Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 11. 2015. 14:29   >>  16:35

PEJOVIĆ U SKOPLJU

CG održala kontinuitet u sprovođenju reformi

Izvještaji Evropske komisije su od izuzetnog značaja za sve države u procesu pristupanja jer su pokazatelj ostvarenih jednogodišnjih rezultata i, što je još važnije, daju jasne smjernice za kvalitetno i uspješno djelovanje u narednom periodu, kazao je državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović na regionalnoj konferenciji "Zapadni Balkan i pristupne reforme" u Skoplju.

"Kad je riječ o Izvještaju za Crnu Goru, glavni pregovarač je istakao da je ključni napredak ostvaren u dijelu ispunjavanja političkih kriterijuma, ali takođe i u oblasti ekonomske reforme i konsolidacije javnih finansija, čime je Crna Gora napravila značajan iskorak u ispunjavanju ekonomskih kriterijuma za pristupanje EU. U pogledu preuzimanja obaveza iz članstva u 33 poglavlja, ambasador Pejović je podsjetio da je trinaest poglavlja ocijenjeno bolje u odnosu na prethodnu godinu, dok se u sedamnaest nastavilo s istim napretkom", navodi se u saopštenju Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija.

Pejović je naglasio da je Crna Gora držala kontinuitet u sprovođenju reformi i napredovanju prema članstvu u EU, što potvrđuje i činjenica da smo u periodu između dva izvještaja Evropske komisije otvorili pregovore u osam poglavlja pravne tekovine i ispunili početna mjerila u dodatnih šest poglavlja.

Na konferenciji je, takođe, bilo riječi o novoj metodologiji izvještavanja koja obuhvata procjenu napretka u oblastima pravosuđa, slobode izražavanja, borbe protiv korupcije, borbe protiv organizovanog kriminala, javne uprave, kao i u poglavljima javnih nabavki, statistike i finansijske kontrole. 

"Ambasador Pejović je iznio uvjerenje da nova metodologija, kroz pružanje detaljnijeg uvida i poređenjem napretka u konkretnim oblastima, ima za cilj unapređenje regionalne saradnje u tim oblastima. On je naveo da takav pristup EK slijedi pozitivan primjer regionalne saradnje u Berlinskom procesu", saopšteno je iz MVPEI.

Na konferenciji su učestvovali i potpredsjednik Vlade Makedonije za evropska pitanja Fatmir Besimi, zamjenik ministra za evropske integracije Kosova Ramadan Iljazi, zamjenik ministara za evropske integracije Albanije Gentijan Elezi, direktorica Kancelarije za evropske integracije Srbije Ksenija Milenković i pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine Darija Ramljak.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније