Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 12. 2015. 14:27   >>  14:14 2

VUJOVIĆ SIGURAN

"Transformacija protesta odgovara DPS-u"

Proces pregovora političkih partija za pripremu fer i slobodnih izbora mogao bi velikim dijelom biti narušen ako bi se dosadašnji protesti Demokratskog front (DF) transformisali u anti-NATO kampanju, ocijenio je politički analitičar Zlatko Vujović. On smatra da bi, ukoliko bi protesti bili transformisani, to vjerovatno uticalo da mišljenja opozicionih partija budu značajno podijeljena i da opozicija ne bude jedinstvena u stavovima koji se odnose na ispunjavanje određenih uslova za unaprijeđenje okruženja za održavanje izbora.

Vujović je ocijenio da bi transformacija protesta DF-a u skupove protiv NATO-a dodatno polarizovala političku scenu, što odgovara Demokratskoj partiji socijalista (DPS) kao političkom subjektu koji se predstavlja kao branilac perspektive Crne Gore u Alijansi.

„DPS se postavlja kao ključni branilac perspektive Crne Gore u NATO-u koja je sad veoma izvjesna i kao politički magnet za sve manje partije koje nijesu spremne da dovedu u pitanje članstvo države u Alijansi“, rekao je Vujović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, potezi najvećeg dijela DF-a da dosadašnja kampanju transformišu u anti-NATO, mogu ojačati poziciju tog saveza.

„Ali ne kao političke strukture koja bi mogla da povrati podršku birača koju je taj savez imao, iako mogu da drže taj blok iznad deset odsto podrške, odnosno pozicionorati ga kao okosnicu nekog novog bloka koji bi okupio anti-NATO snage“, ocijenio je Vujović.

Odnos DPS-SDP uveliko opredijeljen ličnim relacijama

Upitan da li eventualno formiranje anti-NATO koalicije može uticati ponovo na približavanje DPS-a i Socijaldemokratse partije (SDP), Vujović je ocijenio da je odnos te dvije partije velikim dijelom opredijeljen ličnim relacijama, a ne programskim razlikama.

On je rekao da je zbog toga svaka procjena na tom planu prilično nezahvalna, jer najmanje zavisi od programskih sličnosti, a najviše od toga da li mogu lične odnose na neki način da kanališu. 

“Ipak, ishod izbora će otvoriti prostor za novu kombinatoriku. Do izbora mogući su eventualni taktički ustupci sa jedne ili druge strane. Čini se da sadašnja situacija popravlja i jednoj i drugoj partiji rejting stoga bi bilo čudno da eventualnim ublažavanjem antagonizama opredijele se da štete svojim pozicijama među biračima.“, smatra Vujović.

Prema njegovim riječima, ima više partija koje su u toj zoni, uslovno rečeno, političkog kretanja, a SDP je svakako jedna od njih.

Teško očekivati da neko ko ima većinu, na kraju mandata prihvati tehničku Vladu

On je, komentarišući početak razgovora koje je inicirao predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, kazao da je veoma teško za očekivati da se premijer Milo Đukanović, kao neko ko ima kontrolu nad izvršnom vlašću, na kraju mandata odluči za formiranje tehničke vlade.

Na taj način bi se, smatra Vujović, jednim dijelom i umanjili efekti jednog izuzetno dobrog rezultata, a to je pozivnica za članstvo u NATO.

“DPS ali i DF će uložiti veliki napor da se ovi izbori pretvore, po karakteru kampanje, u “referendum” o članstvo u NATO. To bi i jednom i drugom političkom bloku olakšalo kampanju te povećalo šanse za bolji izborni rezultat”, kazao je Vujović.

SDP bi ostao bez pristupa državnim resursima, a imao bi ko da ih zamijeni

Ono što bi moglo biti jedan od realnih scenarija jeste, smatra on, da SDP otkaže podršku Vladi.

„No, u tom slučaju SDP bi ostao bez pristupa državnim resursima. Takav potez u ovom trenutku bi bio previše bolan za ovu partiju. Međutim, čak i da SDP otkaže podršku Vladi pitanje je da li bi automatski došlo do njenog pada, odnosno, ono što u ovom trenutku nije potpuno jasno je da li bi Vlada i bez SDP-a mogla da zadrži podršku apsolutne većine“, rekao je Vujović. 

On smatra da bi vjerovatno u tom slučaju pozicije SDP-a popunili predstavnici jedne druge, sada opozicione partije.

Njemu se, kako je ocijenio, čini da će najveći dio razgovora lidera parlamentarnih stranaka biti vezan za kupovinu vremena, a da će malo biti rezultata samog tog procesa.

Zvanični zahtjev međunarodne zajednice "omekšao" bi i jedne i druge

„Da li će svi akteri učestvovati u njemu ili ne to je prilično upitno, zavisi prije svega od toga kad se mogu očekivati izbori. Ukoliko izbori budu na rano proljeće, vjerovatno da će svi akteri biti fokusirani najvećim dijelom na samu kampanju i manje spremni za određene pregovore ili ustupke“, rekao je Vujović. 

On je kazao da dijelu aktera odgovara da se proces odugovlači, a da im i blizina izbora ide u prilog.

Sve je to, kako je kazao, relativno i zavisi, prije svega, od uticaja međunarodne zajednice.

„Ukoliko međunarodna zajednica bude poslala zvanični zahtjev, prije svega zvanični Vašington i Brisel, da traže da određeni uslovi budu ispunjeni, onda je za očekivati i omekšavanje stava vladajuće partije i eventualno određene ustupke opozicije“, zaključio je Vujović.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније