Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 11. 2015. 16:41   >>  30. 11. 2015. 08:35 11

LUKŠIĆ PORUČIO

Čekamo dobre vijesti iz NATO-a

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić uvjeren je da je Crna Gora na dobrom putu da za dva dana dobije pozivnicu za NATO.

"U samom smo finišu. Ministarski sastanak će biti za dva dana i vjerujem da smo na dobrom putu da će i u susret tom sastanku konsenzus biti postignut. Ipak zagovornik sam one sportske da je kraj kad sudija svira kraj, ali vjerujem da smo prvo mi jako puno uradili da ova godina intezivnih razgovora nije bila izgubljena, naprotiv, da je ona ojačala crnogorsku perspektivu za članstvo, ali sa druge strane i da su medju članicama NATO-a sazreli uslovi da se dođe do konsenzusa i pozove Crna Gora. Vjerujem da treba da čekamo dobre vijesti za koji dan", rekao je Lukšić gostujući u emisiji Živa istina.

Na pitanje da li to znači da je Francuska prelomila, Lukšić kaže da je procedura  u toku.

"Tokom sjutrašnjeg dana ambasadori bi trebalo da još jednom sagledaju to pitanje i generalno kada je odnos prema svim aspirantima da zauzmu stav. I nadam se da onda ministarski sastanak onda samo može biti formalnosti. Međutim, nikad se ne zna, 28 zemalja je članica, imaju podjedanko pravo da neko pitanje otvore, traže diskusiju i od toga će zavisiti kako će proteći narednih nekoliko dana. Ali još jednom mislim da smo na dobrom putu i da možemo da se nadamo dobrim vijestima", kazao je Lukšić, , prenosi Radio Antena M.

Šef crnogorske diplomatije kaže da nema informacija o tome je li u razgovorima predsjednika Francuske i Rusije, Fransoa Olanda i Vladimira Putina bilo govora o Crnoj Gori. Na pitanje je li iznenađen rekacijama Rusije posljednjih dana Lukšić podsjeća da je i u slučaju Hrvatske i Albanije, Rusija stavljala do znanja da joj se ne dopada proširenje NATO-a.

"Takođe i u slučaju svih drugih faza proširenja od 99. pa dalje. Tonalitet je bio drugačiji, nije bio toliko oštar jezik prije koju godinu kada su naši susjedi ulazili ali sticaj okolnosti i kontekst je danas drugačiji. Kada je Crna Gora posrijedi, ono što treba imati u vidu jeste aktuleni kontekst a to je da smo mi u slučaju krize u Ukrajini se pridružili stavovima EU, takođe i uveli restriktivne mjere prema Rusiji, što je podrazumijevalo vjerovatno i nešto oštriju retoriku sa druge strane", zaključio je Lukšić.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније