Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me

02. 12. 2015. 12:19   >>  14:21 24

ĐUKANOVIĆ O POZIVNICI

Uspjeh cijele zemlje

Pozivnica u NATO rezultat je ozbiljnog rada na ostvarivanju strateških ciljeva državne politike – punopravnog članstva u NATO i EU. Ovo je kruna dugogodišnjih državnih napora i procesa sveobuhvatnih reformi započetih 2006. godine, poručio je premijer Milo Đukanović na svečanosti u Vili Gorica.

 

"Tačno prije devet godina prijemom u Partnerstvo za mir krenuli smo na ovaj put. Danas imamo pravo na ponos što smo za relativno kratko vrijeme zavrijedili povjerenje partnera i dobili poziv za članstvo. Veoma smo zadovoljni što je Alijansa pravilno vrednovala naše napore. Zahvalni smo državama članicama i administraciji NATO za dragocjenu pomoć i podršku svih ovih godina. Posebnu zahvalnost dugujemo članovima diplomatskog kora u Podgorici. Ovo je naš zajednički uspjeh", kazao je Đukanović.

Premijer je zahvalio predstavnicima političkih partija, nevladinom sektora, medijima, biznis i akademskoj zajednici.

"Svima koji učestvuju u opštem društvenom dijalogu, i doprinose argumentovanoj raspravi o svim aspektima našeg članstva u NATO. To je pitanje od nacionalnog interesa. Jer, u Alijansu ulazi cijelo društvo, ne samo Vlada, ili bilo koja partija. Zato je ovo uspjeh cijele Crne Gore. Svakog našeg građanina, svih koji žele modernu, demokratsku, prosperitetnu Crnu Goru kao dio savremenih evropskih i globalnih tokova.
Poziv Crnoj Gori je veliki dan i za Zapadni Balkan", naglasio je Đukanović.

On vjeruje da će poziv biti vjetar u jedra reformskim i integracionim procesima u okruženju.

"Članstvo naše zemlje u NATO predstavljaće snažan doprinos regionalnoj stabilnosti i bezbjednosti. Svi naši susjedi, bez obzira na njihov odnos prema NATO, imaju interes da Balkan bude stabilniji i bezbjedniji. To je preduslov i garancija bržeg ekonomskog i demokratskog razvoja. I evropske perspektive regiona. Koristim priliku da zahvalim i svim susjednim zemljama na podršci u ovom procesu", kazao je premijer.

Ovo je, kaže Đukanović, važan događaj i za NATO.

"Pozivom našoj zemlji potvrđen je kredibilitet politike otvorenih vrata, i snaga i vizija Alijanse. Prvi put nakon šest godina jedna država je pozvana u članstvo. Poziv Crnoj Gori pamtiće se i po presedanu što je odluka po prvi put donijeta na ministarskom nivou, između dva samita", ističe premijer.

Svjesni smo, kaže Đukanović, da je pred nama još jedan dio puta do punopravnog članstva u Alijansi.

"Ali sam siguran da ćemo ga preći kvalitetno i brzo, kao što smo ispunjavali i dosadašnje obaveze. Time ćemo podstaći i sve države članice da bez zastoja obave proces ratifikacije članstva Crne Gore. Poziv ne doživljavamo samo kao priznanje, već i kao snažan impuls za dalji rad na reformama. Do članstva, i nakon toga. To objektivno znači i kvalitetniji pristup ispunjavanju obaveza u procesu pregovora za članstvo u EU. Vladavina prava i izgradnja demokratskih, efikasnih institucija su vezivno tkivo procesa integracije u NATO i EU", naglasio je Đukanović.

Premijer je uvjeren da ćemo odgovornim odnosom prema reformama u pretpristupnim pregovorima daljim jačanjem vladavine prava, kao i podizanjem podrške javnosti članstvu u NATO, obezbijediti mjesto Crnoj Gori u svojstvu posmatrača za stolom Alijanse već na sljedećem samitu u Varšavi.

"To bi bilo i simboličko priznanje za progres ostvaren tokom prve decenije od obnove naše državnosti. I danas kada slavimo, mi mislimo na sjutrašnji dan, na obaveze koje ne mogu da čekaju. To i jeste formula svih naših uspjeha", zaključio je Đukanović.

                                          

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније