Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

26. 11. 2015. 19:25   >>  19:13

LUKŠIĆ PORUČIO

Regionalna saradnja ostaje ključni prioritet

Crna Gora snažno podržava sve aktivnosti Unije za Mediteran (UzM), a regionalna saradnja ostaje njen ključni prioritet, poručio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija na konferenciji koja je danas održana u Barseloni.

Ministarskom konferencijom UzM predsjedavali su ministar vanjskih poslova Španije Hose Manuel Garsija Margaljo, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosna pitanja Federika Mogerini i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i iseljeništva Hašemitskog Kraljevstva Jordana Naser Judeh.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, tokom konferencije je razmotren dosadašnji napredak UzM za period od 2012, kada su EU i Jordan preuzeli predsjedavanje Unijom, a u fokusu razgovora bili su aktuelni izazovi sa kojima se suočava evro-mediteranski region sa ciljem da se ojača i unaprijedi partnerstvo i saradnja.

Lukšić je kazao da Crna Gora, kao mediteranska zemlja, snažno podržava sve aktivnosti UzM, ukazavši na značaj regionalnih aktivnosti u okviru Unije, naročito u kontekstu brojnih izazova s kojima se suočava region.

„Upravo zato regionalna suradnja ostaje naš ključni prioritet, a udruženim naporima kroz konkretne projekte, intenziviranje dijaloga i razmjenu znanja i iskustva, možemo odgovoriti na sve probleme za dobrobit cijelog regiona“, kazao je Lukšić.

On je podsjetio i na dvadesetogodišnjicu potpisivanja Barselonske deklaracije, i ocijenio da je upravo taj jubilej najbolji pokazatelj veoma intezivne i sadržajne saradnje u pravcu kontinuiranog ekonomskog, socijalnog, kulturnog ali i bezbjednosnog razvoja svih zemalja evro-mediteranske regije.

"U tom smislu, pozdravio je i nedavno usvajanje Deklaracije o plavoj ekonomiji, koja sadrži pregled ključnih strateških dokumenata i inicijativa na Mediteranu u cilju jačanja i promocije politike plave ekonomije i daje značajan doprinos izgradnji partnerstava između regionalnih činilaca relevantnih u kontekstu sprovođenja politike zaštite životne sredine i pomorstva na Mediteranu", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Lukšić, u kontekstu aktelnih prijetnji globalnom miru i sigurnosti, ukazao i na ulogu i važnost medijacije, istakavši da je Crna Gora članica Grupe prijatelja medijacije, i da učestvuje u radu Inicijative za medijaciju u regionu Mediterana, u okviru koje naredne godine želi da bude domaćin godišnje konferencije.

Na marginama konferencije, Lukšić je imao kraće susrete sa Margaljom, Mogerini, kao i sa slovačkim kolegom Miroslavom Lajčakom, državnim sekretarom francuskog Ministarstva vanjskih posova Arlemom Dezirom i drugim zvaničnicima iz regiona.

"Tokom razgovora su razmijenjena mišljenja o aktuelnim izazovima, integraciji u EU i NATO naročito u kontekstu decembarske odluke o pozivu za članstvo u Sjeveroatlantskom savezu, kao i modalitetima daljeg jačanja bilateralne i regionalne saradnje", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније