Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 05. 2013. 09:00 >> 14:12

POGLAVLJE 23

EK: Daleko ste od zrelog plana

Evropska komisija zatražila je u komentarima na nacrt akcionog plana Crne Gore za poglavlje 23, koje se odnosi na borbu protiv korupcije, da se tekst napiše ponovo, ocjenjujući da je njegov kvalitet daleko od zrelog, piše „Dan“.

 

Prema komentarima na nacrt akcionog plana za poglavlje 23 o korupciji, većina mjera koje predlaže Vlada formulisana je na „veoma uopšten i neodređen način”.

„Dio o borbi protiv korupcije treba ozbiljno iznova napisati. Kvalitet ovog Akcionog plana je daleko zrelog, kako u pogledu metodologije, tako i u pogledu sadržaja. Iz izvještaja i komentara eksperata TAIEH (Projekat EK o pravnoj saradnji) je očigledno da bi mnoge njihove preporuke, uključujući one vezane za metodologiju, znatno poboljšale dokument da su bile primijenjene. Pažnja uopšte nije posvećena najmanje polovini preporuka iz izvještaja o skriningu, ili je to učinjeno djelimično i nedovoljno“, smatra Evropska komisija, izvršno tijelo Evropske unije.

Dan piše da u komentarima stoji da je „većina mjera formulisana na veoma uopšten i neodređen način“, te da većini njih nedostaje raščlanjivanje na podmjere koje bi bile date uz pravilan redosled izvršavanja.

Pregovaračka poglavlja 23 i 24 odnose se na pravosuđe, osnovna prava, i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ona su centralna u pregovorima sa EU, a da bi bila otvorena, potrebno je napraviti akcione planove. Nacrt je završen, i Evropska komisija je dala komentar. Predlog bi u Brisel na ocjenu trebalo da bude poslat do kraja maja, što su najavili iz Vlade.

Evropska komisija u komentarima ocjenjuje da je rok za završetak ustavnih promjena, a to je četvrti kvartal 2013. godine, suviše daleko.

Posebno je važan stav Evropske komisije o položaju parlamenta u borbi protiv korupcije i ulozi Uprave za antikorupcijsku inicijativu s tim u vezi.

Evropska komisija kritikovala je crnogorsku vladu što u akcionom planu za poglavlje 24 nema pominjanja ključnog fokusa kada je šverc droge u pitanju, a to je, kako se navodi, Luka Bar.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније