Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 01. 2016. 08:11 >> 08:02
9

VUKOVIĆ SIGURAN

SDP neće izaći iz Vlade

Socijaldemokratska partija (SDP), iako se junači i prijeti, neće i formalno izaći iz Vlade, jer se plaši da bi se desila nova parlamentarna većina koja bi dala prohodnost i manjinskoj vladi za naredni period do izbora, ocijenio je poslanik DPS-a Miodrag Vuković.

"Kriza u vladajućoj koaliciji postaje skoro i nepodnošljiva, pa i besmislena. Vlada funkcioniše, vodi unutrašnju i spojnu politiku, ali sve teže krupni zakonski projekti kojima treba da se normativno obezbjeđuje ta poltika, prolaze parlamentarnu proceduru. Potpuno je pogubljena parlamentarna većina koja legitimitet vuče sa prethodnih izbora", ističe Vuković u intervjuu za Pobjedu.

On je komentarisao i to što je lider DPS-a i premijer Milo Đukanović pokrenuo, na iznenađenje mnogih, pitanje povjerenja Vladi i to u trenutku brojnih trzavica na relaciji parlament izvršna vlast. 

"U početku je taj zahtjev izazvao muk. Nijesu ga očekivali oni koji su na galami o uzurpatorima, o izdajicama, o lošoj Vladi očekivali podršku svom naumu da 'blic krigom' mijenjaju stvari. Evo, sada će parlament biti u situaciji da se izjasni da li sa sadašnjom Vladom i u narednoj godini i na sljedeće izbore ili sa nekom drugom tehničkom prijevremenom. To sve znači da je Vlada odlučila da uradi ono što nijesu uradili oni koji nemaju ni političke hrabrosti ni dosljednosti ni poštenja. Biće sada u prilici svi da pokažu za šta su", kaže Vuković.

On smatra da kriza u vladajućoj koaliciji postaje skoro i nepodnošljiva, malo pa i besmislena.

"Vlada funkcioniše, vodi unutrašnju i spojnu politiku, ali sve teže krupni zakonski projekti, kojima se normativno obezbjeđuje ta politika, prolaze, ako uopšte i prolaze, parlamentarnu proceduru. Potpuno je pogubljena parlamentarna većina koja legitimitet vuče sa prethodnih izbora. Legitimitet joj oduzima već kontinuiranim iskakanjem ako ne i definitivnim pozicioniranjem van vladajuće izborne parlamentarne većine poslanička grupa SDP-a. Još su svježa dešavanja kada je SDP potpuno reanimirao parlamentarnu opoziciju, dao joj nečuvenu i niđe praktikovanu infuziju, podršku, i to ne jednom nego kontinuirano zadnjih mjeseci pa i godinu, dvije kroz svoje pristajanje na njene projetke kojima su direktno zaustavljani, rušeni ili sprečavani projekti Vlade da dobiju parlamentarnu prohodnost. I ne samo to, uz otvorenu pomoć SDP-a parlament je opstruirao novom većinom, van legitimne, sve projekte, posebno razvojne, Vlade Crne Gore kojima se pravno inaugurisala potreba i želja za velikim, značajnim i neophodnim stranim investicijama u prioritetne grane razvoja Crne Gore kao što su metaloprerada, rudarstvo, elektroprivreda, turistička privreda. Kako juče tako i ovih dana", rekao je Vuković.

SDP, dodaje, neće i formalno da izađe iz vladajuće parlamentarne strukture. 

"Neće da obori Vladu. Neće da rizikuje da Vlada izgubi parlamentarnu većinu i da se nužno pozabavi pitanjem ko će voditi unutrašnju i spoljnu politiku do izbora. Ako bi SDP izašao i formalno iz Vlade, glasalo bi se o tome da li Vlada ima podršku parlamenta u tom suženom personalnom i političkom sastavu. Do sada nije bila spremna da to uradi iako se junačila i prijetila. Mislim da SDP to neće da uradi, jer SDP nije sigurna da se ne bi možda desila nova parlamentarna većina koja bi dala prohodnost i manjinskoj vladi za naredni period do izbora", zaključuje Vuković.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније