Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 11. 2015. 12:25 >> 08:26
6

NA DAN NEZAVISNOSTI

Moguć dolazak Kećijanga u CG

Kineski premijer Li Kećijang najavio je da bi na proslavu desetogodišnjice nezavisnosti mogao posjetiti Crnu Goru. To je saopštio premijeru Milu Đukanoviću tokom susreta u Pekingu. Đukanović je Kećijangu najavio projekte koje će Crna Gora kandidovati kineskim investitorima, među kojima su izgradnja Luke Bar i iskorišćavanje hidro potencijala naše zemlje. Premijer je sa ostalim šefovima vlada država Centralne i Istočne Evrope imao susret i sa kineskim predsjednikom, Si Đinpingom.

 

Iako najmnogoljudnija država na svijetu, Kina u našoj, kako je naglasio Kećijang, maloj ali zemlji velikih ambicija, vidi iskrenog prijatelja.

“Zato ćemo na Pekinškom univerzitetu u bliskoj budućnosti otvoriti katedru za crnogorski jezik”, naveo je Kećijang.

On je podsjetio da projekat vijeka auto-put Bar-Boljare Crna Gora realizuje sa kineskim kompanijama.

Đukanović se, kako je istakao tokom razgovora, nada da je to samo početak plodne saradnje.

On je ukazao na mogućnosti dalje saradnje u oblasti infrastrukture, ne samo kroz realizaciju projekta Jadransko-jonske autoceste koja može predstavljati i dobar program za povezivanje kapaciteta koje nudi Berlinski proces prema zemljama zapadnog Balkana i programa 16 plus jedan, čiji je inicijator Kina, nego i na veliku zainteresovanost za razvoj kapaciteta Luke Bar.

“U okviru projekta jedan pojas - jedan put koji Kina razvija, poseban podprojekat su pomorske luke. Kroz učešće na Samitu čuli smo interes Kine da razvija saradnju sa lukama na Jadranu, Baltiku i na Crnom moru, ukazali smo na mogućnosti koje na tom planu nudi dogradnja i razvoj kapaciteta Luke Bar i na naš interes da u okviru tog projekta realizujemo i podprojekat industrijske zone koji bi bio od velike koristi daljem industrijskom, prije svega tehnološkom razvoju Crne Gore”, precizirao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, kao nova mogućnost za saradnju sa kineskim partnerima otvara se energetika.

“Vodno  bogatstvo Crne Gore jeste  veliko, ali malo iskorišćeno”, naveo je Đukanović.

On je dodao da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti turizma.

“Crna Gora će u narednom periodu  poraditi na pojednostavljivanju procedura za lakši dolazak kineskih tursta u nasu zemlju”, poručio je Đukanović.

On je, nakon Samita 16 + jedan i razgovora sa najvišim državnim rukovodstvom Kine, kazao da se zajedno sa drugima u regionu i Evropi radi na aranžiranju paketa ponude kineskim turistima, koji bi u okviru svog desetodnevnog ili dvonedjeljnog boravka u Evropi mogli posjetiti region i Crnu Goru.

“To je nešto što je jako zanimljivo, jer u okviru projekcije turističkog razvoja leže ozbiljni kapaciteti za unaprijeđenje turističkog prometa i za dalji doprinos turističkog proizvoda rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Crnoj Gori”, naveo je Đukanović.

Na ovogodišnjem Samitu, koji se prvi put održava u Pekingu, usvojen je dokument srednjoročne agende saradnje u okviru ovog mehanizma i Sudžou smjernice, kojima se preciziraju pravci saradnje do narednog Samita, koji će biti u Letoniji.

“Taj mehanizam je donio novi kvalitet u saradnji Kine sa regionom centralne i jugoistočne Evrope. Pored toga, donio je unaprjeđenje saradnje svake zemlje iz tog regiona pojedinačno sa Kinom i bolju saradnju među zemljama regiona, u povodu našeg programa saradnje sa Kinom i napokon donio je i jedan novi kvalitet u ukupnoj saradnji između Kine i Evrope”, ocijenio je Đukanović.

Jelena Otašević, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније