Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 11. 2015. 16:24 >> 16:17

PEJOVIĆ U RIMU

Podrška Italije na putu ka EU i NATO-u

Italija snažno podržava članstvo Crne Gore u EU i NATO i nastaviće da pruža svu potrebnu podršku kako bi Crna Gora zauzela svoje mjesto u evropskoj i euroatlantskoj porodici država i naroda, saopšteno je tokom posjete državnog sekretara za evropske integracije i glavnog pregovarača ambasadora Aleksandra Andrije Pejovića Rimu.

Tom prilikom glavni pregovarač je imao sastanke s državnim sekretarom u Vladi Republike Italije Sandrom Gocijem, predsjednikom Odbora za evropske poslove u Gornjem domu italijanskog Parlamenta Vaninom Kitijem, generalnim direktorom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Italije Đuzepeom Marijom Bućinom Grimaldijem i direktoricom Agencije za kohezionu politiku i razvoj u Ministarstvu ekonomskog razvoja Italije Marijom Ludovikom Argo.

Kako je saopšteno iz MVPEI, Pejović je zahvalio na podršci koju Italija pruža Crnoj Gori u procesu pristupanja, kroz bilateralne i tehničke programe saradnje i upoznao sagovornike s ostvarenim rezultatima, tekućim i planiranim aktivnostima.

"Crna Gora je apsolutno posvećena ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa, što smo pokazali i dosadašnjim rezultatima i otvaranjem dvije trećine pregovaračkih poglavlja i što ćemo nastaviti da potvrđujemo kvalitetnim i odgovornim radom i ubuduće. Članstvo u EU je naš strategijski vanjskopolitički cilj do kojeg ćemo doći kvalitetnim unutrašnjim reformama i osiguranjem evropskog kvaliteta života prije formalnog pristupanja Uniji", istakao je ambasador Pejović.

U tom kontekstu, on je predstavio ključne aktivnosti u oblasti vladavine prava, ekonomskog upravljanja, unapređenja javne uprave i snaženja kapaciteta za preuzimanje obaveza iz budućeg članstva.

Sagovornici ambasadora Pejovića su pozdravili ostvarene rezultate u procesu pristupanja EU istakavši da Crna Gora ostaje najbolji primjer, kako u pogledu doprinosa regionalnoj saradnji, tako i u sprovođenju ukupnih reformi i napredovanju prema članstvu u EU.

"Na bazi ostvarenih rezultata je prenijeto i očekivanje da će Crna Gora u decembru dobiti pozivnicu za članstvo u NATO što će doprinijeti ukupnoj stabilnosti Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Tokom posjete Rimu, ambasador Pejović je održao predavanje na Univerzitetu La Sapijenca na temu: Integracija Crne Gore u Evropsku uniju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније