Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 05. 2013. 08:35 >> 10:21
5

MOGUĆI NOVI PROTESTI

Lekić: Široki front vodi u promjene

Lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić kazao je da će poslanici tog opozicionog saveza nastaviti sa bojkotom parlamenta. On je „Vijestima“ saopštio da DF neće insistirati da iz parlamenta izađu i ostale opozicione stranke koje su ga podržale na predsjedničkim izborima.

 

 Lekić je istakao da činjenica da se većina građana Crne Gore nakon izbora osjeća prevareno i pokradeno obavezuje savez na čijem je čelu da nastavi sa bojkotom.

"Ta činjenica nas obavezuje na reakcije koje su, uzgred, sasvim legitimne. Nemamo pravo na ponašanje koje treba da proizvede utisak da se ništa nije dogodilo. Zbog ozbiljnosti trenutka moramo primamo sačekati ishode zahtijeva sa protesta, jer će oni dobrim dijelom uticati na dalje odluke DF-a", kazao je Lekić.

On nije isključio mogućnost ponovnog okupljanja ispred zgrade Predsjedništva, navodeći  da će njihovo dalje održavanje zavisiti od političkih dinamika koje dolaze.

Lekić  je, komentarišući pozive evropskih zvaničnika poslanicima DF-a da se vrate u skupštinske klupe i njihova upozorenja da niko u EU ne podržava napuštanje institucija, kazao da bi volio da u njihovim izjavama i porukama čuje odmjereni glas evropske demokratske tradicije.

Na pitanje hoće li se poslanici DF-a vratiti u parlament kada se bude raspravaljalo o pokretanju parlamentarne istrage u vezi sa aferom "Snimak", Lekić je kazao da je istragu trebalo pokrenuti prije predsjedničkih izbora.

On smatra da je formiranje širokog opozicionog i građanskog fronta formula koja vodi progresivnim promjenama. Kazao je i da je cijela opozicija trebalo da bojkotuje premijerski sat.

"Nedavni demokratski, kulturni, civilizovani protest u Podgorici koji je pod različitim zastavama okupio veliki broj građana, suvereniste, unioniste, veliki broj mladih, građane razlitih političkih opcija bio je lijepa, ohrabrujuća slika jedinstva naše zemlje sa porukom neophodnosti promjena u Crnoj Gori", kazao je Lekić i dodao da je građane okupila izborna krađa i da je na skupu poručeno da više nikada ne bude takvog povoda za okupljanje u Crnoj Gori. On je naglasio i da nije problem da li će ući u predsjedničku kancelariju jer se kanđiđivao iz osjećaja dužnosti, a ne "fanatične lične ambicije da se popne na tako odgovorno mjesto".

„Suštinski problem je da je na izborima pokradena pobjeda kandidata nezavisne i opozicione javnosti koji je odlučno težio da bude čuvar ustava i zakona, da doprinese dekriminalizaciji crnogorskog društva, da vrati autonomnost i dostojanstvo funkciji predsjednika države konačno, da oslobodi od korumpiranih grupa jednu zarobljenu državnu instituciju", kazao je on.

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније