Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me

03. 01. 2016. 13:35 >> 13:21
48

MCP SMATRA

O NATO-u odlučiti na referendumu

Crna Gora odluku o pristupanju NATO-u trebalo bi da donese na slobodnom referendum, ocijenjeno je iz Mitropolije Crnogorsko-primorske.

 

Iz Mitropolije su saopštili da su juče na Cetinju održali Sabor sveštenstva, na kom su razmatrali brojna pitanja.

“U vezi društvenih izazova s kojima se susrijeće naša država Crna Gora, dužnost nam je i pastirska i građanska da povodom insistiranja zvanične Crne Gore na članstvu u NATO paktu saopštimo u ime Crkve koja je rodila Crnu Goru, u ime Petrovićke i Crne Gore Mojkvačke bitke, čiju stogodišnjicu proslavljamo, da je neophodno da takvu sudbinsku odluku, kao što je bila ona odluka o nezavisnosti, donesu svi građani na slobodnom referendumu, a ne prosto interesna vladajuća garnitura”, poručuju oni.

Iz MCP ocjenjuju da je neshvatljiv uporni izostanak saradnje državne administracije sa pravoslavnom crkvom u pogledu donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“U potpunosti stojimo iza svih aktivnosti koje je do sada preduzela Mitropolija i njen Pravni savjet u pogledu donošenja novog Zakona u saglasnosti sa modernim evropskim zakonodavstvom i iskonskim ljudskim pravima. Zahtijevamo da se predstavnici Mitropolije i naših drugih pravoslavnih eparhija od strane predlagača zakona aktivno uključe u rad na izradi novog teksta Nacrta zakona. Posebno ukazujemo da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u Vladi  bukvalno stvara i izdržava neke psevdovjerske organizacije u Crnoj Gori, koje bez te i takve političke i finansijske podrške ne bi postojale, mislimo na pokušaj stvaranja ”tzv. državne vjerske zajednice pod nazivom CPC” u Crnoj Gori”, navode oni.  

Raspodjela  novca iz budžeta Crkvama, kako kažu iz MCP, vjerskim zajednicama vrši se preko Ministarstva na diskriminatoran i pravno neutemeljen način.

“Molimo se Bogu da ovaj praznik Roždestva Hristovog neće i ove godine postati medijska pozornica za neznavene i zlonamjerne da ponovo manipulišu vjerskim osjećanjima vjernika. Božić treba da prođe u bratskoj ljubavi i slozi, koje je Gospod naš Isus Hristos donio svojim ovaploćenjem i Vaskrsenjem. Neka bi Gospod blagoslovio sve vjerne naše Crkve i sve ljude dobre volje i neka bi nam Bog svima darivao svakog zemaljskog i nebeskog blagoslova”, navodi se u saopštenju.

Savremeno doba, smatraju u MCP, postavlja mnoge moralne i duhovne izazove i iskušenja  pred sve ljude, ali, kako dodaju, znaju da crkva Božija ima metode i svevremena opštepoznata rješenja i odgovore na većinu tih pitanja.

“Osnovni izazov savremene ljudske zajednice se tiče Svetinje braka i porodice. Ukratko i u najvažnijem, stav je Crkve: brak je zajednica muškarca i žene, a ljudska ličnost je nepovrediva od samog začeća. Čvrsto vjerujemo da je neophodno da ovi principi budu nepromjenjivi dio i državnog zakonodavstva, čime bi se naročito zaštitila djeca, koja možda nikad nisu bila ugroženija u svjetskoj istoriji nego danas”, poručuji oni.

Mitropolit Amfilohije je posebno naglasio da 2016. godine proslavlja hiljadugodišnjicu mučeničkog stradanja Svetog Jovana Vladimira.

“Pozivamo, zajedno sa mitropolitom, sve vjerne da molitvom i prilogom pomognu završetak Hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, čije je osvećenje planirano za septembar ove godine uz učešće našeg i drugih pravoslavnih patrijaraha. Mitropolit je ovom prilikom održao predavanje ”Značaj predstojećeg Svetog i Velikog Sabora 2016. godine za Jednu Svetu, Sabornu i Apostolsku Crkvu”. Mitropolit, kao predstavnik naše pomjesne Crkve, već godinama aktivno učestvuje u pripremama ovog Sabora, te je dobro upoznat sa svim aktivnostima”, saopštili sui z MCP.

Sveštenstvo je na juče održanom Saboru čestitalo Amfilohiju 30. godišnjicu  arhijerske  i 25. godišnjicu mitropolitske službe u Crnoj Gori. 

Пратите нас на

Коментари48

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније