Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 12. 2015. 08:23 >> 08:09
20

URUŠEN PROJEKAT

Ništa od anti NATO koalicije?

Projekat stvaranja anti NATO koalicije, koji podrazumijeva formiranje čvršćeg institucionalnog saveza političkih partija i nevladinih organizacija, propao je nakon što inicijator, Demokratska narodna partija Milana Kneževića, nije dobila podršku od Nove srpske demokratije, Socijalističke narodne partije (SNP) i dijela civilnog sektora koji se protivi učlanjenju Crne Gore u taj vojno-politički savez, saznaje Pobjeda.

Projekat je dodatno urušen i definitivno pokopan zbog loše organizacije, slabog odziva i retrogradnog javnog nastupa tokom anti-NATO protesta održanih u Podgorici prošle subote, 12. decembra, piše,list.

Inicijativu za formiranje anti NATO koalicije objelodanio je predsjednik DNP-a Milan Knežević na sastanku dijela lidera opozicije sa mitropolitom Amfilohijem, koji je održan početkom septembra ove godine.

Nakon što je ta ideja dodatno operacionalizovana u Moskvi na sastanku Kneževića sa predstavnicima ruske Dume, podgorički odbor DNP-a je zadužio svog predsjednika da uz adekvatan akcioni plan tu ideju i formalno pripremi i uputi prema svim zainteresovanim stranama.

Akcioni plan sadrži niz mjera i aktivnosti sa namjerom da dovede do strateškog cilja pritiska da se preobrati javno mnjenje i pridobije za opciju vojne neutralnosti Crne Gore, koju bi po prvobitnoj zamisli, osim Rusije, garantovala i Alijansa. Tu inicijativu je podržala i sama Moskva.

Iako je Knežević dobio otvorenu podršku zvanične Moskve za svoj naum, od prvobitnog plana odustala je prva Nova srpska demokratija koja je umjesto da se izjasni o formiranju antiNATO koalicije bez prethodnih konsultacija sa ostalim članicama DF-a, pozvala na protest sve političke partije i nevladine organizacije koje se protive članstvu Crne Gore u NATO. Uključujući i Demos i Demokrate koje se nijesu programski izjasnile o tom pitanju.

Iako nijesu konsultovane, DNP i Radnička partija Janka Vučinića su odlučile da zbog ,,mira u kući“ podrže protest. Međutim, takav jednostran poziv nije se dopao Milićevom SNP-u koji je ignorisao Mandićevu inicijativu. To je zasmetalo i zamjeniku predsjednika Nove Slavenu Radunoviću, koji je na društvenim mrežama direktno prozvao Milićev SNP.

Da stvar bude gora, tu nije bio kraj iznenađenjima za Milana Kneževića i Predraga Bulatovića. Posebno je Predrag Bulatović bio iznenađen kada je Andrija Mandić najavio specijalnog gosta na antiNATO protestu: bivšeg crnogorskog predsjednika i premijera Miloševićeve SR Jugoslavije Momira Bulatovića. 

Ipak, ono što je, prema izvorima Pobjede, zasmetalo najvećem dijelu DNP-a jeste dio govora Momira Bulatovića u kojem je on izjednačio EU i NATO nazvavši ih „lopovima i ubicama“. Tako je anti-NATO protest pretvoren i u antiEU okupljanje.

U DNP-u, prema tvrdnjama izvora Pobjeda, za loš odziv krive i predsjednika Pokreta za promjene Nebojšu Medojevića koji je prema njihovom mišljenju u javnosti previše isticao da neće prisustvovati antiNATO protestima. Medojević je, ispostavilo se, bio sasvim u pravu. Klicanje ruskom predsjedniku Putinu, ikonografija skupa, četničke pjesme i prijeteće poruke govornika su podsjetile na skupo ve 90-ih godina prošlog vijeka. Tako se subotnji pokušaj promocije stvaranja novog saveza za borbu protiv priključenja Crne Gore u NATO pretvorio se u ne baš glamurozno okupljanje ekstremnih pristalica Nove srpske demokratije. 

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније