Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Radio Jadran

18. 12. 2015. 20:15   >>  20:08

HERCEG NOVI

Gojkovićeva i Krušova skupštinska "paljba"

Predlog Odluke o privremenom finansiranju Opštine Herceg Novi za period januar-mart 2016. godine, zbog, kako je iz lokalne uprave protumačeno, očekivanja da Ministarstvo finansija do kraja godine okonča više postupaka za valorizaciju nepokretne imovine, podstakla je na Skupštini međusobne uvrede nezavisnog odbornika Obrada Gojkovića i odbornika Izbora Dušana Radovića Kruša. Opozicionar Gojković optužio je Radovića, iz vladajuće koalicije, da troši pare građana na propale i sulude projekte, a ovaj mu je “obećao” mjesto blizu Kotora.

Privremenim finansiranjem potrošačkim jedinicama se odobravaju sredstva mjesečno do iznosa 1/12 ostvarenih rahoda u prethodnoj fiskalnoj godini, odnosno rebalansiranog budžeta Opštine, što iznosi nešto manje od milion eura.

Stevo Cvjetković, odbornik SNP-a, ocijenio je, da je riječ o presedanu, jer Odluka nema utemeljenja. On je naglasio da je riječ o kupovini vremena između DPS i Izbora, koalicionih partnera na vlasti, te da je jasno da Odluku nisu radili ekonomisti već političari.

Nezavisni odbornici Obrad Gojković i Mirko Mustur su zatražili da SO donese odluku o privremenom finansiranju opštine za period januar – mart 2016. godine zbog nefunkcionisanja lokalane vlasti a u interesu građana, kao i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora. Zahtjevali su i da od nadležni državni organi ispitaju zakonitost rada Opštine, preduzeća, ustanova i organizacija koje je osnovala Skupština i utvrde uzroke koji sprječavaju donošenje predloga budžeta na blagovremen i zakonit način. Agencija za sprječavanje korupcije treba da utvrdi da li u radu Komisije za sprječavanje sukoba interesa ime elementa političke korupcije. Kako odbornici nisu osvojili njihov predlog, Gojković i Mustur su napustili zasijedanje.

Ovome je prethodio obračun uvredama na relaciji Gojković – Dušan Radović Krušo. Gojković je kazao da je vlast u Herceg Novom formirao Svetozar Marović koji se nalazi u pritvoru i da Izbor krade pare svih građana Herceg Novog gurajući svoje projekte na Luštici, podvodne tunele, led rasvjetu, kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture, manifestaciju Fri kik master i slično, uzmajući pare za sebe, te da su četiri odbornika u sukobu interesa, jer nisu prijavili imovinu. Dio odbornika Izbora i dalje se nalazi na čelu svojih privatnih preduzeća, istovremeno obavljajući ne samo posao odbornika već i najbližih savjetnika predsjednice opštine, kazao je Gojković. Po njemu, DPS je do sada pokazao da nema kapacitet da vrši vlast u situaciji konstantne ucjene manjeg koalicionog partnera.

Dušan Radović Krušo je odreagovao vrlo burno, ocijenivši da je Gojkovićevo izlaganje „bljuvotina“, te da je njegova „najveća muka ta što se realizuje program Izbora, te da je Izbor trpio opstrukcije opozicije i dijela DPS-a oko implementacije projekta LED rasvjete kojim Herceg Novi postaje prvi smart grad u Crnoj Gori i mjesečno po osnovu utrošene električne energije štedi 20.000 ura. Naglasio je da Gojkoviću promiče poenta jedne od najvažnih manifestacija kao što je Evropska prijestonica kulture, te da je Fri kik master odgođen jer 52 televizije koje treba da ga prate rade programsku šemu šest mjeseci unaprijed. Kada se ova manifestacija održi, „300 miliona ljudi će čuti za Herceg Novi“, ustvrdio je Radović.

Gojković je kazao da Radovićeve izjave nemaju kredibilitet, naveo da Agencija 20 21, koju je Izbor angažovao za čišćenje Gradske luke, ne postoji i upitao gdje je novac od Fri kik mastera.

"Kakav kredibilitet može da ima čovjek koji je javno držao orden Svetog Save i poručio da nije za NATO, pa se predomislio. Ko je obećao da Institut Igalo neće dati, a sada ga daje. Ne treba nama 300 miliona gledalaca, ako će neko strpati novac u svoj džep. Čitav grad zna za sastanke kriminalaca i predstavnika ove vlasti u Kumboru", poručio je Gojković.

On je je još dodao da je riječ o čovjeku koji je švercovao ljude i tako zarađivao novac, „bježao po svijetu od poreske uprave devedesetih godina i na kojeg s bacane bombe po Beogradu“.

Radović je odgovorio da razumije "Gojkovićeve frustracije“.

"Što se tiče vašeg mentalnog stanja, poslaćemo vas u jedno mjesto blizu Kotora", obećao je Gojkoviću Dušan Radović Krušo.

Raspravu je prekinuo predsjednik Skupštine opštine Andrija Radman, koji je obrazložio da se sporna Odluka donosi jer je potrebno da država valorizuje opštinsko zemljište na Luštici bilo putem zakupa ili prodajom, od čega Opština dobija finansijsku korist, tim prije što „investitor sa Zapada postoji, a koji je državi ponudio pismo namjere“.

Dušan Radović Krušo je kazao da glasanje za ovu Odluku omogućava Opštini Herceg Novi da za narednu godinu projektuje budžet između 50 i 60 miliona eura.

Dr Savo Marić, odbornik Novske liste, kazao je, da je veoma razočaran time što odbornici raspravljaju o privremenom finansiranju Opštine, umjesto o Programu budžeta za narednu godinu.

"Ovo je partijski program, izražen finansijskim pokazateljima", ocijenio je Marić.

Odluka je usvojena sa 19 glasova za i 9 protiv.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније