Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 12. 2015. 17:06 >> 20:42
120

PROTEST PROTIV NATO-A

Mandić: Referendum ili mogući sukobi

Protest protiv učlanjenja Crne Gore u NATO, desetak dana nakon što je Alijansa uputila pozivnicu našoj državi, održava se večeras u Podgorici. Na protestu koji organizuju Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija okupilo se, po policijskim procjenama, oko 800 građana iz svih crnogorskih gradova. Okupljeni nose uglavnom zastave Srbije i Nove srpske demokratije. Nakon što su im se obratili organizatori protesta, okupljeni su prošetali Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog. Skup je protekao mirno i završen je čitanjem izvoda iz testamenta Svetog Petra Cetinjskog. Na ulicama u centru grada bile su prisutne veće policijske snage, javlja reporter Portala RTCG.

Lider NOVE Andrija Mandić je poručio okupljenima da nije prihvatljivo da, nakon svega, Crna Gora uđe u NATO.

"Ovo je prvo okupljanje, a biće ih više do organizovanja referenduma o članstvu. Ako se na prevaru, u Skupštini ili neđe drugo donese odluka o NATO-u, Crna Gora će biti na ivici građanskog sukoba. Što ne bismo željeli, ali vidimo Ukrajinu danas, siromaštvo u Rumuniji i Bugarskoj", poručio je Mandić.

Bivši predsjednik Crne Gore i premijer SRJ Momir Bulatović kazao je da je na skup došao kao zabrinuti građanin.

"Ne smiju građani da ćute pred pozivom u NATO, koji je 1999 napao Jugoslaviju. Bombe su padale i na Crnu Goru, ne samo Murino, već i na primorje, Podgoricu, Danilovgrad. Ne moze jedno izvinjenje to da obriše", kazao je Bulatović.

Bulatović je kazao da se obraća i onima koji ne dijele njihova uvjerenja.

"Morate da prihvatite da mi postojimo, kao što mi vas prihvatamo. Molim da svi sjednemo i uvažimo jedne druge. Nije bitno da li smo većina, ali je bitna pružena ruka. Nijedan napredak Crna Gora nije napravila da bi bila u NATO-u, koji nas je zvao da bi bilo više vojnika protiv Rusije", rekao je Bulatović i poručio da su ga na skup dovele sjene poginulih vojnika, policajaca i civila na Kosovu.      

 

Predsjednik DNP-a Milan Knežević kaže da je upućivanje NATO pozivnice Crnoj Gori nastavak bombardovanja iz 1999.

"Milo Đukanović će preuzeti odgovornost da u slučaju rata šalje Crnogorce i Srbe na majku Rusiju. Ne želimo više ratova, ali ako zarate NATO i Rusija bićemo dje su bili Petrovići. Đukanović je zabio nož u leđa svakom Crnogorcu i Srbinu priznavanjem Kosova, koje je srpski Jerusalim. I kad tad vratićemo se tamo kao Jevreji", poručio je Knežević.

On je kazao da "članstvo Crne Gore u NATO-u nije moguće bez referenduma, ili su u suprotnom mogući građanski sukobi".

Predsjednik Radničke partije Janko Vučinić poručio je da je "NATO čudovište koje se hrani na nesreći i krvi pokorenih naroda".

"Svjetski razbojnici pozvali su domaće da im se pridruže, to je pozivnica za NATO. Laž da je postignut napredak u demokratizaciji društva. Dok je nas živih, nije mjesto Crne Gore u NATO-u, kazao je Vučinić.

On je ocijenio da se jedino može organizovati referendum o članstvu u NATO-u.

"Sve ostalo je okupacija i onda će se ponoviti istorija i ustanak naroda, pa i sa oružjem", naveo je Vučinić.

Predsjednik Pokreta za Pljevlja Novica Stanić poručio je da Pljevlja nije bombardovao NATO, nego Vlada Crne Gore.

"Na zli put režim je krenuo 2006. kada je silom odvojio Crnu Goru od Srbije. Proglasili su počasnim građaninom onoga ko je odgovoran za prodaju srpskih organa, a uveli su  i sankcije Rusiji bez koje ne bi bilo Crne Gore. Ne u NATO, živjela Rusija", kazao je Stanić.

Vojo Vuletić iz Partije penzionera je pozvao okupljene da se suprostave Vladi Mila Đukanovića i da traže prelaznu vladu, fer izbore i referendum o ulasku Crne Gore u NATO.

Demonstrantima se obratio i  Ljubo Komatina, kome je otac ubijen u Murinu tokom bombardovanja 1999. godine.

Okupljeni kliču predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i "Kosovo je srce Srbije". Takođe, okupljeni su imitirali zvuke sirena za vazdušnu opasnost.

Na protestu su se pojavili i pripadnici Srbadije barske koji su bacali petarde šetajući Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog.

Kako nezvanično iz MUP-a saznaje Portal RTCG, oko 180 osoba sa sjevera Crne Gore je krenulo ka Podgorici, kako bi prisustvovalo protestu. Iz primorskih opština je put Glavnog grada krenulo 108 lica, a iz Nikšića 350 osoba.

Iz Bijelog Polja  je krenulo 67 lica, od čega 50 organizovano, iz Berana autobus s tridesetak osoba, jedan kombi sa osam i tri vozila s devet ljudi, dok je iz Pljevalja krenulo oko 20 lica u šest privatnih vozila.

Kako saznaje naš Portal, iz Kolašina je krenulo 35 ljudi, iz Murina osam, a iz Žabljaka sedam. Petnaestak Novljana je takođe krenulo ka Podgorici.

Iz primorskih opština, na protest je krenulo 70 osoba iz Bara, 18 iz Herceg Novog, po 6 iz Tivta i Budve, 5 iz Ulcinja i 3 iz Kotora.

Protest organizuje Nova srpska demokratija, jedna od članica Demokratskog fronta, koja se protivi ulasku Crne Gore u NATO. Osim Nove srpske demokratije, u organizaciji skupa učestvuju i Pokret za Pljevlja, Mreža NVO "Ne u NATO", Pokret "Sloboda narodu“ i Grupa građana "Akcija-reakcija". Pokret za promjene ne učestvuje u protestu.

"Konstatujemo da je ovo trenutak u kome je veoma važno da svi oni koji se protive učlanjenju Crne Gore u NATO budu zajedno i budu jedinstveni u pružanju otpora jednoj opasnoj namjeri koja predsjedniku Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću samo služi za produžetak nekontrolisane vlasti. Predsjednik DPS-a i NATO promoteri očigledno žele da se odluka o ovom važnom pitanju donese bez konsultovanja građana, i mi to ne prihvatamo“, saopšteno je iz Nove srpske demokratije.

Iz ove partije je poručeno da "odluku treba da donesu građani na poštenom i pravičnom referendumu, jer bi sve drugo moglo da se dovede u pitanje i imalo bi nesagledive posljedice po Crnu Goru“.

 

Пратите нас на

Коментари120

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније