Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 02. 2016. 08:05 >> 22:30
6

VLAHOVIĆ PORUČIO

Cdu neće u vlast na sporedna vrata

Predsjednik Crnogorske demokratske unije (Cdu) Miodrag Vlahović kaže da, u rješavanju političke krize, Crnoj Gori nije potrebna varijanta "makedonskog" scenarija i da će dogovor političkih partija to potvrditi.

Vlahović je u intervjuu za Vikend novine naglasio da je greška što su u cijeli proces rješavanja političke krize u parlamentarnom dijalogu uključene i vanparlamentarne partije, i da ćemo posljedice toga tek osjetiti. On je naglasio da Cdu ne interesuje da, sada, “na mala vrata", uđe u Vladu.

VN: Na pomolu je dogovor premijera Đukanovića sa dijelom opozicije oko ulaska opozicije u Vladu. Koje su, po Vama, mane, a koje prednosti te buduće Vlade?

VLAHOVIĆ: Da sačekamo prvo taj dogovor. Previše je tu detalja i mogućih komplikacija. Crnoj Gori je potrebna politička stabilnost i elementarna transparentnost političkog procesa koji treba da nas dovede do slobodnih i demokratskih izbora. Ne smijemo dovesti u pitanje naše članstvo u Alijansi, takođe. U cijeli proces je unijet nelegitimni i politički krajnje štetni element: u “parlamentarnom" dijalogu učestvuju i partije i udruženja građana koje nikad nijesu učestvovale na izborima. To je nedopustivo i krajnje problematično. Cdu je u više navrata upozoravala na tu situaciju. Posljedice ćemo tek trpjeti. Sada lideri novoformiranih partija i oni koji su promijenili stranke prozivaju, uzduž i poprijeko, one koji se s njima ne slažu kao neprincipijelne, nekorektne i nelegitimne. Tragikomično je da oni spočitavaju nekome nedosljednost i političku korupciju. Ali, imamo to što imamo i to će se održavati sve do izbora, sa ovim ili nekim drugim predsjednikom Skupštine. Crnoj Gori, dakle, nije potrebna domaća varijanta “makedonskog" scenarija. Vjerujem da će politički dogovor bar to potvrditi. To je suština, ostalo je ipak manje značajno.

VN: Predlog Pozitivne Crne Gore o ulasku opozicije u Vladu predviđao je mogućnost da u nju uđu i vanparlamentarne stranke. Smatrate li da u njoj ima mjesta i za Cdu?

VLAHOVIĆ: Ne. Mi ne želimo da uđemo u vlast, niti u Skupštinu, na sporedna vrata. Sve u svoje pero, kako se to kaže. Upravo oni koji najviše oblijeću oko vlasti prozivaju druge da su “sateliti". Cdu ima jasnu poziciju i mi zaista mislimo to što zborimo. Učesnici razgovora i pregovora ne treba da zaborave izmjene izbornih pravila, na čin koji su preporučili OEBS i Venecijanska komisija. Sudija izvjestilac u Ustavnom sudu Crne Gore je, koliko smo obaviješteni, već ustanovio i objasnio neustavnost mnogih odredbi i uslova koje postojeći izborni zakon propisuje. Novopečeni i staropečeni lideri, uključujući one koji se pretvaraju da su na čelu parlamentarnih partija i udruženja građana, bi bar to mogli da izmijene, sa ili bez odluke Ustavnog suda. Ne znamo što se tu čeka. U cijeloj priči, naravno, treba uzeti u obzir i one koji sa ulice ili iz Moskve šalju prijeteće poruke. Čini mi se da i stara i freška opozicija zaboravljaju da nijesu jedine. Ovi noviji se ponašaju kao da su i dalje na vlasti, što je naivno. Vrlo naivno.

VN: Ovo je godina izbora. Koji su planovi Cdu, i da li ste razmišljali o načinu izlaska na izbore, odnosno, da li ćete ići samostalno ili u nekoj koaliciji?

VLAHOVIĆ: Čekaju nas prvo izbori u Tivtu, sredinom aprila. Tamo je Cdu jači od mnogih koji paradiraju ekranima samo zato što im je prišao jedan, ili što su ih zapala dva poslanika. Na čelu naše liste u Tivtu će biti Neven Staničić, potpredsjednik Cdu, koji uživa veliki ugled i podršku, i koji je, kao čelnik Lige za Tivat, bio prepoznatljiv i vrlo aktivan u lokalnom parlamentu u četiri posljednje godine. Cdu ostaje otvorena za saradnju i savezništvo sa svim crnogorskim građanskim i demokratskim snagama. Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji je poštuju i vole. To je suština današnje Crne Gore. Parlamentarni izbori će biti u oktobru, ako nas prije toga ne pogodi neki nenadani politički meteorit. Tada ćemo o tome, po istom principu kao za Tivat.

VN: Dobili smo pozivnicu za ulazak u NATO. Neke partije smatraju da je za to neophodan referendum. Kakav je stav Cdu po ovom pitanju?

VLAHOVIĆ: O tome treba da odluči crnogorski parlament. Zato su predstojeći parlamentarni izbori vrlo bitni. Oni će, sami po sebi, biti svojevrsni plebiscit otoj nezaobilaznoj temi. Čak i oni koji predviđaju propast Alijanse za dvije godine moraće o tome da kažu ponešto. Možda koriguju taj rok, ko zna? Biće vremena i prostora, nadam se, da o tome detaljno porazgovaramo.

VN: Vaša poruka političkoj javnosti u Crnoj Gori?

VLAHOVIĆ: Cdu će nastaviti sa politikom po kojoj smo prepoznatljivi. Kritizerstvo i populistički igrokazi nas ne interesuju. Mi smo saveznici nezavisne, demokratske, evropske i atlantske Crne Gore, dobrog susjeda svima u okruženju, u kojoj su svi jednaki, svi zajedno i svi svoji na svome. Crna Gora nije moguća, niti održiva ako se ugrožava crnogorski nacionalni interes. Ko uvažava, brani i promoviše ove vrijednosti i principe ima saveznike u crnogorskim demokratama. To smo definisali u našem "Manifestu crnogorskih demokrata", prije dvije godine. Drago mi je da je crnogorska politička i ukupna zbilja dala za pravo tome što smo zapisali u našem temeljnom dokumentu. S druge strane, pomalo mi je i žao. Naša ideja o istorijskom kompromisu i dalje čeka da bude pročitana na pravi način.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније