Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 11. 2015. 11:02 >> 12:14
4

VUJANOVIĆ SAOPŠTIO

Podrška SAD-a pomaže dobijanju poziva

Sjedinjene Američke Države (SAD), kao najmoćniji član Alijanse, iskazuju stav koji će pomoći da Crna Gora 1. decembra dobije poziv za NATO, poručio je predsjednik Filip Vujanović.

 

On je nakon završenog samita lidera procesa Brdo-Brioni rekao da je očigledno kako ta inicijativa postaje izuzetno važna i vrijedna, navodeći da je inicirala  Berlinski proces iz koga je već region dobio podršku EU za infrastrukturu i zajedničko korišćenje resursa.

“Ovaj sastanak u Zagrebu rekao bih , da ima najveću vrijednost dosadašnjih sastanaka Brdo-Brioni procesa i zaista imalo  je razloga da on bude vanredan. Imao je razlog i u gostima koji su tu bili i u toku ovog sastanka konačno i u potpisanoj zajedničkoj izjavi koja je dalje ohrabrila učešće EU prema regionu Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana. Iznad svega ,važno  je snažno uključenje SAD u podršku ovoj inicijativi”, kazao je Vujanović novinarima u Zagrebu.

Za Crnu Goru je, kako je dodao, to bio izuzetno važan sastanak.   

Potpredsjednik Bajden je saopštio u ime SAD najsnažniju podršku Crnoj Gori za članstvo u NATO-u. To je ponovljena podrška potpredsjednika Bajdena. Ja sam je čuo i od predsdjednika Obame kada sam bio u Njujorku. Izvjesno je da SAD kao najmoćniji član NATO alijanse iskazuje jedan stav koji će pomoći da prvoga decembra dobijemo poziv za NATO. Vidjeli ste da je i potpredsjednik Bajden saopštio vrlo jasne razloge, zbog kojih daje podršku Crnoj Gori za članstvo u NATO-u. Da je afirmisao vrijednost Crne Gore u ostvarenju standarda NATO-a za ovo vrijeme koje je Crna Gora posvetila NATO-u. Da je saopštio da Crna Gora treba da ima izuzetno uvažavanje za zaključene granične sporazume sa BiH i Kosovom. I istovremeno kroz ono što je djelovala , unutar Evropske Unije, ubrzanje procesa EU”, rekao je Vujanović.

Važno je, kako je ocijenio,  da smo je Crna Gora  dobila i podršku  od predsjednika Evropskog savjeta, Donalda Tuska.

“On (Tusk) je stav Brisela, ali istovremeno i  Poljske, pa i kroz podršku Brisela i država EU koje su članice NATO-a. Dakle nakon današnjeg dana možemo sa mnog više izvjesnosti da prognoziramo da će u narednih pet-šest dana, dakle prvoga decembra Crna Gora imati potvrdu onoga što je višegodišnji napor Crne Gore i strateška potreba da bude članica NATO-a”, dodao je predsjednik.

Vujanović je rekao da je samit bio prilika da se afirmiše i ubrzanje evropskh integracija .

“Od strane svih članica EU koji su bili ovdje, tu mislim i na predsjednika  Austrije. Snažnija podrška EU i dalja reafirmacija potrebe da se ubrza proces EU na individualnoj osnovi. Afirmisana potreba da imamo otvoreni dijalog o svim pitanjima, da jačamo svoje povjerenje i da rješavamo naše pitanje u bilateralnoj komunikaciji . Kao što vidite vrlo afirmisana potreba da iskoristimo svoje resurse, posebno u energetskom sektoru. Ja sam iskazao puno vrednovanje energetskog sektora Crne Gore, Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope i dao pozitivne primjere crnogorskog tretmana otvorene politike u energetskom sektoru u privlačenju investitora i obavezivanju da iskoristimo bogate resurse Crne Gore, nudeći ih prije svega našim partnerima u EU i SAD”.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније