji ove regije u institucionalne strukture Evrope.

“Granice EU treba da objedine zemlje ovog dijela Evrope. SAD su dodijelile više od 130 miliona dolara državama u regiji za pristupanje NATO-u. Vrata NATO-a ostaju širom otvorena. Hrvatska i Slovenije pokazale su da je to moguće”, kazao je Bajden.

Američki potpredsjednik je kazao da je privilegovan što učestvuje na samitu. “Osjećam se kao da slušam razgovor jedne porodice”, kazao je američki potpredsjednik, naglašavajući da je, poslije toliko sukoba, ovo veliki znak za ovu regiju. Naglašavajući da govori i u ime predjsednika Obame, Bajden je kazao da jedinstvena Evropa ne može biti takva bez Zapadnog Balkana.

“Najbolji način dostizanja sigurnosti, stabilnosti i blagostanja za zemlje ovog regiona je ulazak u EU i NATO”, kazao je Bajden.

Brdo – Brioni proces je ključan za pomirenje u cijeloj Evropi, poručio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

“Danas, 20 godina nakon Dejtona, zaključili smo da će euroatlantske integracije doprinijeti priključenju NATO-u zemalja JIE koje to žele. Budućnost zapadnog Balkana je unutar EU i ako ostanete predani proširenju EU-a, to je bitno za mir i stabilnost cijele regije”, kazao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za medije, na kojoj su se obratili i šefovi slovenačke i hrvatske države, Borut Pahor i Kolinda Grabar - Kitarović.

Grabar – Kitarović: Umjesto “Zapadni Balkan”, ovaj region treba zvati Jugoistočna Evropa

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović kazala je da će Brdo-Brioni process pomoći ostvarenju zajedničke strateške vizije Evrope.

Upozorila je da treba prestati s eksploatacijom termina Zapadni Balkan. “Iako je to tehnički termin, smatram da bi trebalo jasno da počnemo ovaj dio Evrope da oslovljavamo onako kakav on jeste - Jugoistočna Evropa, a ne zapadni Balkan”, istakla je Grabar – Kitarović.

Ona je navela nekoliko tačaka na koje se proces treba usredsrijediti - proširenje Unije sredstvo je transformacije država kandidatkinja, a predanost tom procesu, koji je i politički i tehnički, valja održati, regionalnim pitanjima treba se baviti konstruktivno i u duhu dobrosusjedskih odnosa. 

Pahor je kazao kako živimo u svijetu kome su potrebne dobre i podsticajne priče kao što je proces Brdo – Brioni.

“Upravo u vrijeme povećanih bezbjednosnih rizika, poručujemo - učinićemo sve kako bismo ojačali saradnju prema miru, bezbjednosti i blagostanju u svjetlu euroatoantskih integracija”, rekao je Pahor.

 "Hrvatska za stolom, Slovenija u čaši"

Nakon zajedničke fotografije, za visoke goste samita, Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor priredili su ručak pod motom 'Hrvatska za stolom, Slovenija u čaši”. Organizatori su time željeli da pošalju poruku da dvije susjedne zemlje, Hrvatska i Slovenija, uz organizaciju ovog skupa održavaju i dobre prijateljske odnose. Za istim stolom sjedjeli su srpski predsjednik Tomislav Nikolić i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, ali nijesu progovorili ni riječi. Zanimljiv detalj kamere su zabilježile prilikom dolaska predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u Zagreb i njegovog susreta s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Na jelovniku radnog ručka bio je rižoto sa škampima i tartufima, slijedila je čorba od bundeve, a za glavno jelo se služila riba sa začinskim biljem. Dezert je bio mus od kestena i čokolade, uz slovenačko dezertno vino Kraljevina. Uz ručak su se posluživali Šardone i Kaberne sovinjon.

 

Počasni gosti sastanka su američki potpredsjednik Džo Bajden, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i austrijski predsjednik Hajnc Fišer.

Nakon sedam godina ovo je prva posjeta nekog visokog američkog zvaničnika i okretanje njihovih interesovanja ka jugoistoku Evrope, prenosi HRT.

Bajden je sa suprugom u Zagreb stigao avionom Airforce 2. Po dolasku Bajden je novinarima u Zagrebu saopštio da je regija jugoistočne Evrope, od posebnog interesa za SAD posljednjih 25 godina.

"Za SAD i mene, ali govorim u ime američkog predsjednika, ova je regija u posljednjih 25 godina od posebnog značaja", kazao je drugi čovjek SAD-a.

Prema njegovim riječima, regionalna inicijativa Brdo - Brioni radi dobar posao, jer uspijeva u posljednjih pet godina okupiti sve čelnike kako bi razgovarali.

Veteran diplomatije, 73-godišnji Bajden je vrsni poznavalac jugoistočne Evrope. "Ovdje sam bio dok je još Tito bio živ, a potom Tuđman. Sad znate koliko sam star", našalio se Bajden.

Učesnici samita će raspravljati o stabilnosti jugoistočne Evrope, velikoj izbjegličkoj krizi, te sigurnosnim izazovima s kojima se susrijeće cijela Evropa nakon nedavnih napada u Parizu.

Na sastanku učestvuju i članovi predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, kosovska predsjednica Atifete Jahjaga i predsjednik Albanije Bujar Nishani.

Dolazak visokih gostiju u Zagreb prate izuzetno jake mjere bezbjednosti. Od utorka u 20.00 časova na snazi je posebna regulacija saobraćaja koja će trajati sve do večeras, a uključuje i višesatna zatvaranja pojedinih saobraćajnica u centru grada.

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније