Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 12. 2015. 08:16 >> 08:03
7

MARKOVIĆ SAOPŠTIO

Prvo NATO, pa konačno otvaranje karata

Dan uoči odluke ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, potpredsjednik Vlade Duško Marković smatra da su šanse za dobijanje poziva za članstvo u Alijansi realne, i da će na unutrašnjem planu to dovesti do relaksacije naše političke stvarnosti od jedne teme koja je bila povod za polarizaciju društva.

 

„Pozivnica se najavljuje sa najviših međunarodnih adresa, tako da su realna naša očekivanja da će ona 2. decembra biti i ozvaničena. Istorijski, Crna Gora će prvi put u istoriji biti članica međunarodne organizacije najrazvijenih zemalja svijeta. Nisam pristalica paradigme Istok-Zapad, ali ako je Balkan označen kao mjesto nestabilnosti, između ostalog, i zato što kroz njega prolazi ta „linija razdvajanja", onda je Crna Gora, u tom smislu, riješila svoju dilemu“, kazao je Marković u intervjuu Dnevnim novinama.

On je istakao da ulazak Crne Gore u NATO ne znači „rušenje mostova iza sebe", naprotiv.

Nakon što Crna Gora, kako je rekao, ostvari taj ključni multilateralni cilj, država će nastaviti da njeguje tradicionalne prijateljske odnose, pa će u vrhu naših bilateralnih prioriteta biti saradnja sa Ruskom Federacijom.

Marković je naglasio da se ulaskom u NATO obezbjeđuju pretpostavke za ono što se zove „siguran investicioni ambijent".

„Neko je rekao da je Crna Gora u prošlosti proizvodila najviše istorije po metru kvadratnom. Rekao bih da je sada vrijeme da povećamo bruto društveni proizvod po glavi stanovnika. Za to nam treba sigurnost, a u današnjem vremenu, nje nema bez kolektivnog sistema bezbjednosti“, naveo je on.

Na pitanje da li očekuje da će protivnici NATO-a u Crnoj Gori biti mirni, ili se mogu očekivati nove nemiri  Marković je odgovorio da očekuje izraze neslaganja sa opredjeljenjem za članstvo u NATO, ali ne očekuje manifestacije protivljena poput onih „koje smo imali priliku da gledamo proteklih mjeseci.“

„Taj talas se 24. oktobra razbio o stijene nepokolebljivog opredjeljenja legitimnih i legalnih, demokratski izabranih vlasti da čuvaju javni red, mir i ustavni poredak“, naveo je on.

Marković je kazao i da su politički zahtjevi Demokratskog fronta nesrazmjerni njihovoj političkoj snazi.

„U odsustvu bilo kakvog zajedničkog imenitelja osim rušenja vlasti, činioci ove koalicije, umjesto da se iznutra konsoliduju, izaberu lidera i pripreme politički program sa pozitivnim porukama, konstatno šalju negativne poruke: NE u parlament, NE u NATO, evo sada i najave NE na izbore. Pritom ne čuju NE koje se njima upućuje: prvo od bivšeg lidera, nakon toga od ostalih djelova opozicije uoči protesta, zatim od samih građana koji se nijesu odazvali u očekivanom broju, potom od Države koja im je rekla NE 24. oktobra, i na kraju od Evropske komisije u Izvještaju o napretku, koja je jasno rekla NE vaninstitucionalnoj političkoj borbi. No, imajmo još malo strpljenja: na pragu smo redovne izborne godine, kada će se konačno otvoriti pasijans crnogorske političke scene“, zaključio je potpredsjednik Vlade.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније