Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 02. 2016. 11:06   >>  10:57 9

ABAZOVIĆ SNP-U

Ne uvodite NATO u priču o fer izborima

Zahtjev SNP-a da se istog dana održe parlamentarni izbori i referendum o članstvu u NATO-u, netaktički je i pravno i tehnički nedorečen stav, kaže za Radio Antena M poslanik i član pokreta URA Dritan Abazović. On poručuje i da nije dobro da se u priču o fer izborima uvlače teme koje nemaju veze sa tim.

Jučerašnji sastanak predsjednika političkih partija obilježila je nova ponuda SNP-a. Ta partija traži da se istog dana kad se budu održavali izbori, održi i referendum o članstvu u NATO. 

Poznato je da je NATO jedna od tema koje su glavna tačka mimoilaženja opozicionih partija. S jedne strane Demos i SNP traže referendum, dok URA i Pozitivna smatraju da za tim nema potrebe već da o tome treba da odluči parlament.

Dritan Abazović iz Građanskog pokreta URA za radio Antena M kaže da je ta ideja SNP-a prije svega tehnički neizvodljiva.

“Milsim da je to netaktički i pravno i tehnički nedorečen stav. To kažem iz prostog razloga, jer je nemoguće da imamo odluku o NATO-u zajedno sa izborima, jer će izbori biti održani u ovoj godini, a do tada neće biti ratifikovan sporazum sa Crnom Gorom odnosno poziv Crnoj Gori u parlamentima zemalja članica. Mi ćemo imati priliku da odlučujemo o tome na koji način želimo da donesemo odluku o članstvu za najprije godinu dana, a izbori će biti mnogo prije toga, tako da su te stvari nespojive i sa pravnog aspekta a ne samo političkog”, kaže Abazović, za Radio Antena M.

Abazović navodi da razumije razloge SNP-a zbog kojih su se odlučili za takav potez, ali napominje da nije dobro da se u priču o fer izborima uvlače teme koje nemaju veze sa tim, jer je dogovor neophodan što prije, a takve stvari mu, sigurno, neće doprinijeti.

“Svako pitanje koje je političkog karaktera ne bi trebalo da bude primaran zahtjev ni opozicionih partija, a ni onih na vlasti. Mislim da tako nešto neće doprinijeti da sporazum bude brže postignut. Važno je da svi budemo koncentrisani na primarni cilj- organizaciju fer izbora”, kaže Abazović.

On ističe da da svi građani koji podržavaju NATO integracije, ali i oni koji misle da Crna Gora ne bi trebalo da bude članica, misle da bi trebalo da imamo poštene i fer izbore.

“Tako da je moj stav hajde privo da organizujemo fer izbore, pa ćemo se poslije, kriz svoje političke programe tretirati to pitanje”, smatra Abazović.

Mnogo je kaže on, aktera za stolom koji razločito misle, mnogo inicijativa, a dogovor treba da podrže svi. U svemu tome partije nastoje da sačuvaju ono po čemu su prepoznatljive. Zaključuje da je uprkos svemu po njegovom mišljenju dogovor blizu, te vjeruje da će sljedeće sedmice biti i finalizovan.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније