Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 12. 2015. 08:29 >> 08:16
5

"SUKOB S VUČIĆEM"

Gjenero: Ignorišite Nikolićeve izjave

Izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića o Crnoj Gori bi trebalo ignorisati, jer su produkt sukoba proruskih i proevropskih snaga u Srbiji, kaže, u izjavi za Pobjedu, hrvatski analitičar Davor Gjenero. On smatra da su te izjave dokaz dubokog političkog neslaganja između Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je u petak da Crna Gora ne uzvraća prijateljskim odnosom na prijateljstvo Srbije. On je rekao da takvo ponašanje Podgorice ne mijenja odnos zvaničnog Beograda prema njoj, prenose srpske agencije. Na njegovu izjavu datu ruskom Sputnjiku, da Crna Gora izborom da bude dio EU i NATO "svjesno poništava samostalnost i pristaje da bude nečija igračka, reagovao je državni vrh Crne Gore. Nikolić je, potom, pojasnio da je komentarisao "kako se odnose prema srpskom narodu, prema svjetskoj situaciji, u kojoj se isključivo stavljaju na jednu stranu, a da bi to ostvarili donose odluke koje su direktno suprotstavljene interesima Srbije, kao što je glasanje u UNESCO-u".

Gjenero kaže da su pojedini srpski političari isto reagovali i kada je Hrvatska napredovala ka EU i NATO.

"Tu bi Crna Gora mogla da nauči nešto od Hrvatske, odnosno da se ponaša drugačije od nas. Mi smo često nervozno reagovali na komentare u regionu, pogotovo one koji su dolazili od političkih aktera u Srbiji i koji su se istresali na ovaj ili onaj način na Hrvatsku kada su mislili da bi im to donijelo poene na domaćem terenu. To je bilo pogrešno i to Crna Gora ne bi trebalo da radi", kazao je Gjenero za Pobjedu.

Kako ocjenjuje, Crna Gora je stabilna država, ta stabilnost je međunarodno priznata i mnogo je ozbiljnija u odnosima sa EU od Srbije.

"Sada dobijate i NATO zaštitu i to je veoma bitan stabilizacijski element", poručio je Gjenero.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније